Wikipédia:Encyklopedický štýl: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
+
Riadok 3:
Z viacerých dôvodov je potrebné písať encyklopedickým štýlom. Vyžaduje to seriozita, súvisí to s neutrálnym stanoviskom, pri encyklopédii ide o vedeckú publikáciu a pod. Encyklopedický štýl je pritom niečo iné ako slohové cvičenie alebo rozprávanie, ale líši sa aj od žurnalistických fejtónov a esejí.
 
V prvom rade ide o štýl formulácií. Tu je možné nájsť najčastejšie chyby nových Wikipediánov:.
 
Týka sa to však aj odborných formulácií, kde nejde iba o argumentáciu, ktorá je pochopiteľná iba pre odborníkov v danom odbore, ale aj o používaní odborných výrazov. Je nutné si uvedomiť, že aj úzko odborný text vo Wikipédii musí byť zrozumiteľný aj laikovi, pričom odborník z daného odboru také heslo pravdepodobne hľadať vôbec nebude, lebo ho pozná. Prirodzene musí taký článok odborné výrazy používať a obsahovať, mali by však byť vysvetlené a to pokiaľ možno nielen odkazmi na príslušné heslá, ale v rámci ľahšieho a rýchleho pochopenia aj hneď, napríklad použitím zrozumiteľného slovenského výrazu v zátvorke a pod.
<!--
Týká se to však i '''„odborných“ formulací''', kde se nejedná pouze o argumentaci, která je pochopitelná pouze odborníky v tom kterém oboru, ale také i o používání odborných výrazů. Je nutno si uvědomit, že i úzce odborný text zde v této encyklopedii musí být srozumitelný i laikovi (odborník z toho kterého oboru zde takové heslo pravděpodobně hledat vůbec nebude - zná ho). Přirozeně musí takový článek odborné výrazy používat a obsahovat, tyto by však měly být vysvětleny, a to pokud možno nejen odkazy na příslušná hesla, ale v rámci lehčího a rychlého pochopení pak pokud možno i hned (např. použitím srozumitelného, českého výrazu v závorce ap.).
 
<!--
== Příklady ==
Zatímco oprava interpunkce, překlepů a také i pravopisu je vcelku jednoduchá, je úprava špatného stylu záležitost, vyžadující mnoho času a námahy, mnohdy je jednodušší článek napsat znovu. Zde několik častých chyb, jichž je nutno se vyvarovat:
Riadok 21:
* je nevhodné používat v heslech o minulosti přítomný čas (i když je to často v literatuře zvykem), tedy nikoliv ''"Beethoven dokončuje svoji 5. symfonii v roce 1808, v témže roce je uvedena..."'', nýbrž ''"Beethoven dokončil svou 5. symfonii v roce 1808, v témže roce byla uvedena"''
* při psaní o aktuálních událostech je vhodné volit takové formulace, aby zůstaly aktuálním po co nejdelší dobu (nikoliv ''"nejzažší lhůta pro podání kandidátních listin letos vyprší 12. března"'' nýbrž ''"nejzažší lhůta pro podání kandidátních listin byla pro rok 2006 stanovena na 12. března"''. Pokud není možné podobnou formulaci zvolit, je dobré aspoň přesně určit dobu, k níž se informace vztahuje ''"v současnosti (2006) existuje 44 nezávislých ..."''
 
Jako v případě pochyb o správném obsahu, kdy můžete Váš příspěvek srovnat s jinými, mimo jiné i na jiných Wikipediích, můžete se v otázce správného stylu orientovat tak, že se podíváte na jiné články v české Wikipedii, nejlépe pak na články ze stejného oboru.
-->
 
Ako v prípade pochýb o správnom obsahu, kedy môžeme náš príspevok porovnať s inými, napríklad na iných Wikipédiách, je možné sa v otázke správneho štýlu orientovať aj tak, že sa pozrieme na iné články na našej Wikipédii, najlepšie články z rovnakého odboru.
 
== Pozri aj ==