Union List of Artist Names: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
ARychlik (diskusia | príspevky)
Riadok 10:
 
== História ==
Práce na ULAN začalyzačali v roceroku [[1984]], kdykeď sa [[Getty Institute]] rozhodlrozhodol sloučitzlúčiť a koordinovatkoordinovať jednotlivé samostatné databáze. VzniklyVznikli tak slovníky propre jménamená umělcůumelcov (ULAN) a geografickágeografické jménamená (TGN). V roceroku [[1987]] Getty Institute vytvořilvytvoril odděleníoddelenie, kteréktoré sesa věnujevenuje sestavování[[Zostavovanie|zostavovaniu]] a [[Terminológia|terminologii]]. DatabázeDatabáza ULAN bylabola původněpôvodne určenaurčená pouzelen propre interníinterné využitívyužitie, zájemzáujem o jejíjej využívánívyužívanie však projeviliprejavili aj odborníci i z jiných institucí. Getty Institute protopreto ULAN zpřístupnilsprístupnil iaj propre širšíširšie využitívyužitie v souladusúlade s principyprincípmi katalogizacekatalogizácie a terminologieterminológie a se zárukou relevantních literárních pramenů.
{{Preložiť|jazyk=cs|článok=Union List of Artist Names}}
Práce na ULAN začaly v roce [[1984]], kdy Getty Institute rozhodl sloučit a koordinovat jednotlivé samostatné databáze. Vznikly tak slovníky pro jména umělců (ULAN) a geografická jména (TGN). V roce [[1987]] Getty Institute vytvořil oddělení, které se věnuje sestavování a terminologii. Databáze ULAN byla původně určena pouze pro interní využití, zájem o její využívání však projevili odborníci i z jiných institucí. Getty Institute proto ULAN zpřístupnil i pro širší využití v souladu s principy katalogizace a terminologie a se zárukou relevantních literárních pramenů.
 
PůvodněPôvodne bylbol ULAN sestavenzostavený jakoako jednoduchý abecedníabecedný seznamzoznam zahrnujícízahrňujúci jménamená a životopisy, v [[1990–199990. roky 20. storočia|90. letechrokoch 20. storočia]] bylbol uvedenuvedený do souladusúladu s národníminárodnými a mezinárodnímimedzinárodnými normami propre [[tezaurus]]. Jeho působnostpôsobnosť bylabola rozšířenarozšírená iaj na firemnífiremné subjekty, napříkladnapríklad architektonické ateliéry neboalebo úložištěúložisko uměníumenia.
 
ULAN bylbol v roceroku [[1994]] publikovánpublikovaný v tištěnétlačenej podoběpodobe a jakoako strojověstrojovo čitelnýčitateľný souborsúbor. VzhledemVzhľadom k rostoucímurastúcemu objemu a četnýmčastým změnámzmenám a doplňkůmdoplnkom sesa ukázala tištěnátlačená verzeverzia jakoako nepraktická. Je tedyteda nadálenaďalej publikovánapublikovaná pouzelen v elektronickéelektronickej podoběpodobe a s možnostímožnosťou online vyhledávánívyhľadávaním na webovémwebovom rozhraní.
 
== Použitá literatúra ==