Evanjelická spojená škola (Prešov): Rozdiel medzi revíziami

→‎Budova školy: rozšírenie
(→‎Budova školy: rozšírenie)
 
== Budova školy ==
 
Rokovania o výstavbe novej budovy kolegiálneho gymnázia sa datovali od roku 1902. Bol spôsobený aj tým, že stará budova kolégia už nepostačovala kvôli nárastu počtu študentov ako aj požiadavkám štátu kladeným na školy, ktoré od štátu obdržali štátnu podporu. Tak sa stalo, že sa 25. marca 1902 stretli poverení zástupcovia gymnaziálneho profesorského zboru, ktorý vtedy viedol [[Otto Ludmann]], s členmi kolegiálneho exekutívneho výboru. Výbor podporil myšlienku výstavby novej budovy s nadšením a vyzval vedenie gymnázia aby spracovalo analýzu a podklady pre potreby výstavby školy. 12. júna 1903, skoro rok trvajúce diskusie, predložilo vedenie skoly žiadosť kolegiálnemu správnemu výboru, aby urobil kroky potrebné k výstavbe novej budovy.
 
Pozemok pre stavbu školy bol odkúpený 10. mája 1907 od vdovy po generálovi [[Gustáv Donhoffer|Gustávovi Donhofferovi]] za 62 tisíc korún.
 
V roku 1907 kolegiálny správny výbor požiadal o štátnu dotáciu vo výške 300 000 korún, ktorá bola schválená, čo 14. januára 1909 v spise č. 7 006 oznámil minister školstva a kultúry správnemu výboru kolégia oznámil. Kedže stavbe už nestálo nič v ceste, poveril kolegiálny dozorca dr. Július Schmidt prípravou stavebného projektu a spracovaním finančného rozpočtu prešovského architekta [[August Kesselbauer|Augusta Kesselbauera]]. Po odchode do ústrania sa vedením stavby zaujal nový kolegiálny dozorca Jozef Tahy – podžupan Šarišskej župy. Ministerstvo schválilo predložený projekt výstavby roku 1909 jeho realizáciou boli poverení prešovskíh stavitelia Eugen Lizits a Róbert Poloczek. Stavba sa začala v júni 1910 pod vedením a kontrolou stavbyvedúceho významného prešovského mestského radcu, diplomovaného inžiniera Jozefa Faragóa. Ukončená bola v októbri 1911. Po slávnostných uvedeniach do užívania za prítomnosti cirkevného a svätského vedenia začalo v budove 1. novembra 1911.
 
Budova je vystavená v eklektickom slohu, v tvare U, trojpodlažná so suterénom. Hlavný vchod do budovy sa nachádza na priečelí smerujúcom na terajšie Námestie Legionárov. Bočné krídla smerujú po jeho stranách do pozemku a vytvárajú školský dvor, kde mohli študenti tráviť prestávky. Priečelie budovy bolo z tmavočervených tehál a kamennej prachovej omietky. Zdobil ho nápis v strednej časti „Az Ev. Kollégium főgymnasiuma“ („Vyššie gymnázium Evanjelického kolégia“) a po roku 1919 „Slovenské evanjelické kolegiálne gymnázium“. Pred budovou bola záhradka oddelená od ulice kovovou mrežou. Hlavný vchod ústil do vstupnej dvorany, kde napravo bola vrátnica a naľavo pracovňa riaditeľa. Napravo sa nachádzala aj chodba čelnej casti budovy vedúca k študentskej miestnosti, v ktorej sa konávali aj mládežnícke bohoslužby. Na konci chodby poschodia pravého krídla bolo bočné schodište vedúce na prízemie, ktroré viedlo do moderne vybavenej telocvične.
 
== História ==
1 819

úprav