Wikipédia:Blokovanie: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Riadok 52:
 
Byrokrat môže nevhodné používateľské meno zmeniť, zvlášť ak je s toto zmenou príslušný používateľ oboznámený. Nehodí sa vytvárať používateľské a diskusné stránky k nevhodným používateľským menám (po premenovaní a presunutí týchto stránok by mali byť zvyšné redirekty zmazané).
<!--
Pokud je takové jméno zablokováno, správce si musí dát pozor na odblokování uživatelovy IP adresy – jakmile se uživatel, jemuž bylo jméno zablokováno, pokusí editovat nějakou stránku, je na 24&nbsp;hodin automaticky zablokována i příslušná adresa (s označením ve tvaru „#1234“ místo jména uživatele). Toto autoblokování by mělo být ručně zrušeno, aby se uživatel mohl přihlásit pod jiným uživatelským jménem. (Pokud však byl uživatel zablokován jak za nevhodné jméno, tak za vandalismus, autoblokování IP adresy by mělo být ponecháno v činnosti.)
 
Ak je takéto meno zablokované, správca si musí dať pozor na odblokovanie používateľovej IP adresy – akonáhle sa používateľ, ktorý mal zablokované meno pokúsi upravovať nejakú stránku, je na 24&nbsp;hodín automaticky zablokovaná aj príslušná adresa (s označením v tvare „#1234“ namiesto mena používateľa). Toto autoblokovanie by malo byť zrušené ručne, aby sa používateľ mohol prihlásiť pod iným používateľským menom. (Ak bol však používateľ zablokovaný za nevhodné meno, ako aj za vandalizmus, autoblokovanie IP adresy by malo zostať v činnosti.)
<!--
==== Napodobování ====
UživatelskáPoužívateľské jménamená navrženánavrhnuté pro vydávání se za jiné uživatele smí být blokována okamžitě a natrvalo. IP adresa takových uživatelů může zůstat automaticky blokována. Na uživatelskou i diskusní stránku takového uživatele je vhodné přidat upozornění <nowiki>{{</nowiki>[[Šablona:Impostor|impostor]]|''jméno napodobovaného uživatele''}}. Přihlášení i anonymní uživatelé, kteří se v podpisu vydávají za jiné uživatele, by měli být nejprve varováni, poté smí být případně zablokováni.
 
Ujistěte se laskavě, že příslušný uživatel se za jiného uživatele vydává zlovolně; je možné, že si jméno podobné jinému uživateli zvolil náhodou, bez zlého úmyslu. Používejte svůj úsudek – pokud se takový uživatel chová vandalsky, provokuje v diskusích či jedná jinak nevhodně, měl by být okamžitě zablokován. Pokud však provádí platné editace, slušně jej upozorněte na možné zmatení uživatelských jmen a doporučte mu změnu uživatelského jména.
Riadok 108:
 
Do poľa „{{MediaWiki:Ipbreason}}“ zadajte zdôvodnenie zablokovania. Toto zdůvodnění se uživateli zobrazuje při každém pokusu o editaci a také v [[Speciální:Log/block|knize zablokování]] a [[Speciální:Ipblocklist|seznamu zablokovaných]]. Použijte proto laskavě zdůvodnění, které uživateli vysvětlí, za co byl zablokován, v ideálním případě i s uvedením odkazů na příslušné prohřešky. V políčku můžete používat podmnožinu wikisyntaxe, včetně například odkazů či šablon.
-->
Okrem konkrétneho trvania zablokovania možno aj zadať neobmedzený blok, ktorý trvá až do explicitného odblokovania nejakým správcom.
 
Používateľa môže zablokovať viac správcov súčasne. V takom prípade je používateľovo zablokovanie zrušené v okamihu, kedy vyprší prvý (najkratší) blok.
Kromě konkrétního trvání zablokování lze také zadat neomezený blok, který trvá až do explicitního odblokování nějakým správcem.
 
Zvlášt ak je zdôvodnenie zložitejšie a potrebujete naňho viac miesta alebo ak je zablokovanie dlhodobejšie (>&nbsp;24&nbsp;hodín), je vhodné na zablokovanie upozorniť na používateľovej diskusnej stránke (s detailnejším vysvetlením a wikiodkaz na ňu vložiť do zdôvodnenia). Nezabúdajte však, že zablokovaný používateľ nemôže reagovať! To, že je daný používateľ dlhodobo zablokovaný, možno spomenúť na redaktorskej stránke daného používateľa.
Uživatele může zablokovat více správců současně. V takovém případě je uživatelovo zablokování zrušeno v okamžiku, kdy vyprší první (nejkratší) blok.
 
Zvlášt ak je zdůvodnění složitější a potřebujete na něj více místa nebo pokud je zablokování dlouhodobější (>&nbsp;24&nbsp;hodin), je vhodné na zablokování upozornit na uživatelově diskusní stránce (s detailnějším vysvětlením a wikiodkaz na ni vložit do zdůvodnění). Nezapomínejte však, že zablokovaný uživatel nemůže reagovat! Také je možno se o tom, že daný uživatel je dlouhodobě zablokován, možno zmínit na uživatelské stránce daného uživatele.
-->
=== Zablokovanie rozsahu IP adries ===
Software umožňuje tiež zablokovať celý rozsah IP adries. Takéto blokovanie sa používa v prípade, že vandal alebo problémový používateľ bol niekoľkokrát zablokovaný, ale takémuto blokovaniu sa vyhýba použitím iných IP adries. Vo väčšine prípadov toto zablokovanie postihne aspoň niekoľko ďalších (nevinných) používateľov. Z tohto dôvodu je nutné zablokovanie v takom rozsahu obmeziť len na prípady, kedy sa závažne nevhodné správanie často opakuje a ostatné metódy blokovania nie sú efektívne. Od správcu sa v tomto očakáva zdravý úsudok, pričom by mal zvážiť aj množstvo nevinných používateľov, ktorí môžu byť takýmto zablokovaním postihnutí.