Drahý kameň: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
již více než 60 let termín "polodrahokamy" neexistuje
Riadok 9:
 
Polodrahokamy versus drahokamy
Do roku 1955 se za drahokamy považovaly průhledné a k broušení vhodné minerály s tvrdostí nad 8, zatímco ostatní, i když průhledné, ale nedosahující 8. stupně Mohsovy stupnice tvrdosti byly označovány jako polodrahokamy. Podle toho by mezi polodrahokamy patřil i jeden z nejcennějších drahých kamenů - smaragd. (Baumgärtel, Quellmalz, Schneider, 1988). Název
„polodrahokamy“ byl tedy zrušen již v roce 1955, a to vydáním nového závazného názvosloví kamenů mezinárodní organizací BIBOA - Bureau Interna-tionalInternational des Associations de Fabricants, Grossistes et Détaillants de Joaillerie, Bijouterie, Orfévrerie et Argenterie, se sídlem v Haagu (CIBJO: Pierres pré- cieusesprécieuses et fines/Perles Définitions). Jako šperkové (drahé) kameny byly do budoucna označeny všechny další i průsvitné a neprůhledné minerály, používané na výrobu šperků. Jak lze ale dosud i po více než šedesáti letech často vidět, s označením kamenů jsou stále problémy.
polodrahokamy patřil i jeden z nejcennějších drahých kamenů - smaragd. (Baumgärtel, Quellmalz, Schneider, 1988). Název
„polodrahokamy“ byl tedy zrušen již v roce 1955, a to vydáním nového závazného názvosloví kamenů mezinárodní organizací BIBOA - Bureau Interna-tional des Associations de Fabricants, Grossistes et Détaillants de Joaillerie, Bijouterie, Orfévrerie et Argenterie, se sídlem v Haagu (CIBJO: Pierres pré- cieuses et fines/Perles Définitions). Jako šperkové (drahé) kameny byly do budoucna označeny všechny další i průsvitné a neprůhledné minerály, používané na výrobu šperků. Jak lze ale dosud i po více než šedesáti letech často vidět, s označením kamenů jsou stále problémy.