Deň pí: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
d Deň Pí premiestnená na Deň pí
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1:
'''Deň ''' a '''Deň približujúci sa ''' sú dvoje narodeniny, kedy sa oslavuje matematická konštanta
[[Pí|π]] (). Deň sa oslavuje [[14. marec|14. marca]] (podľa amerického zapisovania dátumu 3/14), pretože sa všeobecne zaokrúhľuje na hodnotu 3,14. Niekedy sa oslavuje 14. marca o 13:59 (1:59 poobede), všeobecne známe ako "Minúta ". Ak sa pí zaokrúhli na sedem desatinných miest, vznikne 3,1415926 a "Pí sekunda" sa teda oslavuje presne 14. marca o 13:59:26 (1:59:26 poobede). Deň približujúci sa sa môže oslavovať v rôznych dátumoch, najčastejšie 22. júla (22/7 v európskom spôsobe zapisovania dátumu- najznámejšie zaokrúhlenie pí). 14. marec tiež pripadá na narodeniny [[Albert Einstein|Alberta Einsteina]].
 
Prvá oslava Dňa sa konala v [http://en.wikipedia.org/wiki/Exploratorium Exploratóriu] v roku 1988, so zamestnancami a ľuďmi idúcimi okolo jedného z ich okrúhleho priestranstva, ktorí potom jedli ovocné torty; toto múzeum odvtedy pridalo do svojho Pí Menumenu aj pizzové koláčiky <ref>[http://www.fresnobee.com/283/story/34436.html Na mieste, kde sa učí o Pí, je aj kúsok koláčiku (en)]</ref>. Zakladateľom Dňa , "Princ Pí", je Larry Shaw, ktorý už síce nepracuje v Exploratóriu , ale stále pomáha s oslavami. Nedávno tiež pridali oslavy Dňa do virtuálnej hry Second life.
 
Massachusettský technologický inštitút technológie(MIT) často rozosiela na Deň potvrdenia o prijatí do Inštitútu doručované budúcim študentom.
 
Oslavované "Dni približujúce sa k " môžu pripadnúť na tieto dátumy:
 
*[[27. február]]: Zem prešla približne 1 radián zo svojej obežnej dráhy od Nového roku