Analytická chémia: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Slav Sepo (diskusia | príspevky)
rozšírenie
Slav Sepo (diskusia | príspevky)
wikilinky
Riadok 1:
'''Analytická chémia''' je odvetvie [[chémia|chémie]] zaoberajúce sa delením, identifikáciou - dokazovaním a stanovovaním obsahu jednotlivých zložiek prírodných alebo umelých materiálov a ich zmesí. [[Kvalitatívna analýza]] zisťuje a identifikuje chemické zložky vo vzorke a kvantitatívna analýza určuje množstvo jednotlivých zložiek v látkach. Rozdelenie zložiek často predchádza rozboru.
 
Metódy kvantitatívnej analytickej chémie je možné rozdeliť na klasické a inštrumentálne. Klasické metódy (tiež aj metódy mokrou cestou) využívajú meranie hmotnosti alebo objemu. Na delenie používajú aj metódy ako: [[filtrácia]], [[destilácia]], [[extrakcia]], [[kryštalizácia]], [[sublimácia]], [[adsobciaAbsorpcia (chémia)|adsopcia]], [[sedimentácia]] či [[dialýza]]. Inštrumentálne metódy používajú pristroj na meranie fyzického parametra analytu ako, absorpcia svetla, vodivosť, napätie prúd či iné. Delenie, separácia je dosiahnuté za pomoci chromatografie, elektroforézy alebo delenie vplyvom poľa.
 
Analytická chémia sa tiež zameriava na experimentálny dizajn, chemometriu a tvorbu nových meracích nástrojov pre získavanie lepších chemických informácií. Analytická chémia má aplikácie pre súdne lekárstvo, bioanalýzu, klinickú analýzu, environmentálnu analýzu a materiálovú analýzu.