Okres Karviná

okres v Moravskosliezskom kraji v Česku

Okres Karviná je okresom v Moravskosliezskom kraji. Jeho sídlom je mesto Karviná. Rozloha okresu je 356,24 km², počet obyvateľov je 276 660 osôb, hustota zaľudnenia je 777 obyvateľov na km². V okrese Karviná je 17 obcí, z toho 7 miest.

Karviná
okres
Poloha okresu Karviná v Česku (klikacia mapa)ChebTachovDomažliceKlatovyPlzeň-juhPlzeň-mestoPlzeň-severRokycanySokolovKarlove VaryChomutovMostTepliceÚstí nad LabemDěčínČeská LípaLitoměřiceLounyRakovníkKladnoMělníkMladá BoleslavLiberecJablonec nad NisouSemilyJičínTrutnovNáchodRychnov nad KněžnouÚstí nad OrlicíHradec KrálovéPardubiceNymburkKolínKutná HoraPraha-východHlavné mesto PrahaPraha-západBerounPříbramBenešovChrudimHavlíčkův BrodPelhřimovTáborPísekStrakonicePrachaticeČeský KrumlovČeské BudějoviceJindřichův HradecSvitavyŽďár nad SázavouJihlavaTřebíčZnojmoBrno-venkovBrno-mestoBřeclavHodonínUherské HradištěZlínVsetínFrýdek-MístekKarvináOstrava-mestoNový JičínKroměřížVyškovBlanskoProstějovPřerovOlomoucŠumperkJeseníkBruntálOpava
Poloha okresu Karviná v Česku (klikacia mapa)
Poloha okresu v Česku
Štát Česko Česko
Kraj Moravsko-sliezsky
Správne sídlo Karviná
Rozloha 356,24 km² (35 624 ha)
Obyvateľstvo 263 075 (31.12.2011) [1]
Hustota 738,48 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
EČV(pred 2001) KA, KI
LAU 1 CZ0803
Počet obcí 17
- z toho mestá 7
Wikimedia Commons: Karviná District‎
Štatistika: ČSÚ
Webová stránka: www.statnisprava.cz
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Český portál

Na severozápade susedí s okresom Opava, na západe s okresom Ostrava-mesto a na juhu s okresom Frýdek-Místek, všetky v Moravskosliezskom kraji. Z východu a zo severu je okres vymedzený štátnou hranicou s Poľskom.

Referencie upraviť

  1. Český statistický úřad. Počet obyvatel v okresech [online]. ČSÚ, 31.12.2011, [cit. 2013-04-27]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty upraviť

Mestá a obce okresu Karviná

AlbrechticeBohumínČeský TěšínDětmaroviceDolní LutyněDoubravaHavířovHorní BludoviceHorní SucháChotěbuzKarvináOrlováPetrovice u KarvinéPetřvaldRychvaldStonavaTěrlicko