Plachty (súhvezdie)

Plachty, po latinsky Vela sú jedno z 88 súhvezdí modernej astronómie. V staroveku bolo súčasťou veľkého súhvezdia Loď Argo. Až Nicolas Louis de Lacaille v roku 1763 rozdelil Loď Argo na tri menšie súhvezdia: Kýl, Kormu, Plachty a za jednu časť súhvezdia sa zvykne považovať aj Kompas.

Plachty
Mapa súhvezdia Plachty
Mapa súhvezdia Plachty

Latinský názovVela
SkratkaVel
GenitívVelorum
Symbolické vyjadrenielodné plachty
Rektascenzia9,5h
Deklinácia-47°
Plocha500  štvorcových stupňov
Poradie: 32
Počet hviezd
(magnitúda < 3)
5
Najjasnejšia hviezdaRegor (γ Vel)
(Zdanl. magnitúda 1,75)
Meteorický roj
Susedné súhvezdia
Viditeľné na zemepisnej šírke +35° a −90°
Najlepšie viditeľné o 21:00 počas mesiaca Marec

Hviezdy upraviť

Zaujímavosťou na súhvezdí Plachty je, že nemajú hviezdy s označením Alfa (α) a Beta (β) Velorum, pretože pôvodne vznikli z väčšieho súhvezdia. Súhvezdie je veľké, ako oporné body pri hľadaní slúžia hviezdy Psí (ψ), Lambda (λ), Gama (γ), Omikron (ο), Delta (δ), Kappa (κ), Fí (φ), a Mí (μ) Veloris. Medzi zaujímavé hviezdy patrí viacnásobná hviezda Gama (γ) Velorum, ktorá pri pozorovaní triédrom či ďalekohľadom vyzerá ako dvojhviezda, no v skutočnosti sa skladá z piatich zložiek. Gama 1 (γ1) je bežná modrobiela hviezda s magnitúdou 4,3. Gama 2 (γ2) je spektroskopická dvojhviezda, jedna zložka v nej sa nazýva tzv. Wolfova-Rayetova hviezda, typ ultrahorúcej hviezdy, čo stratila svoj vonkajší obal. Gama 2 je najjasnejšou hviezdou súhvezdia, má 1,8 m (magnitúd). No a v päťnásobnej hviezde sú ešte dve slabé zložky s magnitúdou 8 m a 9 m.

Objekty upraviť

V Plachtách sa nachádzajú a dve hviezdokopy a jedna planetárna hmlovina. NGC 2547 je otvorená hviezdokopa, ktorú je možné pozorovať triédrom či malým ďalekohľadom. Leží vo vzdialenosti 1 300 ly (svetelných rokov). IC 2391 je veľká otvorená hviezdokopa pozorovateľná voľným okom, triédrom či malým ďalekohľadom. Je veľmi ľahké spozorovať ju, na oblohe totiž zaberá väčšiu časť ako Mesiac v splne. Jej najjasnejšou hviezdou je Omikron (ο) Velorum a celá hviezdokopa je od nás vzdialená cca 600 ly. NGC 3132 (Osmičková hmlovina) je planetárna hmlovina, ktorú môžeme pozorovať malým ďalekohľadom. Má tvar disku a v jej strede sa nachádza hviezda s jasnosťou 10 m. V hmlovine je mnoho "slučiek", podľa ktroých má aj meno Osmičková hmlovina.

Poloha upraviť

Súhvezdie leží na južnej oblohe pri ostatných častiach bývalého súhvezdia Lode Argo.

Legenda upraviť

Súhvezdie Plachty samo o sebe nemá žiadnu legendu, ale súhvezdie Loď Argo, do ktorého patrilo, predstavovalo bájnu loď, na ktorej sa tzv. Argonauti plavili, aby získali zlaté rúno.