Skleníkový efekt: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
d Revízia 6849596 používateľa 87.197.50.222 (diskusia) bola vrátená
Značka: vrátenie
Bez shrnutí editace
Riadok 1:
'''Skleníkový efekt''' je názov pre jav spočívajúci v ohriatí nižších vrstiev [[atmosféra (kozmického telesa)|atmosféry]] v dôsledku toho, že atmosféra cez deň prepúšťa krátkovlnné slnečné žiarenie k zemskému povrchu a v noci pomerne efektívne pohlcuje dlhovlnné žiarenie [[Zem|Zeme]] a otepľuje sa. Podobný úkaz možno pozorovať v skleníkoch, odtiaľ pochádza názov. Tepelné žiarenie s väčšou [[Vlnová dĺžka|vlnovou dĺžkou]] spätne vyžarované z povrchu planéty Zem účinne absorbuje a bráni tak jeho okamžitému úniku do priestoru [[Vesmír|vesmíru]]. Na ostatných nebeských telesách s atmosférou (napr. [[Titan (mesiac)|Titan]], [[Mars]], [[Venuša]]) tiež prebieha skleníkový efekt. Pre zjednodušenie sa však zvyšok tohto článku vzťahuje predovšetkým k Zemi.
Skleníkový efekt sa vyskytuje prirodzene na Zemi už od jej vzniku. Bez výskytu skleníkových plynov by priemerná teplota pri povrchu Zeme (určovaná len radiačnou bilanciou) bola −18 °C<ref>NÁTR, Lubomír. Země jako skleník: Proč se bát CO2?. Praha : Academia, 2006. (Průhledy) ISBN 80-200-1362-8. Kapitola Je Země také skleník?, s. 51{{--}}52. </ref> a nie 14 °C koľko je globálny priemer dnes. Skleníkový efekt je teda nevyhnutným predpokladom života na Zemi.<ref> Fabian, P.: Leben im Treibhaus. Unser Klimasystem – und was wir daraus machen. Springer-Verlag, New York 2002</ref>
[[Antropogénna klimatická zmena|Antropogénny]] skleníkový efekt je označenie pre príspevok ľudskej činnosti k skleníkovému efektu. Je spôsobený spaľovaním [[Fosílne palivo|fosílnych palív]], výrubom [[les]]ov a globálnymi zmenami krajiny. Antropogénny skleníkový efekt prispieva ku [[Globálne otepľovanie|globálnemu otepľovaniu]]. Napriek tomu, že väčšina vedcov považuje vplyv ľudského konania na klímu za dokázaný. Predmetom sporu je miera tohto vplyvu.Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).Ostatné plyny ovplyvňujúce tento efekt sú [[oxid uhličitý]] (CO<sub>2</sub>) (okolo 26 %), [[metán]] (CH<sub>4</sub>), [[oxid dusný]] (N<sub>2</sub>O) a [[ozón]] (O<sub>3</sub>) (asi 8 %).
 
== Skleníkové plyny ==