Vnem

zážitok alebo obsah vedomia, ktorý je výsledkom vnímania

Vnem je zážitok alebo obsah vedomia, ktorý je výsledkom vnímania. Vnemy napriek tomu, že sú analyzovateľné na pocity, majú celostný charakter. Vnemy sa vzťahujú na vonkajší priestor a ich konštituenty (pocity) sú čerstvé. Vnemy sú nezávislé od vôle čiže nemožno ich ľubovoľne vyvolávať alebo meniť. Majú prízvuk pocitu pasivity. Vnemy vznikajú prostredníctvom receptorov. Vnem je celostný zmyslový odraz predmetu.

Podľa Denisa Diderota je vnem viac-menej ucelený súhrn pocitov tvorený v mozgu v procese vzájomne sa na seba vrstviacich podnetov.

Podľa Ivana Vrzalu, môže mať vnem tri základné charakteristiky: pozitívnu, neutrálnu a negatívnu. Tieto tri základy môžu mať ďalej vzájomne sa prelínajúce charakteristiky rôznej intenzity. Negatívne môžu ovplyvňovať vnem ako fyzické, tak aj psychické zážitky. Z psychických je to napríklad konflikt, z fyzických toxíny v mozgu. Človek sa môže naučiť čiastočne ovplyvňovať vnemy ovládaním svojich myšlienok a pocitov.

Existujú vnemy vedomé a nevedomé. Na základe vnemov vznikajú reakcie. Medzi nevedomé vnemy patria napríklad chemické deje v ľudskom tele, ktoré si neuvedomujeme. Medzi vedomé vnemy patria všetky, ktoré svojím vedomím vnímame. Nevedomé a vedomé vnemy sa môžu vzájomne prelínať. Napríklad nevedomá chemická reakcia v tele vytvorí vedomý pocit, alebo vedomý vnem spustí nevedomé procesy tele.

Iné projekty upraviť

  •   Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Vnem

Externé odkazy upraviť

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.