Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegetator (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
fylogeneze
Riadok 4:
== Rastliny ==
Nazdar, treba doplniť nejaké zdroje. A nemyslím, že Archaeplastida = rastliny a Plantae = zastarané. Hmmm to je na samostatný článok. Pozri [[Systém_živých_organizmov]], všetky infoboxy na to odkazujú a ty to teraz od základu meníš. --[[Redaktor:Vegetator|Vegetator]] ([[Diskusia s redaktorom:Vegetator|diskusia]]) 21:22, 11. február 2020 (UTC)
: Článek potřebuje ještě úpravy včetně ozdrojování. Vycházím však z nejaktuálnějších pohledů na systém organismů: za prvé aktuální a již ustálený systém eukaryot od Adla a kol. a z druhé, v rámci krytosemenných rostlin, nový systém APG IV. Myslím, že je dobré, aby článek [[rastliny]] informoval o současném pohledu na evoluci rostlin. Zároveň chápu, že slovenská Wikipedia pracuje s jakýmsi systémem, který je sice možná praktický, ale rozhodně neodpovídá skutečné rostlinné fylogenezi. Ani to by však nemělo bránit tomu, aby texty článků odrážely skutečnou realitu ohledně evolučního vývoje. Je jistě praktické pracovat se sběrnými taxony jako jsou řasy, prvoci apod., ale musíme počítat s tím, že to jsou pouze člověkem vytvořené skupiny, které neodrážejí skutečné příbuzenské vztahy organismů a dnes se již takmer vůbec nepoužívají.
Jinak jméno Plantae se v současnosti již většinou opravdu nepoužívá a rostliny bývají chápany jako: Archaeplastida = Viridiplantae + Rhodophyta + Glaucophyta + Rhodelphidia. Pojem "zelené řasy" se dnes již také opouští a považuji za správné v rámci Viridiplantae rozlišovat skupiny Chlorophyta a Streptophyta (včetně Embryophyta).--[[Redaktor:JNováček|JNováček]] ([[Diskusia s redaktorom:JNováček|diskusia]]) 16:30, 12. február 2020 (UTC)