Wikipédia:Externé odkazy: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Bubamara (diskusia | príspevky)
koniec
Riadok 1:
{{Iné významy2|externých odkazoch mimo [[Wikipédia|Wikipediu]]|tom, ako písať odkazy na ostatné články vnútri Wikipédie|Pomoc:Odkazy}}
{{Pracuje saodporúčanie}}
WikipedieWikipédia nie je [[internet]]ový [[katalóg]]. Pridanie rozumného množstva relevantných externých odkazov je však užitočnou službou pre čitateľov. Žiadny článok by ale nemal byť iba zbierkou externých odkazov. Na Wikipédii dávame prednosť odkazom interným a to dokonca aj vtedy, ak odkazovaný článok ešte neexistuje.
 
== Kedy vkladať externé odkazy ==
Riadok 40:
 
Ak je počet odkazov veľký, môže byť užitočné rozčleniť ich do menších skupín. Možno to urobiť pomocou sekcií nižšej úrovne, ktoré sa potom objavia v obsahu článku.
<!--
Každý externí odkaz má být opatřen shrnujícím popisem: co je obsahem stránky, jaký je její přínos pro heslo ve Wikipedii, kdo je jejím autorem, jaký účel má, kterou stranu sporu zastává atp. podle toho, co je v daném případě relevantní. Popis by se měl řídit týmiž pravidly neutrality a encyklopedického popisu jako vlastní text hesla; je v pořádku citovat název článku a zvláště pokud je významný, i jeho autora, ale zejména u celých websitů není vhodné jen mechanicky přebírat jejich titul.
U webových adres, které jsou lidsky srozumitelné a zapamatovatelné, zvláště jde-li o oficiální stránky podle bodu 1 výše, je vhodné zobrazit přímo adresu a komentář zvlášť (jako příklad 2 výše).
 
Každý externíexterný odkaz má býtmať opatřensúhrnný shrnujícím popisempopis: cočo je obsahemobsahom stránky, jakýaký je jejíjej přínosprínos propre heslo vevo WikipediiWikipédii, kdokto je jejímjej autoremautorom, jakýaký účel má, kterouktorú stranu sporu zastávázastáva atpa pod. podlepodľa toho, cočo je v danémdanom případěprípade relevantnírelevantné. Popis by sesa mělmal říditriadiť týmižtýmito pravidlypravidlami neutrality a encyklopedického popisu jakoako vlastnísamotný text hesla; je v pořádkuporiadku citovatcitovať názevnázov článku a zvláštězvlášť pokudak je významný, iaj jeho autora, ale zejménanajmä upri celých websitůwebových nenístránkach nie je vhodné jenlen mechanicky přebíratpreberať jejichich titul.
===Citace===
Pri webových adresách, ktoré sú ľudsky zrozumiteľné a zapamätateľné, zvlášť ak sú to oficiálne stránky podľa bodu 1 vyššie, je vhodné zobraziť priamo adresu a komentár zvlášť (ako príklad 2 vyššie).
Druhý způsob použití externích odkazů je ve větách nebo odstavích, které vyžadují zvláštní referenci. V takovém případě může být odkaz vložen samostatně do těla článku na konec příslušné věty nebo odstavce. Takové odkazy nemají žádný jiný popisek, než automaticky generované pořadové číslo; může být však vhodné i opatřit je popiskem.
 
Například,
=== Citácia ===
Druhý spôsob použitia externých odkazov je vo vetách alebo odstavcoch, ktoré vyžadujú zvláštnu referenciu. V takom prípade môže byť odkaz vložený samostatne do tela článku na koniec príslušnej vety alebo odstavca. Takéto odkazy nemajú žiadny iný popis, než automaticky generované poradové číslo; môže byť však vhodné popis pripojiť.
Napríklad,
<pre><nowiki>
ČeskáSlovenská '''WikipedieWikipédia''' obsahuje už přesviac 50ako 60 000 článkůčlánkov. [http://cssk.wikipedia.org]
</nowiki></pre>
kterývýsledok ve výsledku vypadávyzerá takto:
 
ČeskáSlovenská '''WikipedieWikipédia''' obsahuje už přesviac 50ako 60 000 článkůčlánkov. [http://cssk.wikipedia.org]
 
Ale iaj:
 
<pre><nowiki>
Vedeli ste, že už viac ako štyri roky aj vy môžete pomáhať písať
najväčšiu svetovú slobodnú encyklopédiu? ([http://sk.wikipedia.org WikipediaWikipédia])
</nowiki></pre>
Vedeli ste, že už viac ako štyri roky aj vy môžete pomáhať písať
Věděli jste, že už přes čtyři roky i vy můžete pomáhat psát největší světovou svobodnou encyklopedii? ([http://cs.wikipedia.org Wikipedie])
najväčšiu svetovú slobodnú encyklopédiu? ([http://sk.wikipedia.org Wikipédia])
-->
 
== Pozri aj ==
*[[Pomoc:Ako upravovať stránku]]
*[[WikipdiaWikipédia:VzhledVzhľad a stylštýl]]
 
[[Kategória:Pomocník Wikipédie|Externé odkazy]]