Elektrická gitara: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Pridal: zh-yue:電結他 Zmenil: tr:Elektro gitar
Bez shrnutí editace
Riadok 16:
Keďže konštrukcia elektrickej gitary vychádza z [[Klasická gitara|gitary klasickej]], má podobnú konštrukciu [[hmatník]]a (zvyčajne zosilneného [[tiahlo]]m - kovovou tyčou prechádzajúcou jeho stredom) a strunovej mechaniky. Princíp vzniku tónov nie je založený na rezonancii zvuku v [[ozvučnica|ozvučnici]], ale na snímaní kmitania kovových strún nad elektromagnetickým snímačom.
 
Elektrická gitara má šesť strún ladených ako na klasickej gitare (od najnižšieho tónu - najhrubšej struny E,A,D,Gg,Hh,Ee), aj keď v modernej hudbe dochádza často k rôznemu preľaďovaniu v závislosti od charakteru skladby, najčastejšie k podladeniu všetkých strún o poltón. Struny sú kovové, obvykle hrubšie tri struny vinuté, tenšie tri hladké.
 
Dnes vyrábané elektrické gitary majú zvyčajne dva alebo viac snímačov, ktoré sa dajú prepínať a signál z nich sa dá regulovať [[potenciometer|potenciometrami]] hlasitosti a tónovej clony (jednoduchý [[dolnopriepustný filter]], použitím ktorého sa dá regulovať „ostrosť“ zvuku). V zásade sa používajú dva typy snímačov: