Windows Media Audio: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
d fix.
upravené, na základe cs. a en.wiki
Riadok 1:
'''Windows Media Audio''' (skrátene WMA) je komprimovaný zvukový [[Formát súboru|formát]] vyvinutý vyvinutý firmou [[Microsoft]]. Pôvodne mal ako súčasť [[Windows Media]] nahradiť formáty [[MP3]] a [[RealAudio]], ktoré sú chránené patentom a Microsoft musí za ich použitie v systéme [[Windows]] platiť. WMA sa skladá zo štyroch odlišných kodekov. Pôvodný WMA kodek (náhrada za mp3). Novší WMA Pro, ktorý podporuje vysoké zvukové rozlíšenie a viackanálové audio. Bezstratový kodek WMA Loosles, ktorý komprimuje zvukové dáta bez straty vernosti zvuku. Štvrtou verziou je WMA Voice, ktorá je zameraná na uchovávanie hlasové obsahu, používa kompresiu s nízkymi prenosovými rýchlosťami.
{{urgentne upraviť|20121009}}
Windows Media Audio (WMA) je komprimovaný zvukový formát vyvinutý jako součást Windows Media byl původně určen jako náhrada za MP3 (které bylo patentované a Microsoft musí platit za jeho začlenění ve Windows). Dnes spíše soupeří s Applovým AAC. Vývoj WMA se dá rozdělit do dvou fází, a to do vydání Windows Media Player 9 a po vydání WMP9. Do verze 8 včetně to byl kodek, který si po kvalitativní stránce téměř nezasloužil pozornost a nebyl velmi konkurenceschopný, nicméně od verze 9 se dostal na úroveň nejvyspělejších kodeků. Aktuální verze je 9.1, která kromě původního ztrátového kodeku přidává i zvláštní kodeky pro bezztrátovou a multikanálovou kompresi. WMA soubory jsou téměř výlučně v kontejneru ASF a mají příponu .asf nebo .wma.
 
OficiálněOficiálne existujeje pouzeformát jedenpodporovaný kodériba apre ten jekodér integrovaný vev programe [[Windows Media Player]]. Je velmiveľmi rychlýrýchly (dokoncenapr. několikrátv rychlejšíporovnaní nežs třeba kodér Vorbisu[[Vorbis]]om), ale obsahuje minimum nastavení. NeníNie je možné nastavitnastaviť [[CBR]] ani [[ABR]], pouzeiba [[VBR]] a to pouzeiba v několikaniekoľkých pevných profilechprofiloch. ProPre starší verzeverzie (8 a nížmenej) existuje freevoľná implementaceimplementácia (vytvořenávytvorená pomocípomocou reverzníhoreverzného inženýrstvíinžinierstva) v rámci projektu [[FFmpeg]].
== Kvalita zvuku ==
Od verze 9 je kvalita zvuku WMA velmi slušná, dosahuje téměř ke špičce (Vorbis, Musepack). Známým problémem je příliš časté ořezávání vyšších frekvencí při nižších datových tocích. Zato WMA neobsahuje ani při nižších datových tocích tolik artefaktů jako konkurence.
 
KKu formátu WMA neexistuje otevřenáotvorená specifikacešpecifikácia, existuje tedyiba pouzejeden jediný použitelnýpoužiteľný kodér, kterýktorý je navícnavyše těsněspojený spjatvýhradne s platformou [[Windows]]. Tento formát je tedypreto všudeokrem jindeprehrávania téměřpre nepoužitelnýiné (kroměplatformy přehrávání)nepoužiteľný. PřehrávačePrehrávače běžícífungujúce napod systémom Windows s tímtotýmto formátemformátom problémy nemajínemajú, kodek majímajú přímopriamo integrovaný vev Windowssystéme (resp. vevo Windows Media PlayeruPlayeri), přehrávačeprehrávače na ostatníchostatných platformách obvykle vyžadujívyžadujú pluginy[[plugin]]y.
== Hardvérová a softvérová podpora ==
Oficiálně existuje pouze jeden kodér a ten je integrovaný ve Windows Media Player. Je velmi rychlý (dokonce několikrát rychlejší než třeba kodér Vorbisu), ale obsahuje minimum nastavení. Není možné nastavit CBR ani ABR, pouze VBR a to pouze v několika pevných profilech. Pro starší verze (8 a níž) existuje free implementace (vytvořená pomocí reverzního inženýrství) v rámci projektu FFmpeg.
 
Je však relatívne dobre podporovaný v prenosných prehrávačoch hudby a DVD prehrávačoch.
K formátu WMA neexistuje otevřená specifikace, existuje tedy pouze jediný použitelný kodér, který je navíc těsně spjat s platformou Windows. Tento formát je tedy všude jinde téměř nepoužitelný (kromě přehrávání). Přehrávače běžící na Windows s tímto formátem problémy nemají, kodek mají přímo integrovaný ve Windows (resp. ve Windows Media Playeru), přehrávače na ostatních platformách obvykle vyžadují pluginy.
 
[[Kategória:Súborové formáty]]
Ohledně hardware je na tom WMA velmi dobře. Nejspíš díky obchodním „tlakům“[zdroj?] je WMA velmi rozšířený formát především u přehrávačů hudby a DVD přehrávačů.
 
[[ca:Windows Media Audio]]