Urob si sám: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Toto urobila Jana
d Verzia používateľa 212.80.67.214 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Tom78
Riadok 5:
[[Kategória:Časopisy na Slovensku]]
[[Kategória:Záhradnícke časopisy]]
 
Ak sa chceme od jari do jesene tešiť zo spevu sťahovavých vtákov, môžeme im vyrobiť búdky priamo na mieru. Aj keď by sa zdalo, že ide o maličkosť, dáme si záležať a vyrobíme búdky kvalitné. Vtáčiky si zvyknú a budú sa vracať, vyvádzať mladé po niekoľko rokov a kto by chcel, aby sa mu jeho bytík hneď rozpadalo.
 
Na spojování jednotlivých částí použijeme vruty nebo hřebíky s nereznoucí povrchovou úpravou, jako materiál je vhodná odolnější borovice nebo tvrdší dřevo, smrk je nejméně životný.
 
Ako základ pre telo búdky môžeme tiež požiť časť dutého vyhnilého stromu, kde vnútro dočistíme dlátom a rašpľou alebo odvrtáme väčším vrtákom. Pílkou sešikmíme horná časť, kde bude pripevnená strieška.
 
Takto připravený dutý kmen postavíme na širší odřezek a z vnitřní časti ho co nejpřesněji obkreslíme. Přímočarou pilkou vyřízneme obkreslený nepravidelný tvar, který nám poslouží jako dno budky.
3
: Podrobný postup - 3. krok
Vykružovací pilkou o vhodném průměru, který se liší podle budoucího obyvatele budky, vyřízneme v přední části asi 10 cm pod horním krajem kruhový vletový otvor.
4
: Podrobný postup - 4. krok
Stejně, jako jsme obkreslili dno, obkreslíme nyní od ruky i stříšku. Ta bude mít přesah. Oválným tvarem z jedné strany bude nejlépe odpovídat celkovému charakteru budky. Pak ji dvěma delšími šroubky přichytíme.
5
: Podrobný postup - 5. krok
Menším vrtákem o shodném průměru jakou má silnější dřevěná kulatinka (10–15 mm), vyvrtáme pod vletovým otvorem vybrání pro umístění asi 8 cm dlouhého bidýlka.
6
: Podrobný postup - 6. krok
Nakonec strhneme smirkovým papírem nebo rašplí hrany vletového otvoru, vlepíme bidýlko a celou budku povrchově upravíme.
7
: Podrobný postup - 7. krok
Základ budky tvoří dva boky z borové spárovky 18×25 cm. Pro sespádování stříšky boky zkosíme. Na jedné straně ubereme cca 5 cm. Ostrou pilkou pak klín odřízneme.
8
: Podrobný postup - 8. krok
Stejným způsobem odřízneme oba boky, postavíme je na pevný podklad a vložíme zadní, 15 cm široký díl. Po přiložení na něj orýsujeme jeho výšku a zkosení, pod kterým ho musíme zkrátit.
9
: Podrobný postup - 9. krok
Potřebný úhel tohoto zkosení nastavíme na přímočaré pilce a díl zkrátíme. Stejně tak to bude i u předního vyššího dílu, u něj však pod úhlem 45° odřízneme ještě 5 cm široký proužek.
10
: Podrobný postup - 10. krok
Děrovací nebo přímočarou pilkou vyřízneme vletový otvor. Vhodný průměr přesně změříme posuvným pravítkem. Jeho střed je asi 5 cm od horní zkosené hrany předního dílu.
11
: Podrobný postup - 11. krok
Z vnitřní strany, asi 2–3 cm pod vletový otvor, připevníme dvěma šroubky krátký odřezek nebo laťku. Ta bude ptákům usnadňovat vlet a výlet z budky. Zároveň slouží jako překážka pro nenechavé kočičí packy.
12
: Podrobný postup - 12. krok
Celou budku máme připravenou a můžeme začít s její kompletací. Jednoduchý mechanismus je teď nejlépe vidět. Dvířka a jejich horní díl musí být sestavena přesně jako na obrázku.
13
: Podrobný postup - 13. krok
Pro snadné čištění budky jsou dvířka výklopná. Delšími vruty k sobě sešroubujeme nejprve dva boky a přední kratší díl budky. Na bok a dvířka přesně označíme, kde bude nutné vrtat.
14
: Podrobný postup - 14. krok
Delším vrutem pak vložená dvířka připevníme. Vrut nedotahujeme napevno, aby bylo možné dvířka vyklopit. Stejným způsobem připevníme dvířka i z druhé strany. Přesně do sebe zapadající zkosení zamezuje pronikaní vody a nečistot.
15
: Podrobný postup - 15. krok
Do zadní strany stříšky je nutné zapustit lať, za kterou budku připevníme na strom. Její průřez obkreslíme a vyřízneme přímočarou pilkou. Délka latě je cca 45 cm, šířka 5–6 cm.
16
: Podrobný postup - 16. krok
Stříšku připevníme čtyřmi delšími vruty ke korpusu budky, do vybrání vložíme připravenou lať a připevníme ji k zadní stěně budky. Na jejích koncích si předvrtáme vždy po jednom otvoru na přichycení ke stromu.
17
: Podrobný postup - 17. krok
Nakonec celou budku kvalitně povrchově upravíme, nejlépe v nekřiklavé barvě podobné jejímu budoucímu prostředí. Před samotným zavěšením na strom necháme barvu řádně vyschnout a vyvětrat.
18
: Podrobný postup - 18. krok
Větší budce nebudeme vyrábět bidýlko před vchodem, zejména pokud ji chceme umístit do hustšího větvoví stromu. Mohlo by totiž posloužit nevítaným návštěvníkům jako jsou kočka nebo kuna, kteří by ohrozili mláďata v budce.