Ignác Viktorin Raab (* 5. september 1715, Nechanice u Nového Bydžova – † 2. február 1787, Velehrad), tiež Ignatius Victorín Raab, bol český jezuita a jeden z najvýznamnejších českých maliarov 18. storočia.

Ignác Raab
český jezuita a maliar
Narodenie5. september 1715
Nechanice u Nového Bydžova
Úmrtie2. február 1787 (71 rokov)
Velehrad
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ignác Raab
Svätý Jakub Väčší – ukážka diela

Dielo upraviť

V jeho diele možno vysledovať vplyv talianskych a českých majstrov, okrem iných aj Petra Brandla, ktorého žiak Jan Major ho v maliarskom umení vyučoval. Zaradiť ho možno skôr k rokoku, ale určité pozostatky baroka sú stále viditeľné. Je autorom celého radu obrazov a fresiek hlavne v kostoloch, kláštoroch a ďalších cirkevných stavbách. Obzvlášť cenené sú jeho oltárne obrazy, ktoré možno nájsť napr. v Prahe v kostole sv. Ignáca, kostole sv. Mikuláša atď. Tvoril tiež pre kostoly v Opave, pre farský kostol vo Fulneku, pre piaristický kostol v Bílej Vodě a mnohé ďalšie. Svoje diela väčšinou nepodpisoval, pretože za ich pravého autora považoval Boha, ktorý bol pôvodcom jeho nadania. Ďalšie dva jeho obrazy sv. Otýlie a sv. Tekly sa nachádzajú na postranných oltároch kostola svätého Prokopa v Letinách.

Literatúra upraviť

  • SCHENKOVÁ, Marie; OLŠOVSKÝ, Jaromír. Barokní malířství a sochařství v západní části českého Slezska. Opava : Slezské zemské muzeum ; František Maj, 2001. 274 s. ISBN 80-86458-06-7.

Externé odkazy upraviť