Ulf Dietrich Merbold (* 20. jún 1941, Greiz, Nacistické Nemecko, dnes Nemecko) je európsky kozmonaut, ktorý pri troch výpravách strávil vo vesmíre 49 dní.

Ulf Dietrich Merbold
Astronaut ESA
Ulf Merbold
Št. príslušnosťNemecko
Narodenie20. jún 1941 (82 rokov)
Greiz, Nacistické Nemecko (dnešné Nemecko)
Predchádzajúce zamestnaniefyzik
Čas vo vesmíre49 dní, 21 hodín a 36 minút
Kozmonaut od1978
MisieSTS-9, STS-42, Sojuz TM-20, Sojuz TM-19
Znaky misií

Život upraviť

Vysokoškolské vzdelanie získal na univerzite vo Stuttgarte (Nemecko), ktorú úspešne zakončil v roku 1976. V rokoch 1968 - 1978 bol zamestnancom Planckovho Inštitútu metalurgie. Roku 1978 sa dostal do tímu nemeckých kozmonautov ESA (European Space Agency) ako vedec, výskumník v odbore fyzika, neskôr absolvoval výcvik v NASA a v Rusku. V období rokov 1983 - 1994 absolvoval tri lety do kozmu. Je rádioamatér.

Lety do vesmíru upraviť

Po prvýkrát letel vo svojich 42. rokoch na raketopláne Columbia na desaťdňovú misiu a stal sa tak 131. kozmonautom Zeme. Na palube misie (označenie COSPAR 1973-050A) bola západoeurópske laboratórium Spacelab a päť ďalších kozmonautov: Owen Garriott, John Young, Robert Parker , Byron Lichtenberg a Brewster Shaw. Štart bol z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Počas letu zvládli 70 vedeckých experimentov a s menšími problémami aj pristátie na základni Edwards.

V januári 1992 odštartoval z Floridy raketoplán Discovery k svojmu 14. letu na misiu STS-42. Na jeho palube bolo sedem kozmonautov: Ronald Grabe, Stephen Oswald, Norman Thagard, David Hilmers, William Readdy, dr. Ulf Merbold (letel druhýkrát) a Roberta Bondarová. Táto zostava vedcov na obežnej dráhe oživila laboratórium Spacelab a Biorack a venovala sa rôznym pokusom. Pristáli na základni Edwards v Kalifornii po ôsmich dňoch letu.

Vo svojich 53. rokoch vzlietol roku 1994 do vesmíru tretíkrát, tentokrát v ruskej kozmickej lodi Sojuz TM-20. Stal sa členom 17. základnej posádky orbitálnej stanice Mir, kde strávil mesiac. Z Bajkonuru s ním v lodi vzlietli Jelena Kondaková a Alexandr Viktorenko. Na Mire s nimi zostala pôvodná posádka Valerij Poľakov - Jurij Malenčenko - Talgat Musabajev a celá šestica tu mesiac vykonávala množstvo experimentov a odstraňovala rôzne poruchy stanice. Na stanici bol Merbold ako astronaut Európskej vesmírnej agentúry v rámci programu EuroMir. V kozmickej lodi Sojuz TM-19 Merbold s Malenčenko a Musabajevem odleteli na Zem. Pristáli v Kazachstane.

Zdroje upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ulf Merbold na českej Wikipédii.

Externé odkazy upraviť