Closed source: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Firefox (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 13:05, 22. marec 2006

Closed source je výraz zavedený ako opozitum pojmu open source a označuje každý program (kus softvéru) ktorého licenčné podmienky ho nekvalifikujú ako open source. Vo všeobecnosti to znamená, že sa distribujú iba binárky počítačového programu a licencia neposkytuje žiaden prístup k zdrojovému kódu programu, čím technicky znemožňuje akékoľvek úpravy daného softvéru pre praktické účely. Zdrojový kód takýchto programov sa obvykle považuje za obchodné tajomstvo príslušnej spoločnosti. Prístup k zdrojovému kódu tretími stranami normálne vyžaduje podpísanie zmluvy o neodhalení (en:non-disclosure agreement).

Tento výraz sa tiež môže vzťahovať na programy, ktorých zdrojový kód je dostupný, ale za podmienok, ktoré sú v rozpore s Definíciou Open Sourceu. Iniciatíva Microsoft-u' "shared source" je toho prominentným príkladom.

To, že nejaký program je označený ako closed source neznamená, že nutne musí byť platený. Medzi príklady closed source softvéru, ktorý nie je zadarmo, patrí Microsoft Windows, Microsoft Office, Total Commander, atď. Medzi príklady closed source softvéru, ktorý je zadarmo, patrí MS Internet Explorer, Adobe Reader, ICQ Lite, atď.

Pozrite tiež