Wikipédia:Predpokladajte dobré úmysly: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Bubamara (diskusia | príspevky)
este zajtra
Riadok 17:
 
* Strata schopnosti dodržiavať pravidlo o [[Wikipédia:NPOV|neutrálnom uhle pohľadu]] (NPOV). Ideálom je reprezentovať uhly pohľadu nestranne a bez predsudkov. Každý revert (na rozdiel od zmeny) zaujatej editácie je ústupom od NPOV, nezávisle na tom, ako poburujúca editácia bola. Pokúste sa odhaliť, prečo si iní ľudia myslia, že je článok zaujatý. Potom, ak je to možné, pokúste zahrnúť aj ich uhol pohľadu, ale formulovaný podľa vás neutrálne. Ak by to obe strany robili, nakoniec by dosiahli stav NPOV alebo sa k nemu prinajmenšom priblížili.
<!--
Je samozřejmě rozdíl mezi předpokládáním dobré vůle a ignorováním škodlivých činů. Pokud chcete, aby u Vás lidé předpokládali dobrou vůli, ujistěte se, že ji projevujete. Nezatěžujte tímto břemenem druhé. Pokřikování „předpokládejte dobrou vůli“ vás nezbaví nutnosti vysvětlovat své činy, naopak podobné praktiky obvykle přesvědčí lidi, že jednáte se zlou vůlí.
 
Je samozrejme rozdiel medzi predpokladaním dobrej vôle a ignorovaním škodlivých činov. Ak chcete, aby u Vás ľudia predpokladali dobrú vôľu, uistite sa, že ju prejavujete. Nezaťažujte týmto bremenom druhých. Pokrikovanie „predpokladajte dobrú vôľu“ vás nezbaví potreby vysvetľovať svoje činy, naopak podobné praktiky obvykle presvedčia ľudí, že konáte so zlou vôľou.
Toto pravidlo nevyžaduje, aby editoři pokračovali v předpokládání dobré vůle, i když jsou konfrontováni s důkazy opaku. Mezi činy neslučující se s dobrou vůlí řadíme vandalismus, osobní útoky, [[Wikipedie:Loutka|zneužívání loutek]] a editační války. Předpokládání dobré vůle také neznamená, že by činy editorů neměly být kritizovány, ale to, že kritika by neměla být zaměřena na příznaky zlé vůle, pokud zde nejsou zvláštní důkazy její přítomnosti. Obvinit druhou stranu sporu z nepředpokládání dobré vůle, aniž by to bylo podloženo rozumnými důkazy, je jen další formou nedodržení tohoto pravidla.
 
Toto pravidlo nevyžaduje, aby editori pokračovali v predpokladaní dobrej vôle, aj keď sú konfrontovaní s dôkazmi o opaku. Medzi činy, ktoré sa nezlučujú s dobrou vôľou sa radia vandalizmus, osobné útoky, [[Wikipédia:Bábka|zneužívanie bábok]] a editačné vojny. Predpokladanie dobrej vôle neznamená, že by činy editorov nemali byť kritizované, ale to, že kritika by nemala byť zameraná na príznaky zlej vôle, ak nie sú zvláštne dôkazy jej prítomnosti. Obviniť druhú stranu sporu z nepredpokladania dobrej vôle, bez toho, aby by to bolo podložené rozumnými dôkazmi, je len ďalšou formou nedodržania tohto pravidla.
<!--
==Podívejte se také na==
* [[Hanlonova břitva]]