Wikipédia:Blokovanie: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Riadok 38:
 
=== Narušovanie Wikipédie ===
<!--
Správci smějí podle svého uvážení zablokovat IP adresy či uživatele, kteří narušují běžné fungování Wikipedie. Takové narušování by mělo být objektivně stanoveno příslušnými pravidly, mohou sem patřit například nevhodné změny cizích diskusních příspěvků nebo záměrně zavádějící editace. Uživatelé by měli být před blokováním varováni, že porušují pravidla. U dynamických IP adres by zablokování mělo trvat nejvýše 24&nbsp;hodin; u statických IP adres a uživatelských jmen by takové zablokování mělo zpočátku trvat 24&nbsp;hodin, při opakovaném porušování pak maximálně jeden měsíc.
 
Správcovia môžu podľa svojho uváženia zablokovať IP adresy či používateľov, ktorí narušujú bežné fungovanie Wikipédie. Takéto narušovanie by malo byť objektívne stanovené príslušnými pravidlami, môžu sem patriť napríklad nevhodné zmeny cudzích diskusných príspevkov alebo zámerne zavádzajúce úpravy. Používatelia by mali byť pred blokovaním varovaní, že porušujú pravidlá. Pri dynamických IP adresách by zablokovanie malo trvať najviac 24&nbsp;hodín; pri statických IP adresách a používateľských menách by takéto zablokovanie malo spočiatku trvať 24&nbsp;hodín, pri opakovanom porušovaní maximálne jeden mesiac.
Správci mohou také zablokovat nové uživatele, kteří provádějí velké množství nevhodných editací, na libovolnou dobu nebo trvale podle uvážení. Duplicitní účty vytvořené s cílem porušit pravidla Wikipedie by měly být zablokovány natrvalo. Zablokování by však nemělo být užito proti ojedinělým incidentům nebo proti IP adresám či uživatelským účtům, které kromě narušujících editací provádějí i užitečné.
 
Správcovia môžu zablokovať aj nových používateľov, ktorí vykonávajú veľké množstvo nevhodných úprav, na ľubovoľný čas alebo natrvalo podľa uváženia. Duplicitné účty vytvorené s cieľom porušiť pravidlá Wikipédie by mali byť zablokované natrvalo. Zablokovanie by však nemalo byť použité proti ojedinelým incidentom alebo proti IP adresám či používateľským účtom, ktoré sú okrem rušivých úprav aj užitočné.
Reinkarnace zablokovaných problémových uživatelů smějí být blokovány v případě, že pokračují v nevhodném chování, případně pokud jejich editace naznačují, že se k tomu chystají („NEDOKÁŽETE MĚ ZABLOKOVAT!!!§!§!“, „POMOZTE MI ZNIČIT WIKIPEDII!!!§!!!“).
 
Reinkarnácie zablokovaných problémových používateľov môžu byť blokované v prípade, že pokračujú v nevhodnom správaní, prípadne ak ich úpravy naznačujú, že sa na to chystajú („NEDOKÁŽETE MA ZABLOKOVAŤ!!!§!§!“, „POMÔŽTE MI ZNIČIŤ WIKIPÉDIU!!!§!!!“).
Zablokování podle tohoto odstavce je téměř vždy kontroverzní.
 
Zablokovanie podľa tohto odstavca je takmer vždy kontroverzné.
=== Nevhodná uživatelská jména ===
Na Wikipedii existují [[Wikipedie:Uživatelské jméno|pravidla o uživatelských jménech]] – urážlivá, záměrně matoucí a jinak nevhodná uživatelská jména nejsou dovolena a za jistých okolností je možno uživatele s takovými jmény blokovat.
 
=== Nevhodné používateľské mená ===
Byrokrat může nevhodné uživatelské jméno změnit, zvláště pokud je s tím příslušný uživatel srozuměn. Není vhodné vytvářet uživatelské a diskusní stránky k nevhodným uživatelským jménům (po přejmenování a přesunutí těchto stránek by měly být zbylé redirekty smazány).
 
Na Wikipédii existujú [[Wikipédia:Redaktorské meno|pravidlá o používateľských menách]] – urážlivé, zámerne mätúce a inak nevhodné používateľské mená sa nedovoľujú a za istých okolností možno používateľa s takými menom blokovať.
 
Byrokrat môže nevhodné používateľské meno zmeniť, zvlášť ak je s toto zmenou príslušný používateľ oboznámený. Nehodí sa vytvárať používateľské a diskusné stránky k nevhodným používateľským menám (po premenovaní a presunutí týchto stránok by mali byť zvyšné redirekty zmazané).
<!--
Pokud je takové jméno zablokováno, správce si musí dát pozor na odblokování uživatelovy IP adresy – jakmile se uživatel, jemuž bylo jméno zablokováno, pokusí editovat nějakou stránku, je na 24&nbsp;hodin automaticky zablokována i příslušná adresa (s označením ve tvaru „#1234“ místo jména uživatele). Toto autoblokování by mělo být ručně zrušeno, aby se uživatel mohl přihlásit pod jiným uživatelským jménem. (Pokud však byl uživatel zablokován jak za nevhodné jméno, tak za vandalismus, autoblokování IP adresy by mělo být ponecháno v činnosti.)
 
Řádek 80 ⟶ 81:
V případě, že některý uživatel vyhrožuje nebo přímo jedná (včetně činností mimo Wikipedii) tak, že vystavuje jiné uživatele možnosti politického, náboženského či jiného postihu vládou, zaměstnavatelem či kýmkoli jiným, může být takový uživatel okamžitě zablokován. Správce, který takové zablokování vykoná, by o tom měl soukromě vyrozumět členy [[Wikipedie:Arbitrážní výbor|Arbitrážního výboru]] a [[Jimbo Wales]]e.
 
Táato možnosť sa príliš nevyužíva.
Tato možnost se příliš nevyužívá.
 
== KdyKedy blokovatsa nelzeblokovať nedá ==
VýšeVyššie uvedený seznamzoznam jesa považovánpovažuje za taxativnítaxatívne výčetvyrátanie situacísituácií, kteréktoré umožňujíumožňujú blokováníblokovanie. V žádnémžiadnom jinéminom případěprípade sesa blokováníblokovanie používatnesmie nesmípoužívať, pokudak neexistuje výjimečnávýnimočne široká shodazhoda komunity.
 
VýslovněVýslovne jesa zakázánozakazuje využívatvyužívať blokováníblokovanie prona získánízískanie výhody vev sporuspore o obsah. SprávciSprávcovia by nemělinemali blokovatblokovať tytých uživatelepoužívateľov, ses kterýmiktorými momentálně vedoumomentálne sporv spore.
 
SprávciSprávcovia by nemělinemali blokovatblokovať samisamých sebeseba (napřnapr. prona vynucenívynútenie „wikiprázdnin“), protožepretože z toho vzniknuvšíautomaticky automatickévzniknuté zablokovánízablokovanie můžemôže ovlivnitovplyvniť jinéiných uživatelepoužívateľov.
 
== DůsledkyDôsledky zablokovánízablokovaánia ==
Zablokovaný uživatelpoužívateľ si můžemôže přestonapriek čísttomu všechnyčítať všetky stránky WikipedieWikipédie, avšak odkaz „editovat“„upravovať“ vedevedie na stránku „[[MediaWiki:Blockedtext|UživatelPoužívateľ je zablokovánzablokovaný]]“, kteráktorá vysvětlujevysvetľuje situacisituáciu a obsahuje důvoddôvod blokováníblokovania zadaný příslušnýmpríslušným správcemsprávcom, kterýktorý blokováníblokovanie zadal (v tomto zdůvodněnízdôvodnení funguje základnízákladná wikisyntaxewikisyntax včetněvrátane odkazůodkazov a šablonšablón).
 
BlokováníBlokovanie trvá po dobu, zadanouktorú správcemstanovil přisprávca zablokovánípri zablokovaní; můžemôže býtbyť také „indefinite“ či „infinite“, tzn. na neurčitou dobu, dokud není uživatel explicitně odblokován.
 
Ve chvíli, kdy se uživatel pokusí editovat nějakou stránku, [[IP adresa]], ze které edituje, je „autoblokována“, takže se nemůže pokoušet o editaci ani anonymně či pod jiným uživatelským jménem. Doba tohoto autobloku je určena systémovým nastavením, na Wikipedii 24&nbsp;hodin, což znamená, že pokud je uživatelské jméno zablokováno na neurčito, IP adresa je automaticky odblokována 24&nbsp;hodin poté, co se tento uživatel pokusil editovat.
Řádek 100 ⟶ 101:
== Chybné zablokovania ==
 
Občas sesa stane, že nevinní uživatelépoužívatelia s dynamickou IP adresou zjistízistia, že byli náhodou zablokovánízablokovaní, protožepretože jejichich aktuálníaktuálnu IP adresu předpred nimi využíval vandal neboalebo zablokovaný uživatelpoužívateľ. UživatelPoužívateľ sesa můžemôže takovémutakovémuto bloku vyhnoutvyhnúť změnouzmenou svésvojej IP adresy, pokudak ji jemožnosť schopensi vynutitju vynútiť, v ostatníchostatných případechprípadoch by mělmal takovoutakúto situacisituáciu nahlásitnahlásiť některémuniektorému správcisprávcovi, který takovéktorý blokováníblokovanie můžemôže zrušitzrušiť (viztepozri [[SpeciálníŠpeciálne:Listusers/sysop|seznamzoznam správcůsprávcov]]).
 
== Ako blokovať (návod pre správcov) ==