Christopher Wolstenholme

Christopher Tony Wolstenholme, známy ako Chris Wolstenholme (* 2. december 1978, Rotherham, Anglicko) je basgitarista britskej alternatívnej rockovej kapely Muse. Okrem toho tiež v skupine spieva vokálový sprievod a niekedy hrá na normálnu elektrickú gitaru. Skôr, ako začal hrávať s kapelou Muse, hral Chris aj na bicie a klávesové nástroje.

Christopher Wolstenholme
Chris na koncerte v 2019
Chris na koncerte v 2019
Základné informácie
Rodné meno Dominic James Howard
Narodenie 2. december 1978 (45 rokov)
Rotherham, Anglicko
Pôsobenie 1992 – súčasnosť
Žáner alternatívny rock
prog rock
Hrá na nástrojoch Basová gitara
Súvisiace
články
Muse

Život upraviť

Chris sa narodil a prežil svoje detstvo v severoanglickom meste Rotherham. Keď mal jedenásť rokov, odsťahoval sa s rodinou do mesta Teignmouth v juhoanglickom grófstve Devon. Pôvodne bol Christopher bubeník. Zatiaľ čo on mal svoju post-punkovú kapelu Fixed Penalty, jeho budúci spoluhráči Matt Bellamy s Domom Howardom hrali vo svojej vlastnej skupine. Po dvoch rokoch od Mattovej a Dominicovej kapely odišiel gitarista. Oslovili Chrisa Wolstenholmeho, ktorý ktorý začal s kapelou hrávať na basovú gitaru. Ich spoločná skupina sa najprv volala „The Rocket Baby Dolls“, neskôr ju premenovali na Muse.

Nástroje upraviť

Chris už od založenia kapely Muse vystriedal mnoho značiek gitár. V počiatkoch používal basgitary od firmy Warwick, neskôr prešiel k značke Pedulla a v poslednej dobe strieda gitary z dielní firiem Rickenbacker a Fender, od ktorého vlastný model Fender Jazz Bass. Jeho obľúbeným kombom je model Ampeg SVT.

V období Origin of Symmetry najviac používal basgitaru značky Pedulla, z ktorých model použitý v klipe k „Plug In Baby“ bol vydražený na eBay. Na koncertoch vystupuje so zosilňovačmi Marshall Bass State B150. Aby basové efekty boli čo najlepšie, používa na ich zosilnenie elektrické zariadenia od firmy Line 6 a gitarový pedál značky Boss.

Na natáčanie albumu Absolution si Wolstenholme vybral opäť gitary Pedulla, ale do štúdia si so sebou vzal aj svoj starší model od firmy Warrwick. Na pieseň „Sing for Absolution“ použil gitaru Fender Jazz Bass. Na živé prevedenie skladby „Stockholm Syndrome“ na festivale v Glastonbury použil model Pedulla Rapture SB5, ktorý po koncerte hodil z publika na pódium a následne do Dominicovho basového bubna.

Pred natáčaním albumu Black Holes and Revelations takmer kompletne vymenil svoj doterajší gitarový arzenál. Najviac teraz preferuje gitaru Rickenbacker 4003. Predchádzajúcu gitaru Fender Jazz Bass používa stále. Použil ju pri skladbách „Knights of Cydonia“, „Map of the Problematique“, alebo „Invincible“. V pesničkách albumu Black Holes and Revelations, využíva fuzzbox značky Electro-Harmonix. Pri vokáloch často spieva cez vocoder, napríklad v skladbe „Supermassive Black Hole“.

Zdroj upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Christopher Wolstenholme na českej Wikipédii.