Evanjelická spojená škola (Prešov): Rozdiel medzi revíziami

d
d (→‎Budova školy: wikilinky, preklepy)
d (→‎Budova školy: wikilinky)
V roku [[1907]] kolegiálny správny výbor požiadal o štátnu dotáciu vo výške 300 000 korún, ktorá bola schválená, čo oznámil [[14. január]]a [[1909]] v spise č. 7 006 minister školstva a kultúry správnemu výboru kolégia. Kedže stavbe už nestálo nič v ceste, poveril kolegiálny dozorca dr. Július Schmidt prípravou stavebného projektu a spracovaním finančného rozpočtu prešovského architekta [[August Kesselbauer|Augusta Kesselbauera]]. Po odchode do ústrania sa vedením stavby zaujal nový kolegiálny dozorca [[Jozef Tahy]] – podžupan Šarišskej župy. Ministerstvo schválilo predložený projekt výstavby roku 1909 jeho realizáciou boli poverení prešovskíh stavitelia [[Eugen Lizits]] a [[Róbert Poloczek]]. Stavba sa začala v júni [[1910]] pod vedením a kontrolou stavbyvedúceho významného prešovského mestského radcu, diplomovaného inžiniera [[Jozef Faragó|Jozefa Faragóa]]. Ukončená bola v októbri [[1911]]. Po slávnostných uvedeniach do užívania za prítomnosti cirkevného a svätského vedenia začalo v budove [[1. novembra]] [[1911]] [[vyučovanie]].
 
Budova je vystavená v [[ekleticizmusEklekticizmus (umenie)|eklektickom]] slohu, v tvare U, trojpodlažná so suterénom. Hlavný vchod do budovy sa nachádza na priečelí smerujúcom na terajšie Námestie Legionárov. Bočné krídla smerujú po jeho stranách do pozemku a vytvárajú školský dvor, kde mohli študenti tráviť prestávky. Priečelie budovy bolo z tmavočervených tehál a kamennej prachovej omietky. Zdobil ho nápis v strednej časti „Az Ev. Kollégium főgymnasiuma“ („Vyššie gymnázium Evanjelického kolégia“) a po roku 1919 „Slovenské evanjelické kolegiálne gymnázium“. Pred budovou bola záhradka oddelená od ulice kovovou mrežou. Hlavný vchod ústil do vstupnej dvorany, kde napravo bola vrátnica a naľavo pracovňa riaditeľa. Napravo sa nachádzala aj chodba čelnej casti budovy vedúca k študentskej miestnosti, v ktorej sa konávali aj mládežnícke bohoslužby. Na konci chodby poschodia pravého krídla bolo bočné schodište vedúce na prízemie, ktroré viedlo do moderne vybavenej telocvične.
 
== História ==
1 819

úprav