Wikipédia:Troll: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Bubamara (diskusia | príspevky)
Riadok 64:
 
=== Ako zaobchádzať s trollmi v editačných vojnách ===
<!--
Trolly samozřejmě někdy není možné ignorovat, aniž bychom dopustili narušení integrity článku – zvláště při probíhající editační válce. I když není dobré sejít z cesty vylepšování a chránění Wikipedie, vždy si uvědomte zásadu zůstat v klidu, i když se editace jiných dostávají do varu, a nerozpakujte se místo přímé akce raději iniciovat proces [[Wikipedie:Řešení konfliktů|řešení konfliktů]]. Mějte na paměti [[Wikipedie:Pravidlo tří revertů|pravidlo tří revertů]]. Pokud někdo při trollování znehodnocuje článek, požádejte o podporu ostatních při jeho opravě. Troll se pak buď vzdá, nebo se vám podaří dosáhnout konsenzu, jak s ním dále se vší rozhodností jednat.
 
Trollov samozrejme niekedy nie je možné ignorovať bez toho, aby sme sa dopustili narušenia integrity článku – zvlášť pri prebiehajúcej editačnej vojne. Keďže nie je dobré zísť z cesty vylepšovania a chránenia Wikipédie, vždy si uvedomte zásadu zostať kľudný, aj keď sa editácie iných dostávajú do varu. Nerozpakujte sa a namiesto priamej akcie radšej dať podnet na [[Wikipédia:Riešenie konfliktov|riešenie konfliktov]]. Majte na pamäti [[Wikipédia:Pravidlo troch revertov|pravidlo troch revertov]]. Ak niekto pri trollovaní znehodnotí článok, požiadajte ostatných o podporu pri jeho oprave. Troll sa potom buď vzdá, alebo sa vám podarí dosiahnúť konsenzus, ako s ním ďalej so všetkou rozhodnosťou zaobchádzať.
===Jak reagovat na vkládání nevhodného obsahu===
I když běžně je nejlepší trolly ignorovat, to nefunguje na obsah načtený do Wikipedie. I kdyby byl ignorován, zůstává v databázi a je viditelný z internetu. Nevhodné články, které nelze smazat rychle, by měly být navrženy na [[Wikipedie:Hlasování o smazání|Hlasování o smazání]]. Nicméně debatu je třeba držet striktně ve faktické rovině. Horká diskuse o smazání, navíc živena plamennými komentáři od trolla, jeho loutek a spojenců, může posílit trollovu motivaci.
 
===Jak reagovatAko reagovať na vkládánívkladanie nevhodného obsahu ===
=== Hodnota pomalých revertů ===
Na Wikipedii je jednou z nejefektivnějších cest, jak jednat s trvalým hledáním problémů, využití ''pomalých revertů''. Dovolit tedy zlořád po jistou chvíli (obvykle den nebo podobně) a poté jej revertovat. Bez jakéhokoliv druhu okamžité reakce troll ztrácí uspokojení, neví, co má dělat, a revert poté zlikviduje jakýkoliv efekt jeho příspěvku. Poskytuje to čas ostatním pochopit charakter výtržníkových editací a přitáhne to jejich pozornost. Je to v podstatě forma principu „Nekrmte trolly (aspoň ne moc)“.
 
Aj keď bežne je najlepšie trollov ignorovať, nefunguje to na obsah načítaný do Wikipédie. Aj keby bol ignorovaný, zostáva v databáze a je viditeľný z internetu. Nevhodné články, ktoré nie je možné zmazať rýchlo, by mali byť navrhnuté na [[Wikipédia:Stránky na zmazanie|hlasovanie o zmazaní]]. Napriek tomu je potrebné debatu udržať striktne vo faktickej rovine. Horúca diskusia o zmazaní, navyše živená plamennými komentármi od trolla, jeho bábok a spojencov, môže povzbudiť trollovu motiváciu.
Hlavním problémem pomalých revertů je, že je lze jen obtížně aplikovat na často upravované články, protože se v nich brzy vyskytnou další editace.
 
=== Hodnota pomalých revertůrevertov ===
===Jak reagovat na zneužívání procesů===
 
Na Wikipédii je jednou z najefektívnejších ciest, ako sa vysporiadať s trvalým dohľadom nad problémami, využitie ''pomalých revertov''. Dovoliť teda nenáležitú editáciu na krátky čas (obvykle deň alebo podobne) a potom ju revertovať. Bez akéhokoľvek druhu okamžitej reakcie troll stráca uspokojenie, nevie, čo má robiť, a revert potom zlikviduje akýkoľvek efekt jeho príspevku. Poskytuje to čas ostatným pochopiť charakter výtržníkových editácií a pritiahne ich pozornosť. Je to v podstate forma princípu „Nekrmte trollov (aspoň nie veľmi)“.
 
HlavnímHlavným problémemproblémom pomalých revertůrevertov je, že jesa lzedajú jenlen obtížněťažko aplikovataplikovať na často upravované články, protožepretože sesa v nich brzyonedlho vyskytnouvyskytnú dalšíďalšie editaceeditácie.
 
=== Ako reagovať na zneužívanie procesov ===
<!--
Na rozdíl od trollů, kteří vandalizují články, hlavní škody způsobené těmi, kteří zneužívají procesy, jsou nepřímé. Obecně je nejlepší specifikovat svůj nesouhlas a ponechat věci tak, jak jsou. V mnoha případech už někdo jiný problém vysvětlil a je možné jednoduše říct, že souhlasíte. Pokud nominace nebo hlasování obvykle končí neúspěchem, „vypilovávat“ vysvětlení za vysvětlením nebo osobně útočit na nominátora nic nezmění; neúspěchem by to skončilo stejně. Pokud je počet nominací nebo vyvolaných hlasování přílišný, je načase vyvolat [[Wikipedie:Řešení konfliktů|proces řešení konfliktů]]. Proces řešení sporů je však dost pomalý. Pokud je množství nominací nebo vyvolaných hlasování extrémně vysoké, je na místě žádat nouzové zablokování, aby se zabránilo dalšímu zvětšování škod. Jinak je obecně lepší nechat procesy běžet.