Dobrodružná literatúra: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 1:
{{na rozšírenie}}
'''Dobrodružná literatúra''' je súhrnný názov pre prozaické diela vyznačujúce sa príbehovosťou a dramatickosťou. Dej je budovaný na časovom slede motívov a epizód, nečakaných zauzlení či strašidelných scén. Prostredie a doba bývajú nezvyčajné, dielo má obyčajne ústredného hrdinu, ktorý je niečím výnimočný. Autor vytvára kontrast ''kladných a záporných hrdinov''. Zaraďuje sa medzi tzv. zábavnú alebo oddychovú literatúru. Máva aj poznávaciu hodnotu, čitateľ si obohacuje poznatky z oblasti prírodných i spoločenských javov.
 
== Životopis ==
Gill vyrůstala až do sedmi let ve Warwickshire, než se její rodina přestěhovala na železniční stanici ve středním Walesu. V sedmnácti měla jediný cíl: utéci z velšských kopců, které jsou sice velmi krásné, ale bohužel tam není co dělat. A tak odešla z Walesu a vrhla se na budování kariéry.
 
Po roce v okamžiku osvícení ukončila studium práv a začala studovat filozofii a francoužštinu na univerzitě v Oxfordu. Poté se věnovala léčení duševních nemocí, práci na ochraně životního prostředí, životu v dodávce na Vnějších Hebridách, zpívání, přeměně přasečích chlívků na umělecké dílny, prodeji ve starožitnictví... a všechno tohlebylo zhábavné, ale pořád to nebylo ono.
 
Mezitím objevila, že jí baví psaní, a dokončila svůj první román, který nechtěl nikdo vydat, ale který jí však v roce 1994 pomohl k získání místa píšící redaktorky v Usborne Publishing. Tam se seznámila s tvorbou pro děti a zjistila, že je to pravé ořechové.
 
Gill je na volné noze od roku 2000. Věnuje se všem možným žánrům-píše prózy na objednávku, literaturu faktu, filmové recenze, a dokonce i softwarové příručky. Ale postupně se dostává i k tomu, aby realizovala své vlastní nápady. Rok, který prožila v Egyptě, jí poskytl náměty jak k próze Láska v Luxoru, tak i k románu ze starověkého Egypta, Sluneční sirotek.
 
Gill žije v Londýně, ale velmi ráda z něj utíká do exotických míst.
 
== Autori ==