Matthew Bellamy: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
wikilinky
aktualizácia
Riadok 1:
Jeho celé jméno zní Matthew James Bellamy.
'''Matthew James Bellamy''' (* [[9. jún]] [[1978]], [[Cambridge (Cambridgeshire)|Cambridge]], [[Anglicko]]) je spevák a gitarista skupiny [[Muse]].Je často označovaný ako najlepší gitarista a spevák všetkých cias.Niekoľko krát vyhral ocenenie najsexi gitarista/spevák.
Narodil se 9. června 1978, v Cambridge, v Anglii, je to zpěvák, kytarista, klávesista a pianista britské alternativní rockové kapely Muse. Je proslulý především svým falsettem a strhujícími výkony během živých vystoupení.
 
Bellamyho otec George Bellamy byl kytarista britské rockové kapely The Tornadoes, která v šedesátých letech obsadila se svým hitem Telstar první místo US top 100.
== Iné projekty ==
{{projekt|commons=Category:Matt Bellamy}}
 
Bellamyho matka Marilyn se narodila v Belfastu a po příjezdu do Anglie v sedmdesátých letech se během prvního dne seznámila s Georgem Bellamym, který toho času pracoval jako taxikář v Londýně. společně se odstěhovali do Cambridge, kde se jim narodil syn Paul a o pár let později i Matthew.
{{Biografický výhonok}}
 
V osmdesátých letech se opět stěhovali, tentokrát do Teignmouth, Devon kde Matt navštěvoval Teighnmouth Community college. V jeho třinácti letech se rodiče rozvedli a část svého života prožil s babičkou.
{{Hudobný výhonok}}
 
Vlivy:
{{DEFAULTSORT:Bellamy, Matthew}}
Jeho falsetto je hlavní poznávací značkou kapely. Je ovlivněn Freddiem Mercurym a především s Jeffem Buckleyem a Thomem Yorkem z Radiohead, s nímž byl často na začátku kariéry srovnávám a dokonce obviňován z vykrádání.
 
Klavírem začal být uchvácen po seznámení s prací slavného ruského romantika Sergeje Rachmaninova, jehož občas cituje i v krátkých úryvkách schovaných v písních Muse, skloubených dohromady s hřmotným rockem. Především jde cítit inspirace skladbou "Piano concert No.2" v písních Space dementia, Ruled by secrecy, Megalomania a především Butterflies and hurricanes. Při živých vystoupeních často otevíral skladbu Screenager částí "Prelude in C-sharp minor". Dále je možno najít inspiraci Čajkovským, ke konci sklady Hoodoo. Kytara je znatelně ovlivněna Jimi Hendrixem a především Tomem Morellem z Rage Against the Machine, kterého připomíná především skladba Origin of symmetry na druhém albu, které staví na silných a výrazných kytarových riffech. S Morellem jej mimo jiné spojuje záliba v technicky nadprůměrně vybavených a na zakázku dělaných kytarách s velkou řádou funkcí a efektů.
[[Kategória:Britskí speváci]]
[[Kategória:Narodenia v 1978]]
 
Hudební nástroje:
[[be-x-old:Мэт’ю Бэламі]]
Bellamy používá kytary značky Manson vyráběné v Exeteru. Vlastní deset kytar této značky, jeho první a mezi fanoušky slavná kytara byla stříbrná Mansonka, poté přišel s ideou, kterou mu pomohl Hugh Manson, přivést na svět a jejímž výsledkem je kytara s implementovaným efektem ZVex Fuzz Factory, díky kterému si uchovává svůj tolik typický zvuk a který mu zároveň dává naprostou kontrolu při ovládání feedbacku. Pro natáčení nového alba Black Holes and Revelations si pořídil Black Kaoss Manson.
[[bg:Матю Белами]]
 
[[ca:Matt Bellamy]]
Zajímavosti:
[[cs:Matthew Bellamy]]
* Bellamy skončil v žebříčku magazínu Total Guitar jako 29. nejlepší kytarista současnosti a jeho riff, který otvírá píseň Plug in Baby se ocitl na třináctém místě mezi Top 100 riffs.
[[da:Matthew Bellamy]]
* V hlasování australské hudební stanice Triple J's zvítězil jako nejlepší riff všech dob ten ze skladby Stockholm Syndrome.
[[el:Μάθιου Μπέλαμι]]
* V dubnu 2005 jej magazín Kerrang! ocenil 28. místem v žebříčku 50 nejvíce sexy lidí v podkategorii "rock 'n roll".
[[en:Matthew Bellamy]]
* Cosmopolitan jej dva roky po sobě (2003 - 2004) vyhlásil nejvíce sexy rockerem.
[[es:Matt Bellamy]]
magazín NME jej poctil čtrnáctým místem v žebříčku nejslavnějších a největších rock 'n rollových hrdinů všech dob.
[[fa:متیو بلامی]]
* Aktuálně byl Matthew Bellamy oceněn magazínem NME nejvíce sexy mužem roku 2007.
[[fi:Matthew Bellamy]]
[[fr:Matthew Bellamy]]
[[ga:Matthew Bellamy]]
[[gl:Matthew Bellamy]]
[[he:מת'יו בלאמי]]
[[hu:Matthew Bellamy]]
[[hy:Մեթյու Բելամի]]
[[id:Matthew Bellamy]]
[[is:Matthew Bellamy]]
[[it:Matthew Bellamy]]
[[ja:マシュー・ベラミー]]
[[jv:Matthew Bellamy]]
[[ko:매슈 벨러미]]
[[lt:Matthew Bellamy]]
[[nah:Matthew Bellamy]]
[[nl:Matthew Bellamy]]
[[no:Matthew Bellamy]]
[[pl:Matthew Bellamy]]
[[pt:Matthew Bellamy]]
[[ro:Matthew Bellamy]]
[[ru:Беллами, Мэттью]]
[[simple:Matthew Bellamy]]
[[sl:Matthew Bellamy]]
[[su:Matthew Bellamy]]
[[sv:Matthew Bellamy]]
[[tr:Matthew Bellamy]]
[[uk:Метью Белламі]]
[[vi:Matthew Bellamy]]
[[zh:马修·贝勒米]]