Wikipédia:Konflikt záujmov: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
init, na doplnenie alebo preklad, prípadne dokončím neskôr
 
preloženie z cs, nenahnevám sa, ak to niekto ešte očami prebehne
Riadok 1:
'''Propagačný článok''', ktorý autor píše sám o sebe, o svojich blízkych, svojej hudobnej skupine, vlastnej novozaloženej firme alebo ich produktoch alebo službách, o svojej strednej škole alebo pod vplyvom nadšenia zo svojej obľúbenej témy, myšlienky a podobne, môže veľmi ľahko porušiť niektorú zo zásad Wikipédie:
{{pracuje sa (2)}}
* [[WikipedieWikipédia:Nezaujatý úheluhol pohledupohľadu|Nezaujatý úheluhol pohledupohľadu]]
<!--
* [[WikipedieWikipédia:Encyklopedická významnostvýznamnosť|Encyklopedická významnostvýznamnosť]]
{{odporúčanie}}
* [[Wikipédia:Overiteľnosť|Overiteľnosť]]
* [[WikipedieWikipédia:Encyklopedický stylštýl|Encyklopedický stylštýl]]
 
Ak je článok jednoznačne reklamnou alebo spamom, môže byť akýmkoľvek správcom zmazaný okamžite aj bez hlasovania. Problémom môžu byť aj články, ktoré sú síce písané s dobrou vôľou vložiť do Wikipédie informáciu, ale ktoré nevyhovujú pravidlám Wikipédie a často bývajú navrhované na zmazanie.
'''Propagační článek''', který autor píše sám o sobě, o svých blízkých, své hudební skupině, vlastní nově založené firmě nebo jejích produktech a službách, své střední škole nebo pod vlivem nadšení ze svého oblíbeného tématu, myšlenky a podobně, může velmi snadno porušit některou ze zásad Wikipedie:
* [[Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu|Nezaujatý úhel pohledu]]
* [[Wikipedie:Encyklopedická významnost|Encyklopedická významnost]]
* [[Wikipedie:Ověřitelnost|Ověřitelnost]]
* [[Wikipedie:Encyklopedický styl|Encyklopedický styl]]
 
== Konflikt záujmov ==
Je-li článek nesporně '''reklamou''' nebo '''spamem''', může být kterýmkoliv [[Wikipedie:Správce|správcem]] [[Wikipedie:Rychlé smazání|smazán okamžitě]] i bez hlasování. Problematické však mohou být i články, které jsou sice [[Wikipedie:Předpokládejte dobrou vůli|psány s dobrou vůlí]] vložit do Wikipedie informaci, ale které nevyhovují [[Wikipedie:Pravidlo Wikipedie|pravidlům Wikipedie]], a často bývají takové články [[Wikipedie:Hlasování o smazání|navrhovány ke smazání]].
Wikipédia nie je nástrojom na propagáciu čohokoľvek, pozri pravidlo [[Wikipédia:Čo Wikipédia nie je|Čo Wikipédia nie je]]. Ak píšete o nejakom predmete, o ktorého propagáciu máte priamy záujem, pohybujete sa na tenkom ľade. Udržanie [[Wikipédia:Nezaujatý uhol pohľadu|nezaujatého hľadiska]] Vás môže stáť mnoho úsilia, môžete byť v diskusii napadnutí, že sa snažíte Wikipédiu využiť ako reklamný nástroj a podobne.
 
Preto je problematické písať napríklad [[Wikipédia:Autobiografia|sám (sama) o sebe]], o svojich blízkych, o vlastnej firme, svojom programe, internetovom projekte, hudobnej skupine, svojom svetonázore a náboženskom vyznaní a podobne. Pokiaľ sa k takému písaniu odhodláte, zvlášť úzkostlivo dbajte na [[Wikipédia:Nezaujatý uhol pohľadu|nezaujatý uhol pohľadu]]. Je aj vhodné svoj vedľajší záujem na tému zverejniť. Nezakladajte o týchto témach články, pokiaľ existuje akákoľvek pochybnosť o ich význame. Počkajte radšej, až článok založí niekto iný a vytvorí aspoň kostru článku. Úzkostlivo dbajte na pravidlá Wikipédie aj pri ich prípadnej editácii.
==Střet zájmů==
Wikipedie není nástrojem pro propagaci čehokoli (viz pravidlo "[[Wikipedie:Co Wikipedie není|Co Wikipedie není]]"). Pokud píšete o nějakém předmětu, na jehož propagaci máte přímý zájem, pohybujete se na tenkém ledě. Udržení [[Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu|nezaujatého hlediska]] Vás může stát mnoho úsilí, můžete být v diskusi napadeni, že se snažíte Wikipedii využít jako reklamní nástroj a podobně.
 
== Význam tématutémy ==
Proto je problematické psát například [[Wikipedie:Autobiografie|sám (sama) o sobě]], o svých blízkých, o vlastní firmě, svém programu, internetovém projektu, hudební skupině, svém světonázoru a náboženském vyznání a podobně. Pokud se k takovému psaní odhodláte, zvlášť úzkostlivě dbejte na [[Wikipedie:nezaujatý úhel pohledu|nezaujatý úhel pohledu]]. Také je vhodné svůj "vedlejší" zájem na tématu zveřejnit. Nezakládejte o těchto tématech články, pokud existuje jakákoli pochybnost o jejich významu. Počkejte raději, až článek založí někdo jiný a vytvoří alespoň kostru článku. Úzkostlivě dbejte na pravidla Wikipedie i při jejich případné editaci.
Články vo Wikipédii sú o [[Wikipédia:Encyklopedická významnosť|encyklopedicky zaujímavých témach]], významných pre väčšie množstvo ľudí. Články, ktorých predmet nie je známy väčšej skupine ľudí, prinášajú problém, nie je dosť Wikipediánov, ktorí by článok mohli upravovať a kontrolovať. Niekedy sú to pokusné články, ku ktorým sa autori nikdy nevrátia. Kvalita článkov WIkipédie rastie s počtom editácií, ak je vytvorený článok len pre jednu editáciu, mal by byť zmazaný.
 
PokudAk píšete o tématutéme, o jehožktorej významuvýzname by mohlymohli vzniknoutvzniknúť pochybnosti, snažte sesa v článku významjasne jasně vysvětlitvysvetliť a doplnitdoplniť odkazy na externíexterné zdroje, (např.napríklad články v dennímdennej tisku)tlači.
==Význam tématu==
Články ve Wikipedii jsou o [[Wikipedie:Encyklopedická významnost|encyklopedicky zajímavých tématech]], významných pro větší množství lidí. Články, jejichž předmět není znám větší skupině lidí, přinášejí problém – není dost wikipedistů, kteří by článek mohli upravovat a kontrolovat. Někdy jsou to pokusné články, ke kterým se autoři nikdy nevrátí. Kvalita článků Wikipedie roste s počtem editací, pokud je vytvořen článek jen pro jednu editaci, měl by být smazán.
 
Pokud píšete o tématu, o jehož významu by mohly vzniknout pochybnosti, snažte se v článku význam jasně vysvětlit a doplnit odkazy na externí zdroje (např. články v denním tisku).
-->
 
== Pozri aj ==