Wikipédia:Kaviareň/Rôzne: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 146:
::::::Pri časti tých, čo to „zabalili“, je to ale IMHO (aspoň z môjho subjektívneho pohľadu) v rovine „ešteže tak“ (lebo [[Wikipédia:Vyžadovanie schopností|schopnosti]]), tzn. celková bilancia nemusí byť nutne zas tak hrozná... :D Čím nechcem povedať, že je toxické jednanie ok. --[[Redaktor:Teslaton|Teslaton]] ([[Diskusia s redaktorom:Teslaton|diskusia]]) 21:32, 24. september 2022 (UTC)
::::::: {{Re|Teslaton}} Nesouhlasím, letmě mě napadá min. [[User:Pažo|Pažo]], ze starších snad [[User:Botanik PriFUK|Botanik PriFUK]]. Toxický přístup je každopádně škodlivý vždy a je nutné jej důsledně oddělovat od obsahové tvorby, protože Wikipedie je kolektivní projekt. Je úsměvné pozorovat až přemrštěné snahy Wikimedie vytvořit co nejlepší prostředí pro nováčky a schválit univerzální kodex chování, a naproti tomu tyto výlevy. Pokud si jinak nebudeme hrát na odbornost, otázkou zůstává, proč by vlastně měly být změny od IP automaticky správné. Je dost možné, že pohled komunity na toto může být jiný. Bohužel zde se už mnohdy nejede na konsensus, ale na agresivní prosazování té správné verze, reverty a zastrašování. Z hlediska Occamovy břitvy pochybuji, že jsou dotyční IP editoři odborníci na prakticky jakoukoli vědeckou problematiku, takže zmíněné přepisování encyklopedií může představovat i laickou až diletantskou práci, která se z vnitřní podstaty nemůže stavět nad úroveň pohledu ostatních editorů. Umění ''z mého pohledu'' není jen do článku něco dát, ale také tam spoustu věcí nedat, což je výhodné zvláště u projektů typu Wiki, které lze neustále aktualizovat. Třeba osobně považuji uvádění desítek, často i zastaralých (i ze začátku 20. století, bože) systémů v článku [[vyššie primáty]] za ''totální nesmysl'' pro čtenáře i z odborného hlediska, ale nemám chuť s tím bojovat. Za mě by se to hodilo jako historická kuriozita do jedné/dvou vět. Pochybuji však, že slušná diskuse na toto téma bude možná. A na druhou stranu, nekonečné [[User:Jetam2|Jetamovy]] spory o přechylování jsou též legendární.
 
::::::: Jinak (i vzhledem k těm spekulacím ohledně loutkových účtů), snad není tajemství, když prozradím, že na 'oficiálním' discordovém kanálu probíhají právě od určitých editorů diskuse na toto téma, často i v takovém tónu, který mi není po chuti. Ty zase z mého pohledu až příliš straníš trojici Vasil+IP. To je další problém, že komunita je zde malá a fakticky polarizovaná. Nikdo zde vlastně nestojí na zcela neutrální půdě a při jakémkoli zásahu je možný návrat proslulé ''vojny správcov'' (a že je ten problém dlouhodobý, což?). -[[Redaktor:OJJ|'''<span style="font-variant:small-caps;color:#4F94CD;">OJJ</span>''']]<sup>[[Diskusia s redaktorom:OJJ|'''<span style="font-variant:small-caps;color:#458B00;">✉</span>''']]</sup> 11:34, 25. september 2022 (UTC)
::::::::Ak to nebolo z formulácie zrejmé, tak explicitne: áno, nájdu sa za tie roky nepochybne aj potenciálne prínosní ľudia, ktorých toxickým prístupom znechutil. Za seba, nemyslím, že by som stranil, keby sa prepátrala história, dá sa nájsť množstvo situácií, kde sme mali (resp. stále máme) výrazne odlišné pohľady, aj obligátne osobnejšie konflikty. Akurát teda celkovo, v nezanedbateľnej časti sporných prípadov, ktorých som priebežne svedkom, musím dávať po trochu bližšom preskúmaní za pravdu „ich“ (Vasil+IP, keď už si to takto zjednodušil) argumentom, napriek nie vždy zrovna priateľskej forme odkomunikovania. Rovnako v pohľade na „ešte akceptovateľný“ insitne vytvorený obsah som skôr bližšie k Vasiľovi, hoci to neraz vyznieva „delecionisticky“. Súbežne s tým, ako posledné desaťročia klesá kvalita písaného prejavu, porozumenie textu a celková gramotnosť v ročníkoch, opúšťajúcich školy, mám dojem, že stúpa aj tu zastúpenie vyložene zúfalých pokusov o „encyklopedické články“, ktorých vplyv na celkovú kvalitu je skôr negatívny a nemá IMHO zmysel ich tu nechávať olepené nejakou bezzubou údržbovou š. K zvyšku: môže byť, sú to subjektívne pohľady a je mi jasné, že to ostatní môžu vnímať pokojne úplne odlišne. --[[Redaktor:Teslaton|Teslaton]] ([[Diskusia s redaktorom:Teslaton|diskusia]]) 12:08, 25. september 2022 (UTC)
 
K celej sekcii by som pridal ešte [https://sk.wikipedia.org/w/index.php?title=Alp%C3%ADnska_s%C3%BAstava&diff=prev&oldid=7441653&diffmode=source túto úpravu], kde použitie {{Šablóna|Bez riadkových referencií}} bolo označené za vandalizmus (pričom to opäť vandalizmus nie je; takže mal byť rovnakým spôsobom napomenutý tento redaktor, ako som bol od Teslatona vyššie napomenutý ja). Na to bolo upozornené [[Diskusia_s_redaktorom:2A02:AB04:3140:7400:1DFA:3A97:7841:653A#Alpínska_sústava|tu]], kde redaktor trval na označení vandlizmus. Čo je ďalší príklad toxického správania. [[Redaktor:KingisNitro|KingisNitro]] ([[Diskusia s redaktorom:KingisNitro|diskusia]]) 21:37, 24. september 2022 (UTC)
:Na nadužívanie/zneužívanie pojmu „vandalizmus“ ho kúsok vyššie upozorňoval Lišiak. --[[Redaktor:Teslaton|Teslaton]] ([[Diskusia s redaktorom:Teslaton|diskusia]]) 21:48, 24. september 2022 (UTC)