Subháš Kák: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Revízia 2905675 používateľa Saleskeep (diskusia) bola vrátená
d Verzia používateľa 195.168.249.184 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Luckas-bot
Riadok 1:
'''Subhash Kak''' (* [[26. marec]] [[1947]]) je novoveký [[India|indický]] [[filozof]] spájajúci prvky západnej filozofie s [[vedantizmus|vedantizmom]].
 
Jeho profesorem a vedoucím odboru informatiky na Oklahoma State University v Stillwater.
 
Narodil se v Srinagar, Kašmír, on dokončil jeho Ph.D. v elektrotechnice z indických Institute of Technology, Dillí, a pak se připojil jako profesor. Během 1979-2007, on byl s Louisiana State University, Baton Rouge, kde působil naposledy jako Donald C. a Elaine T. Delaune významným profesorem elektrotechniky a výpočetní technika.
 
Jeho technický výzkum v oblasti teorie informace, neuronové sítě, a kvantové informace. On také psal o historii indické vědy a umění. Tato práce, stejně jako usnesení o dvojí paradox teorie relativity byla věnována značná pozornost v bulvárním tisku.
 
Jeho práce byly prezentovány v populárních médiích, včetně Discovery a historie kanálů, PBS, holandský Public TV OHM, a nejvíce nedávno v dokumentární film o hudbě (www.ragaunveiled.com). Napsal o filozofii mysli a ukázal, jak rekurze hraje zásadní roli v umění, hudbě a estetika.
 
Je autorem 12 knih, z nichž poslední je "The Prajna Sutras: Aforismy intuice." Byl také autorem 6 knih poezie. Tyto knihy byly přeloženy do francouzštiny, němčiny, italštiny, španělštiny, korejštiny, a Srbska. Uznávaný indický učenec Govind Chandra Pande má oproti jeho poezie k tomu William Wordsworth.
 
Mezi jeho ocenění patří British Council Fellow (1976), Akademie věd Medaile indické národní akademie věd (1977), Kothari Prize (1977), UNESCO Tokten Award (1986), Goyal Prize (1998), Národní Fellow indického institutu Advanced Study (2001) a význačných absolventem IIT Delhi (2002).
 
==Diela==