Josef Masopust: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
práca
práca
Riadok 1:
{{Pracuje sa}}
[[Súbor:Josef Masopust (2011).jpg|thumb|Josef Masopust (2011)]]
'''Josef Masopust''' ([[9. február]] [[1931]], S[[třimiceStřimice]]) je bývalý československý futbalový hráč a tréner, najlepší európsky futbalista roku 1962. V tom istom roku obdržal aj významnú cenu Zlatá lopta. Českomoravský futbalový zväz ho vyhlásil ''Najlepší českým futbalistom posledných 50 rokov''. V roku 2000 vyhral anketu ''Česká futbalová osobnosť storočia'' a krátko potom ho odborníci zvolili ''Českým futbalistom storočia''.
[[File:Josef Masopust podpis.jpg|thumb|Podpis Josefa Masopusta (2011)]]
== Životopis ==
Narodil se roku [[1931]] ve vesnici [[Střimice]] upri [[Most (městomesto)|MostuMoste]] jako nejstarší z šesti dětí do rodiny [[horníkbaník]]a. Kvůli těžbě hnědého uhlí přestala obec existovat.
 
=== Fotbalista ===
První ligu začal hrát na fotbalovém stadiónu ''Na drožďárně'' v [[Teplice|TeplicíchTepliciach]]. Poté přestoupil do klubu [[Dukla Praha (fotbal)|Dukly Praha]], za který hrál téměř celou svou kariéru a v jehož dresu, vedle reprezentačního, také získával fotbalovou slávu.
 
Krátce po válce se stal hráčem dorosteneckého mužstva Mostu, kam se rodina po válce přestěhovala. V sedmnácti už hrál za A-mužstvo. V roce [[1949]], v osmnácti letech, podepsal přestup do ligových Teplic, za které hrál od začátku sezóny [[1950]] dva roky. Když nastoupil vojenskou základní službu, přešel do nově se tvořícího klubu ATK Praha, které později působilo pod názvy ÚDA a [[Dukla Praha (fotbal)|Dukla Praha]]. V armádním mužstvu zůstal patnáct let. Po celou dobu hrál na místě levého záložníka. Stal se tvůrcem hry a spolu s týmem získal sedm ligových titulů.
 
Reprezentační dres Československa oblékl poprvé v roce [[1954]] a za národní mužstvo odehrál celkem 63 zápasů, ve kterých vstřelil 10 branek. Měl velký podíl na třetím místě našich fotbalistů na [[mistrovstvíMajstrovstvá EvropyEurópy vevo fotbalefutbale 1960|mistrovstvímajstrovstvách EvropyEurópy 1960]] ve [[FrancieFrancúzsko|FranciiFrancúzsku]] a především na stříbrném umístění na [[mistrovstvíMajstrovstvá světasveta vevo fotbalefutbale 1962|mistrovstvímajstrovstvách světasveta 1962]] v [[ChileČile]]. O půl roku později získal [[ZlatýZlatá míčlopta|Zlatú loptu]], kterýktorá je každoročně určen pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V letech [[1963]]–[[1965]] hrálhral za vybranávybrané mužstvamužstvá světasveta a EvropyEurópy, v týmu Evropy mu byla svěřena funkcefunkcia kapitána. ZávěrZáver hráčskéhráčskej kariéry strávil v letechrokoch [[1968]]–[[1970]] v [[BelgieBelgicko|BelgiiBelgicku]]. Na vrcholnévrcholnej úrovni sesa pohyboval do třiceti devíti let.
 
Z mnoha set utkání, která sehrál, mu v paměti nejvíc utkvěl zápas [[Dukla Praha (fotbal)|Dukla Praha]] – [[FC Santos]] v roce [[1959]] v [[CiudadMexiko de México(mesto)|Mexiko-City]] a [[Československo]] – [[BrazílieBrazília]] ve finále mistrovství světa v roce [[1962]] v [[Santiago de Chile]]. V utkání v Mexiku vyhrála Dukla Praha nad tehdy patrně nejlepším světovým fotbalovým klubem světa z Brazílie 4:3. Vstřelil dva góly, byl nejlepším hráčem zápasu a podal lepší výkon než největší hvězda Santosu [[Pelé]]. Druhým vrcholem bylo finále mistrovství světa [[1962]], ve kterém vstřelil Brazilcům jediný a vedoucí gól Československa, které prohrálo 1:3.
 
V 63 reprezentačních zápasech ([[1954]]-[[1966]]) dal Masopust 10 gólů<ref>http://www.fotbal.cz/c/nat/players/viewstat.asp?name=MasopustJosef</ref>. Svou hráčskou kariéru prožil v týmech Teplic (54 zápasů v letech [[1950]]-[[1951]]) a zejména v ATK, později přejmenovaný na [[Dukla Praha]] - (350 zápasů v období [[1952]]-[[1968]]). V československé lize zaznamenal 386 zápasů a 79 gólů. V březnu [[2004]] ho [[Pelé]] jmenoval jedním ze 125 nejlepších žijících fotbalistů světa.<ref>http://wiki.vysledky.cz/Josef_Masopust</ref>
 
=== Trenér ===
Po roce [[1968]] se stal hrajícím trenérem belgického týmu Crossing. V roce [[1978]] přivedl k titulu ligového mistra [[Brno]], v letech [[1984]]–[[1988]] byl trenérem národního týmu [[Československo|Československa]]. V letech 1988 až 1991 působil také v [[IndonésieIndonézia|IndonésiiIndonézii]] jakoako trenértréner tamějšího reprezentačního mužstva juniorů (hráčů do 21 let). Řadu let vykonával funkcifunkciu předsedypredsedu Nadace fotbalových internacionálů.
 
== Literatúra ==
Riadok 55:
{{DEFAULTSORT:Masopust, Josef}}
 
[[Kategória:Česko-slovenskí futbalisti]]
[[Kategorie:Českoslovenští fotbalisté]]
[[Kategória:Držitelia Zlatej lopty]]
[[Kategorie:Držitelé Zlatého míče]]
[[KategorieKategória:FotbalistéHráči FK Teplice]]
[[KategorieKategória:FotbalistéHráči FK Dukla Praha]]
[[Kategória:Futbaloví tréneri podľa klubu]]
[[Kategorie:Trenéři FK Dukla Praha]]
[[Kategória:Tréneri futbalových reprezentácií]]
[[Kategorie:Trenéři FC Zbrojovka Brno]]
[[Kategória:Narodenia v 1931]]
[[Kategorie:Trenéři československé fotbalové reprezentace]]
[[Kategória:Žijúci ľudia]]
[[Kategorie:Narození 1931]]
 
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Nositelé Medaile Za zásluhy (Česko)]]
 
[[ar:يوسيف ماسوبست]]