Danny Lohner

americký hudobník

Daniel Patrick "Danny" Lohner (* 13. december 1970), známy aj ako Renholdër (Re: D. Lohner odzadu) je americký rockový hudobník a producent. Najviac je známy s pôsobenia v kapele Nine Inch Nails (v 90-tych rokoch), ale taktiež hral s kapelami Killing Joke a Methods of Mayhem. V svojich začiatkoch bol jedným zo zakladajúcich členov skupiny Skrew (industrial-metal), rovnako ako jeden z členov thrash metalovej kapely Angkor Wat.

Danny Lohner
Základné informácie
Rodné meno Daniel Patrick Lohner
Umelecké mená Renholdër
Narodenie 13. december 1970 (53 rokov)
Corpus Christi, Texas, USA
Pôsobenie hudobník, producent
Žáner Alternative rock, hard rock, industrial metal, progressive metal, experimental
Hrá na nástrojoch spev, gitara, basová gitara, syntetizátor,
Roky pôsob. 1987 – súčasnosť
Súvisiace
články
Nine Inch Nails, Skrew, Methods of Mayhem, Killing Joke, Tapeworm, Black Light Burns, Puscifer, Hollywood Undead, Wes Borland ,Angkor Wat

Kariéra upraviť

Nine Inch Nails upraviť

Lohner prišiel do Nine Inch Nails v roku 1994 aby hral na koncertoch na basu a klávesy. Podieľal sa na nahrávaní albumov The Downward Spiral (1994) a The Fragile
(1999) a taktiež sa podpísal pod viaceré remixy NIN v tomto období. S kapelou hral na koncertných turné Self-Destruct tour (1994 – 1996) a Fragility tour (1999 – 2000) z ktorého je koncertný album And All That Could Have Been (2002).V tomto období bol aj pri nahrávaní prelomového albumu skupiny Marilyn Manson Antichrist Superstar (gitara v "The Reflecting God" a "Angel With the Scabbed Wings").V roku 1995 založili členovia kapely Danny Lohner, Charlie Clouser a Trent Reznor vedľajší projekt The Tapeworm. Postupne sa pridávali ďalší hudobníci (napr.Maynard James Keenan, Atticus Ross, Josh Freese, Alan Moulder), ale kapela nikdy nevydala oficiálny materiál do svojho zániku v roku 2005. Na albume eMOTIVe kapely A Perfect circle sa nachádza skladba "Passive",na ktorej majú podiel členovia kapely a bola zložená pre The Tapeworm.

A Perfect Circle upraviť

Danny Lohner spolupracoval s kapelov A Perfect Circle na jej albumoch Thirteenth Step a eMOTIVe. Po vydaní albumu eMOTIVe vyšiel DVD/CD set album aMOTION, ktorý obsahoval aj jeho remixy skladieb „Judith“, „3 Libras“, „Outsider“, „Weak and Powerless“. Ich debutový album Mer de Noms obsahuje taktiež skladbu „Renholdër“, ktorá je o ňom. Neskôr si ho spevák Maynard James Keenan prizval ku nahrávaniu albumu "V" Is for Vagina jeho sólového projektu Puscifer.

Black Light Burns upraviť

V rokoch 2005 založil spolu s Wesom Borlandom (Limp Bizkit) projekt Black Light Burns. Projekt bol nástupcom kapely Damning Well, ktorej ďalší členovia Josh Eustis (Telefon Tel Aviv) a Josh Freese boli prizvaný aj do tohto projektu. V roku 2007 vyšiel kapele album Cruel Melody, ktorý obsahoval aj nevydané skladby skupiny Damning Well.

Metallica upraviť

Potom, čo dlhoročný basgitarista Jason Newsted opustil kapelu Metallica bol jeden z hudobníkov, ktorý ho mali nahradiť. Taktiež aj účinkuje v dokumente o kapele (Some Kind of Monster) z tohto obdobia.

Soundtracky upraviť

V roku 2003 Danny Lohner produkoval soundtrack k filmu Underworld a na soundtracky k ďalších pokračovaní tohto filmu prispel viacerými remixami skladieb. Jeho skladby sa nachádzajú aj na soundtrackoch k filmom ako End of days, Dead Silence, Untraceable, The Stepfather, Saw II a The Mechanic

Ostatné projekty upraviť

Danny Lohner produkoval albumy kapelám ASHES dIVIDE, Fear and the Nervous System (sólový projekt gitaristu skupiny Korn James "Munky" Shaffersa), Hollywood Undead, Angels & Airwaves, Holy Grail. Taktiež hral, poprípade spolupracoval pri nahrávaní, s interpretmi ako Killing Joke, Methods of Mayhem, 30 Seconds to Mars, Rob Zombie a Eminem.

Externé odkazy upraviť