Plastrón (korytnačka)

Plastrón alebo brušný pancier je spodná časť panciera korytnačky, ktorá by sa dala označiť ako brucho.

Plastrón korytnačky maľovanej
Vľavo - štítky a vpravo - kostné komponenty plastrónu korytnačky

Je podobný v zložení ako karapax s vonkajšou vrstvou horného materiálu, ktorá je rozdelená do plôšok, ktoré nazývame štítky. V niektorých rodoch je pánt medzi hrudným a brušným štítkom, vďaka ktorému sa korytnačka môže sama do panciera takmer úplne uzavrieť. U niektorých druhov možno rozlíšiť pohlavie korytnačky podľa toho, či je plastrón vypuklý (samička) alebo nie. To kvôli pozícii k páreniu.

Plastrónové štítky sa pripájajú pozdĺž centrálneho švu uprostred plastrónu. Rôzne dĺžky úsekov švu môžu byť použité k identifikácii druhu korytnačky. Na plastróne je priečne šesť symetrických párov štítkov: chytací, končatín, prsný, brušný, stehenný a análny (idúci od hlavy až k chvostu pozdĺž švu). Brušné a chytacie štítky sú približne rovnakej dĺžky, tiež stehenné a prsné švy sú približne rovnakej dĺžky.

Korytnačie plastróny boli používané v starej Číne pri veštení z kostí.

Vzorce plastrónu upraviť

Plastrálny vzorec slúži k porovnaniu veľkosti jednotlivých štítkov (merané pozdĺž stredného švu). Následujúce štítky sú často rozlišované s označením:

  • intergulárny (intergular) = intergul
  • chytací (gular) = gul
  • pažný (humeral) = hum
  • prsný (pectoral) = pect
  • brušný (abdominal) = abd
  • stehenný (femoral) = fem
  • análny (anal) = an

Porovnanie vzorcov plastrónu stanovuje rozdiel medzi dvoma druhmi. Napríklad pre korytnačku karolínskou je vzorec: an > abd > gul > pect > hum >< fem.[1]

Referencie upraviť

  1. C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg and R.W. Barbour. Terrapene carolina [online]. Netherlands Biodiversity Information Facility, [cit. 2011-02-12]. Dostupné online.

Iné projekty upraviť

Zdroj upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Plastron na českej Wikipédii.