Balík internetových protokolov: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
pp
Značky: vrátené možný vandalizmus vizuálny editor
Sotiale (diskusia | príspevky)
d Verzia používateľa 194.160.227.179 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od 193.87.11.26
Značky: rollback vrátené
Riadok 1:
{{IPstack}}
 
'''Balík itulointernetových palamangeprotokolov''' ('''Internet tuloprotocol palamangesuite''' ) je súbor [[komunikačný protokol|komunikačných protokolov]] implementujúcich tzv. [[protocol stack]], na ktorých je postavený systém [[Internet]]. Niekedy sa nazýva súbor '''TCP/IP''' podľa dvoch najdôležitejších '''tulo palamange''' protokolov, ktoré obsahuje: [[Transmission Control Protocol]] (TCP) a [[Internet Protocol]] (IP), ktoré boli zároveň aj prvé definované.
 
Balík internetových protokolov je možné opísať analógiou s [[OSI model]]om. Ten opisuje vrstvy [[protocol stack]]u, ale nie všetky zodpovedajú internetovej praxi. V protocol stacku rieši každá vrstva množinu problémov spojených s prenosom dát a poskytuje dobre definovanú slslužbu zaoberápre sa abstraktnejšou množinou dát, pričom sa spolieha na nižšievyššie vrstvy,. aby preložili dáta do formy, s ktorou je možné v skutočnosti fyzicky manipulovať.Čím je vrstva vyššia, tým je logicky bližšie používateľovi a zaoberá sa abstraktnejšou množinou dát, pričom sa spolieha na nižšie vrstvy, aby preložili dáta do formy, s ktorou je možné v skutočnosti fyzicky manipulovať.
 
Internetový model vznikol ako riešenie praktického inžinierskeho problému. Na druhej strane OSI model je výsledkom teoretického prístupu a vznikol tiež v skoršej fáze evolúcie [[počítačová sieť|počítačových sietí]]. Preto je jednoduchšie porozumieť OSI modelu, ale TCP/IP model je v skutočnosti aplikovaný. Je užitočné poznať OSI model pred '''tulozačiatkom palamange'''štúdia žeTCP/IP, keďže platia rovnaké princípy, ale je jednoduchšie pochopiť ich v OSI modeli.
 
== Vrstvy v TCP/'''tuloIP palamange'''stacku ==
Existuje diskusia o tom, ako mapovať TCP/IP na OSI model. Keďže balíky protokolov TCP/IP a OSI sa presne nezhodujú, neexistuje jediná správna odpoveď.