Orgazmus: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
hhhhhhhhhhhh
d Revízia 2421983 používateľa 78.99.62.33 (diskusia) bola vrátená
Riadok 9:
 
Pri týchto procesoch môže niekedy dôjsť k akémusi preskakovaniu medzi susediacimi mozgovými oblasťami. Takto je možné vysvetliť niektoré paradoxné orgazmické reakcie, ako sú napr. pocity [[bolesť|bolesti]] alebo [[strach]]u. Počas stupňovania pohlavnej rozkoše je až do vyvrcholenia takisto potlačená činnosť [[Koncový mozog|veľkého mozgu]] a vnímanie bolesti.
 
==Z topořivého orgánu==
Orgazmus sa dosiahne priamou stimuláciou penisu alebo [[klitoris|klitorisu]].Táto stimulácia môže byť zapríčinená pohlavným stykom, ručnou masturbáciou, orálnym sexom alebo vibrátorom. Akákoľvek stimulácia penisu alebo klitorisu môže nakoniec vyvrcholiť orgazmom.Orgazmus ide taktiež dosiahnuť stimuláciou iných erotogénnych zón alebo bez fyziskej stimulácie pomocou psychického vzrušenia
 
==Niekoľkonásobné orgazmy==
V niektorých prípadoch ženy nemajú obdobie útlmu (refractory period) alebo ho majú len veľmi krátke a rpeto môžu dosiahnuť rýchlo po prvom. Niektoré ženy môžu prežiť aj nasledujúce orgazmy. Totot sa nazýva niekoľkonásobné orgazmy. po počiatočnom orgazme môžu byť ďalšie silnejšie alebo príjemnejšie Výskumy ukazujú, že asi 13 % žien zažilo niekoľkonásobné orgazmy. Ešte väčšie množstvo ich môže dosiahnuť správnou stimuláciou a v správnom rozpoložení. Klitoris a bradavky niektorých žien sú ale po vyvrcholení veľmi citlivé a ich ´dalšia stimulácia môže byť bolestivá. Rýchle a hlboké dýchanie môže napomôcť uvolneniu tohoto napätia. Exisatujú bulvárne správy o ženách mávajúcich mnoho orgazmov a taktiež tvrdenie, že jedna mladá Britka ich má neustále behom dňa, kedykoľvek pocíti najmenšie vibrácie.
 
Je možné mať orgazmus bez ejakulácie (suchý orgazmus) alebo ejakulovať bez dosiahnutia orgazmu.Niektorí muži tvrdia, že mali niekoľkonásobné orgazmy, obzvlásť bez ejakulácie. Muži ktorí prežívajú suché orgazmy , môžu často vyvolať niekoľkonásobné orgazmy alebo potreba oddychu (obdobie útlmu) je oveľa menšia. Niektorí muži sú schopní masturbovať celé hodiny bez prestávky a dosiahnuť pri tom mnoho orgazmov. V poslednej dobe mnoho kníh popisuje techniky ako dosiahnuť niekoľkonásobné orgazmy. Väčšina viac-orgazmických mužov popisuje, že zadržovanie ejakulácie vyvoláva omnoho silnejší po-orgazmický stav.
 
Jednou techikou je zastavenie ejakulácie zatlačením na hrádzu(perineum) asi uprostred medzi //šourkem/// a ritným otvorom tesne pred ejakuláciou. Táto technika však môže viesť ku spätnej ejakulácie , to jest k presmerovaniu semena do močového mechúra nemiasto do močovej trubice. Môže tiež spôsobiť dlhodobé poškodenia vzniknuté tlakom na cievy a nervy v oblasti hrádze. Muži ktorí pzažili operáciu prostaty alebo močového mechúra z nejakého dôvodu môže tiež zažívať suché orgazmy spôsobené spätnou ejakuláciou..
 
Iné techniky sú obdobné k tým popisovaným viac-orgasmickými ženami, ktoré úvádzajú, že sa musia uvolniť, aby dosiahli niekoľkonásobné orgazmy. Tieto techniky zahrňujú skôr mentálnu a fyzickú kontrolu nad pre-eakulatívnymi sťahmi ciev a výronom než ejakulatívnymi sťahmi alebo násilným zadržaním ako v predchádzajúcej technike. Sexuálna energia akokoľvek je koncentrovaná v pohlavných orgánoch môže byť rozvedená po celom tele. Neoficiálne sa hovorí, že úspešné prevedenie týchto metód môže spôsobiť následné alebo niekoľkonásobné orgazmy "po celom tele".jemná stimulácia prostaty, semenných vačkov a semenovodu, vyvoláva erotogénny zážitok, ktorý u niektorých mužov vrcholí intenzívnym orgazmom. O umelom penise (Anerosu) sa tvrdí, že stimuluje prostatu a pomáha mužov dosiahnuť tieto druhy orgazmov.
 
Mnoho mužov, ktorí začali masturbovať alebo inak sexuálne žiť pred začiatkom puberty popisujú, že sú schopný dosiahnuť niekolkonásobných ne-ejakulatívnych orgazmov alebo pri nich nedochádza k obdobiu útlmu pokial nedosiahnu prvú ejakuláciu.U dievčat je to možné stále a to aj po začiatku puberty. U mužov sa táto schopnosť väčšinou vytráca s prvou ejakuláciou. Niektoré správy naznačujú, že orgazmy predpubertálnych chlapcov sú klavitatívne podobné normálnemu ženskému orgazmu, čo poukazuje na to ,že hormonálne zmeny behom puberty majú veľký vplyv na charaket mužského orgazmu.
 
Internetové reči
Internetové drby a několik vědeckých studií poukazují na hormon prolaktin jako pravděpodobný zdroj mužského období útlumu. Z tohoto důvodu se vytvořil experimentální zájem v používání léků, které prolaktin inhibují (např. Dostinex; také známý jako Cabeser nebo Cabergoline). Neoficiální zvěsti poukazují na to, že Dostinex je schopný úplně potlačit období útlumu a umožňuje mužům zažít rychle po sobě jdoucí několikanásobné ejakulativní orgasmy. Alespoň jedna vědecká studie tyto názory podporuje.[2] Dostinex je lék ovlivňující hormony a má mnoho potenciálních vedlejších účinků. Jedním z možných důvodů je zvýšené uvolňování hormonu oxytocinu. Dále se předpokládá, že množství vyprodukovaného oxytocinu může ovlivňovat délku období útlumu.
 
Vědecká studie, která úspěšně zdokumentovala přirozené, plně ejakulativní, několikanásobné orgasmy u dospělého muže, byla provedena v Rutgers University v roce 1995. Během studie došlo k šesti plně ejakulativním orgasmům v průběhu 36 minut a to bez pozorovatelného období útlumu.[3] Také se říká, že v některých případech je možné zkrátit období útlumu nebo ho úplně potlačit v průběhu puberty a to až do dospělosti. Později, P. Haake et al. pozoroval jednoho muže dosáhnout několikanásobých orgasmů bez vyvolání zvýšené produkce prolaktinu.[4]
 
 
[editovat] Spontánní orgasmus
Orgasmus může být spontánní, bez jakékoli přímé stimulace. Mnoho lidí toto shledává trapným, ale příjemným zážitkem. Někdy k orgasmu může dojít během sexuálních snů.
 
První orgasmus tohoto typu byl nahlášen mezi lidmi s poraněnou páteří. Ačkoliv poškození páteře a míchy často vede ke ztrátě určitého vnímání a k pozměnění sebevnímání, takový člověk nepřichází o sexuální pocity jako je sexuální vzrušení a erotické touhy. Tak jsou někteří jedinci schopni dosáhnout orgasmu pouhou mentální stimulací. Některé aktivity (mimo ty sexuální) mohou vyvolat spontánní orgasmus. Nejlepším příkladem je uvolnění tenze, které bezděčně zahrnuje lehkou pohlavní stimulaci – třeba tření pohlavních orgánů o sedátko kola za jízdy, cvičení, přiněmž je stažené pánevní svalstvo, nebo při zívání.
 
Bylo také objeveno, že některé anti-depresivní léky mohou vyvolat spontánní vyvrcholení jako vedlejší účinek.[5] Není však jisté, kolik pacientů, kteří tyto léky používali, zažili spontánní orgasmus, neboť většina z nich o tom nechce mluvit.
 
 
[editovat] Z prostatické struktury
Někteří lidé jsou schopni dosáhnout orgasmu pomocí stimulace prostatické struktury. U mužů to je prostata, u žen jsou to Skeneho žlázy, umístění Skeneho žláz je často známo jako g-bod neboli Gräfenbergův bod. Takouvou stimulací může být: pohlavní styk, prstění nebo použití vibrátoru.
 
Orgasmy tohoto typu mohou způsobit jak mužskou tak ženskou ejakulaci. Při dostatečné stimulaci může dojít k „dojení“ (milking) prostatické struktury. Pokud se zároveň nestimuluje penis nebo klitoris, takováto stimulace může vyústit v ejakulaci bez orgasmu. Někteří muži popisují, že jejich ejakulace je silnější pokud je stimulace prostaty kombinovaná se stimulací penisu.
 
 
{{Link FA|hr}}