Ľudové noviny: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Ladinko (diskusia | príspevky)
upravit
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 13:
 
Najdôležitejším cieľom a úlohou Ľudových novín, jediného slovenského týždenníka v Maďarsku, je zachovanie a rozvíjanie identity, materinského jazyka a kultúry podľa odhadov viac ako 100 tisíc Slovákov, žijúcich asi v 110 osadách a 11 župách Maďarska. Majiteľom tlačového orgánu, ktorý vznikol v roku 1957, je Celoštátna slovenská samospráva, vydavateľom Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. (Maďarské vydavateľstvo zborníkov zákonov, s. r. o.). Okrem zaujímavého a užitočného čítania v slovenčine tento týždenník magazínového rázu prináša veľa čiernobielych a farebných fotografií a širokú ponuku článkov z kultúry, politiky, náboženského života, literatúry, hospodárstva a iných oblastí, ktoré informujú čitateľov všetkých vekových vrstiev o živote Slovákov v Maďarsku. Pri zachovávaní písaných i nepísaných pravidiel vecného, pluralistického, nestraníckeho a etického novinárskeho prístupu Ľudové noviny, popri tunajších slovenských samosprávach a občianskych organizáciách, slúžia ako otvorené fórum každému, komu leží na srdci osud Slovače v Maďarsku. Týždenník poskytuje reálny obraz situácie a života tunajšej slovenskej menšiny: prináša nielen správy, reportáže a rozhovory, ale poskytuje miesto aj materiálom, ktoré odhaľujú pozadie udalostí a analyzujú ich súvislosti.
 
 
A magyarországi szlovákok portálja 2004. októbere óta üzemel teljes gőzzel, a hazai szlovákság életének aktuális történéseit napi frissítéssel követi. A www.luno.hu weboldal különlegessége a nyomtatott hetilappal szemben (a napi frissítésen túl) a szabadszavas keresési lehetőség az állandóan szélesedő cikk-kínálatban, ide számítva a lap elektronikus archívumát is, amely elsősorban a hetilap régebbi számait tartalmazza. A portál készítői hasonlóan fontosnak tartják az aktuális (és az archivált) tallózót. A szlovák és a magyar lapokból készített összeállításokat főleg a magyarországi szlovákokat érintő témákban jelentetik meg, de a portálon helyet kapnak a nagyobb terjedelmű írások is. Az egyes rovatok tartalma megegyezik a hetilap évtizedek óta megszokott felosztásával, így például politika, kultúra, gazdaság, oktatás, gyermekek és ifjúság, nők és társadalom, hitélet, irodalom, stb...
 
A magyarországi szlovákok egyetlen hetilapja, a Ľudové noviny legfontosabb célja és feladata a nemzetiségi lét, a 11 megye kb. 110 településén élő, becslések szerint százezernél is nagyobb lélekszámú hazai szlovákság identitásának, anyanyelvének és kultúrájának megőrzése, illetve fejlesztése. Az 1957-ben alapított sajtóorgánum lapgazdája az Országos Szlovák Önkormányzat, kiadója a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. A lapgazda és a kiadó viszonyát megállapodás szabályozza. A szlovák nyelven írott érdekes és hasznos olvasnivaló mellett sok fekete-fehér és színes fotót is közlő magazinjellegű újság hétről hétre anyanyelven tájékoztat a magyarországi szlovákság életéről - kulturális, politikai, hitéleti, irodalmi, gazdasági és egyéb témájú cikkek gazdag palettáját kínálva az olvasók valamennyi korosztályának. A tárgyilagos, plurális, pártatlan és etikus újságírás írott és íratlan szabályait betartva a Ľudové noviny a hazai szlovák önkormányzatok és társadalmi szervezetek mellett nyílt fóruma mindenkinek, aki szívén viseli a magyarországi szlovákság sorsát. A hetilap valósághű képet ad a hazai szlovák nemzetiség helyzetéről és életéről; nemcsak híreket, tudósításokat, riportokat és interjúkat közöl, hanem a dolgok hátterét fel-fedő, az összefüggésekre rávilágító elemző írásoknak is teret biztosít.