Škoda 120: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Amonet (diskusia | príspevky)
d Revízia 2679277 používateľa 90.178.249.208 (diskusia) bola vrátená
Riadok 223:
 
Škoda Furgonet bol prototyp odvodený od automobilu Škoda 105 vyvinutý v [[Bratislavské automobilové závody|Bratislavských Automobilových Závodoch]]. Vznikol ako pokus o vytvorenie automobilu koncepcie pick-up. Poučení z neúspechov 1000MB Combi, ktorá mala problémy s mazacím systémom, nechali vývojári BAZ motor uložený pôvodným spôsobom, pričom nezmenili ani uchytenie vzduchového filtra, ktorý podstatne zvyšoval zástavbovú výšku motora. Dôsledkom bolo, že nákladový priestor aj navzdory svojím obrovským vonkajším rozmerom nebol praktický aj vďaka extrémne vysoko umiestnenej nákladovej hrane.
 
Poznámka k výše uvedenému od člověka, který o Furgonetech opravdu něco ví a má s nimi opravdové zkušenosti: Ponechání hnacího agregátu bez jakýchkoli úprav nebylo důsledkem poučení z 1000MB, ale bylo důsledkem zadání projektu - vytvořit užitkovou verzi s minimálními úpravami tehdy vyráběných osobních vozů. Překonstruování hnacího agregátu a jeho uložení je rozhodně větší úprava než navaření nástavby na existující a odzkoušenou "podvozkovou platformu" (alespoň pokud se bavíme o konstrukci směřující potenciálně k sériové výrobě a nikoli o amatérské úpravě). Tvrzení o nepraktičnosti nákladového prostoru vzhledem k vysoké nákladové hraně je třeba také brát s rezervou. Pokud budeme v zajetí konvenčních představ rodinného vozu (u něhož se všechno nakládá zezadu), tak možná. Avšak u Furgonetu je třeba brát v úvahu, že konstruktéři vyřešili přístup k nákladovému prostoru bočními dveřmi. Tyto dveře lze otevřít o téměř 180 stupňů, mají šířku 80cm a výšku 110 cm. Zde motor již nevadí. Je tak možno pohodlně naložit například dvě až tři automatické pračky Tatramat, několik televizorů Tesla Orava atd. Přesně pro tyto účely byl Furgonet zamýšlen. Rozvážka zboží, servis domácích spotřebičů atd. Pro tyto účely byla tehdy jedině dostupná Š1203 poněkud velká a neekonomická. Je zajímavé, jak Slováci málo doceňují vlastní konstrukce a zřejmě je jim milejší, když jim vozidla přijdou již vymyšlená v bednách ze západu, případně z východu.
 
V BAZ boli vyrobene spočiatku 3 prototypy, ktoré sa podrobili testovaciemu programu a pre interné účely závodu BAZ bol skompletizovaný štvrtý prototyp.