Delfín skákavý (lat. Tursiops truncatus) je morský cicavec z čeľade delfínovité (Delphinidae).

Delfín skákavý

Delfín skákavý
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Tursiops truncatus
Montagu, 1821

rozšírenie
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Výskyt upraviť

Delfín skákavý je rozšírený podobne ako jeho príbuzný delfín obyčajný vo všetkých moriach teplého a mierneho pásu západnej a východnej pologule. Možno sa s ním stretnúť v Stredozemnom aj Čiernom mori. Na severe tiahne až k brehom Škandinávie a Grónska, na juhu zasahuje až k juhoamerickému, austrálskemu a novozélandskému pobrežiu.

V skutočnosti pravdepodobne jestvujú 2 druhy: Tursiops truncatus, rozšírený celosvetovo, a menší Tursiops aduncus, ktorého výskyt sa obmedzuje na pobrežné vody Indie a západného Pacifiku. Je možné, že existujú aj ďalšie druhy, vzhľadom na veľkú variabilitu oblastí a habitatov.

Opis a spôsob života upraviť

Jedince vyskytujúce sa v pobrežných vodách tropických oblastí merajú v priemere 2 metre a majú relatívne veľké prsné plutvy, chrbtovú aj chvostovú plutvu. V otvorených a chladnejších oceánoch a moriach má proporciálne menšie telové výbežky a je takmer dvakrát dlhší. Hmotnosť dospelých jedincov je 200 – 300 kg, len vzácne sa môžu vyskytnúť exempláre vážiace cez 450 kg. V závislosti od oblasti výskytu sa líši aj ich psychológia. To zahŕňa aj sociálne skupiny, lovecké metódy, skoky, premety a zvukové prejavy. Svoje druhové meno dostal podľa typického vyskakovania nad hladinu. Dokáže elegantným spôsobom vyskočiť do výšky 3 – 4 metrov, pričom dĺžka skoku býva až 10 metrov. Vo vode môže vyvinúť rýchlosť 35 – 40 km/h. Všeobecné sfarbenie druhu je tmavosivý alebo čierny chrbát a svetlejšie brucho. Indivíduá sa líšia odtieňom a vzorovaním. Delfín skákavý vďačí za svoj celosvetový výskyt (okrem polárnych oblastí) svojej všestrannej prispôsobivosti. Živí sa rozličnými rybami, mäkkýšmi, hlavonožcami a kôrovcami, ktoré chytá pomocou zubov v krátkom a robustnom zobci. Má 18 – 27 párov malých kolíkovitých zubov v oboch čeľustiach.

Referencie upraviť

  1. Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K.A., Karkzmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y. , Wells, R.S. & Wilson, B. 2012. Tursiops truncatus. The IUCN Red List of Threatened Species 2012: e.T22563A17347397. Prístup 1. november 2016.

Iné projekty upraviť