Camille Claudelová: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
{{Pracuje sa}}, preklad z cs wiki
 
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Riadok 13:
 
== Mladosť ==
<!--
Narodila sesa v [[Fère-en-Tardenois]], ''[[departement]]'' [[Aisne]], v severnísevernom FranciiFrancúzsku, jakoako druhorozenédruhorodené dítědieťa v rodiněrodine venkovskéhovidieckeho šlechticešľachtica LouiseLouisa Prospera, zabývajícíhoktorý sa sezaoberal hypotékami a obchodemobchodom s bankovnímibankovými transkacemitranskaciami. Matka rozenárodená Louise Athanaïse Cécile Cerveaux, pocházelapochádzala z [[Champagne |Champagne]] z rodiny katolickýchkatolíckych kněžíkňazov a sedlákůsedliakov. KdyžKeď bylabola Camille ještěešte dítětemdieťaťom sesa rodina přestěhovalapresťahovala do [[Villeneuve-sur-Fère]]. Zde, sekde takésa v roceroku [[1866]] narodil jejíjej mladší bratrbrat [[Paul Claudel]]. V roceroku [[1870]] sesa přestěhovalipresťahovali do [[Bar-le-Duc]], v roceroku [[1876]] do [[Nogent-sur-Seine]] a v [[1879]] do [[Wassy-sur-Blaise]], ačkolivhoci letníletné obdobíobdobie rodina vždy trávila v [[Villeneuve-sur-Fère]], jejížktorej přísnáprísna krajina v dětechdeťoch vyvolávala hlubokéhlboké dojmy. Camille nakonecnakoniec v roceroku [[1881]] spolu seso svousvojou matkou, bratrembratom a mladšímladšou sestrou začala bydletbývať v [[PařížParíž|pařížsképarížskej]] čtvrtištvrti [[Montparnasse| Montparnas]] zatímcokým jejichich otec zůstalzostal na původnímpôvodnom místěmieste, aby finančněfinančne mohlmohol podporovatpodporovať rodinu.
 
== TvůrčíTvorivé obdobíobdobie ==
UchvácenaUchvátená kamenemkameňom a zemízemou studovalaštudovala v [[Académie Colarossi]] seso sochařemsochárm [[Alfred Boucher| AlfredemAlfredom BoucheremBoucherom]]. (TouV tom doboučase prestižníprestížna výtvarná škola [[École des Beaux-Arts]] neumožňovala přijetíprijatie ženžien kena studiuštúdium.) V roceroku [[1882]] si Claudelová pronajalaprenajala dílnudielňu společněspoločne seso skupinou ženžien z nichžktorých většinuväčšinu tvořilytvorili angličanky, mimookrem jinéiných bola medzi nimi aj [[Jessie Lipscombová|Jessie Lipscombovou]]. V roceroku [[1883]] sesa setkalastretla s [[Auguste Rodin|AugustemAuguste RodinemRodinom]] kterýktorý Claudel a jejíjej přátelepriateľov vyučoval sochařstvísochárstvo.
 
Když kolem roku [[1884]] začala Claudel pracovat v Rodinově dílně, stala se jeho zdrojem inspirace, modelkou, důvěrnou přítelkyní a milenkou. Nikdy nežila s Rodinem společně, neboť ten nebyl ochoten ukončit dvacetiletý vztah s [[Rose Beuret]]ovou. Claudel nikdy Rodinovi neporodila dítě, ačkoliv s ním byla těhotná. Podle knihy od spisovatelky Anne Delbée ''Camille Claudel : Une Femme,'' San Francisco: Mercury House, 1982., své nenarozené dítě ztratila při nehodě, tato tragédie ji uvrhla do hluboké deprese. Aféra take rozrušila její rodinu, hlavně pak matku, která nikdy bezvýhradně nesouhlasila s Claudelinou uměleckou karierou. Pod vlivem rozepří Claudel opuští rodinný dům. V roce [[1892]], snad po nechtěném potratu, Claudel ukončuje své intimní vztahy s Rodinem ačkoliv se stále až do roku [[1898]] pravidelně vídají.
 
KdyžKeď kolemokolo roku [[1884]] začala Claudel pracovatpracovať v RodinověRodinovej dílnědielni, stala sesa jeho zdrojemzdrojom inspiraceinšpirácie, modelkou, důvěrnoudôvernou přítelkynípriateľkou a milenkou. Nikdy nežila s RodinemRodinom společněspoločne, neboťpretože tenon nebylnebol ochotenochotný ukončitukončiť dvacetiletýdvadsaťročný vztahvzťah s [[Rose Beuret]]ovouBeuretovou. Claudel nikdy Rodinovi neporodila dítědieťa, ačkolivhoci s ním bylabola těhotnátehotná. PodlePodľa knihy od spisovatelkyspisovateľky Anne Delbée ''Camille Claudel : Une Femme,'' San Francisco: Mercury House, 1982., svésvoje nenarozenénenarodené dítědieťa ztratilastratila připi nehoděnehode, tatotáto tragédietragédi jiju uvrhla do hlubokéhlbokej depresedepresie. Aféra take rozrušila jejíaj jej rodinu, hlavně pakhlavn matku, kteráktorá nikdy bezvýhradněbezvýhradne nesouhlasilanesúhlasila s Claudelinou uměleckouumeleckou karieroukariérou. Pod vlivemvplyvom rozepřísporov, Claudel opuštíopustila rodinný důmdom. V roceroku [[1892]], snadmožno po nechtěnémnechcenom potratupotrate, Claudel ukončujeukončila svésvoj intimníintimny vztahyvzťah s RodinemRodinom ačkolivhoci sesa stále až do roku [[1898]] pravidelněpravidelne vídajívídali.
<!--
Počátkem [[1903]], vystavuje své dílo na [[Salon]]u. Bylo by chybou domnívat se, že Claudelino renomé vyvěralo jen a pouze z jejího spojení s Rodinem. Ve skutečnosti byla stejně tak skvělá sochařka jako nejlepší z jejích uměleckých vrstevníků. Její práce byla podobná svým duchem Rodinovým dílům ale odhalovala její niternou lyriku a imaginaci, zejména pak ve známých sochách: ''Bronzovém valčíku'' (1893). ''Věku dospělosti'' (1900) je zřetelná mocná alegorie jejího odpoutání od Rodina. Její onyxová a malá bronzová ''Vlna'' (1897) byla vědomým zlomem jejího období inspirovaného Rodinem, s výtvarnou kvalitou zcela odlišnou od „heroického“ cítění jejích předešlých prací. S Rodinem naposledy spolupracovala na pomníku spisovatele [[Honoré de Balzac|Balsaca]]. Uvádí se, že obléct sochu do mnišského roucha byl její nápad. Na počátku 20. století Claudelová přitahovala mecenáše, obchodníky a zažívala obchodní úspěch – nepotřebovala se slunit v světle odraženém od Rodina. Avšak tento úspěch neměl dlouhého trvání.
 
Od roku [[1905]] se Claudelové duševní zdraví mění k horšímu. Zničí mnoho ze svých soch, mizí na dlouhé období a je pronásledována [[paranoia|paranoiou]]. Obviňuje Rodina z krádeže nápadů a z přípravy své úkladné vraždy. V roce [[1906]] po svatbě svého bratra (jež jí doposud podporoval) a po jeho návratu do [[Čína| Číny]], žila osamocena ve své dílně.
 
== Hospitalizácia v liečebni pre duševne chorých ==
== Hospitalizace v léčebně duševně nemocných ==
Její otec který schvaloval její uměleckou karéru a snažil se jí všemožně pomáhat a finančně ji podporoval zemřel 2. března [[1913]]. Claudelovou o jeho smrti nikdo neinformoval. 10. března 1913 po zásahu své matky byla ve svěrací kazajce umístěna na [[psychiatrická klinika |psychiatrické klinice]] v [[Ville-Évrard]] v departamentu [[Neuilly-sur-Marne]].Ačkoliv na protokolu o přijetí je psáno že byla hospitalizována na základě vlastní žádosti je formulář podepsán jen lékařem a matkou.
 
Riadok 33:
Matka zakazuje aby její dcera dostávala jiné dopisy než od bratra, s postupem času perzonál léčebny pravidelně doporučuje Claudel k propuštění, ale matka neoblomně pokaždé odmítá. 1.června 1920 psychiatr Dr. Brunet posílá matce dopis s doporučením aby se pokusila dceru včlenit do rodiny, dopis zůstává bez odpovědi.
 
Paul Claudel, jejíjej bratrbrat, jiju každýchniekoľko několikrokov let navštěvujenavštevoval ale o své setře mluví jen v minulém čase. V roce [[1929]] jiju navštíví [[Jessie Lipscombová]].
-->
Camille Claudelová umírázomrela 19. říjnaoktóbra [[1943]] potépotom coako v léčebněliečebni Montfavet (známéznámej jakoako ''Asile de Montdevergues'', nyníteraz modernímoderná kliniceklinika ''Centre Hospitalier de Montfavet'') prožilaprežila 30 letrokov. Matka kteráktorá umírázomrela 20 červnajúna [[1929]] dcerudcéru ani jednouraz nenavštívila. (NěkteréNiektoré biografie uvádějíuvádzajú že matka zemřelazomrela v roceroku 1920). Camille Claudelová je pohřbenapochovaná na hřbitověcintoríne Monfavet.
 
== UměleckýUmelecký odkaz ==
Camille Claudelová umírá 19. října [[1943]] poté co v léčebně Montfavet (známé jako ''Asile de Montdevergues'', nyní moderní klinice ''Centre Hospitalier de Montfavet'') prožila 30 let. Matka která umírá 20 června [[1929]] dceru ani jednou nenavštívila. (Některé biografie uvádějí že matka zemřela v roce 1920). Camille Claudelová je pohřbena na hřbitově Monfavet.
AčkolivHoci Claudelová zničila asi 90 svýchsvojich sochsôch zůstalyzachovali zachoványsa jejichich náčrty a studieštúdie.
 
V roceroku [[1951]] jejíjej bratrbrat zorganizoval výstavu v [[Musée Rodin]], kde jsou nyníteraz kvystavené viděníniektoré některé jejíjej práce. VelkáVeľká výstava jejíchjej děldiel zdev ňom bylabola takérealizovaná uspořádánaaj v roceroku [[1984]]. V roceroku [[2005]] bylasa konánakonala velkáveľká výstava pracíprác Rodina anda ClaudelovéClaudelovej v [[Québec |Quebeku]], [[Kanada|Kanadě]] a [[Detroit]]u, [[Spojené státy americké|USA]]e.
== Umělecký odkaz ==
Ačkoliv Claudelová zničila asi 90 svých soch zůstaly zachovány jejich náčrty a studie.
 
Keď vyšli niekoľké jej biografie v [[80. roky 20. storočia|80. rokoch]], verejnosť sa začala viac zaujímať o jej dielo.
V roce [[1951]] její bratr zorganizoval výstavu v [[Musée Rodin]], kde jsou nyní k vidění některé její práce. Velká výstava jejích děl zde byla také uspořádána v roce [[1984]]. V roce 2005 byla konána velká výstava prací Rodina and Claudelové v [[Québec |Quebeku]], [[Kanada|Kanadě]] a [[Detroit]]u, [[Spojené státy americké|USA]].
 
Jako důsledek vydání několika jejích biografií v 80. letech se veřejnost začala vice zajímat o její dílo.
-->
V roku [[1988]] natočil [[Francúzsko|francúzsky]] režisér [[Bruno Nuytten]] životopisný [[film]] ''[[ Camille Claudelová (film)|Camille Claudelová]]'' v hlavnej úlohe s [[Isabelle Adjaniová|Isabelle Adjaniovou]] v roli Claudelovej a [[Gérard Depardieu|Gérardom Depardieu]], ktorý predstavoval Rodina. V roku [[1989]] film získal dve nominácie na [[Oscar]]a.