Adam Ďurica

slovenský spevák, skladateľ, textár, hudobník a hudobný producent

Adam Ďurica (* 1. november 1987, Nitra) je slovenský spevák, skladateľ, textár, hudobník a hudobný producent.

Adam Ďurica
Základné informácie
Narodenie 1. november 1987 (33 rokov)
Nitra, Slovensko
Bydlisko Hlohovec, Slovensko
Pôsobenie spevák, skladateľ, hudobník, producent
Žáner pop-music, rock, folk, country
Hrá na nástroje gitara, rocková gitara, mandolína, ukulele
Roky pôsob. 2002 - súčasnosť
Vydavateľstvá Universal music
Webstránka adamdurica.com

ZačiatkyUpraviť

Adam Ďurica ako basgitarista a spevák pôsobil v skupinách Analógia a Storm.[1][2] Jeho sólové spevácke začiatky sú spojené s prvým ročníkom show Slovensko hľadá superstar (SHS1), v ktorom sa dostal do TOP50 a neskôr do užšieho výberu na divokú kartu poroty, ktorú však nezískal.

Spevácka kariéraUpraviť

2006Upraviť

Po skončení súťaže SHS1 o Adama Ďuricu prejavilo záujem renomované vydavateľstvo Universal Music, v ktorom vydal svoj prvý album Cukor a Soľ (2006; pokrstil ho Ivan Tásler), čím sa začala jeho sólová spevácka kariéra. Po úspechu albumu spieval ako predskokan na turné so skupinami IMT Smile a Desmod. V tomto roku získal nomináciu na ocenenie „Objav roka“ hudobnej akadémie Aurel.

2007 - 2008Upraviť

V roku 2007 predovšetkým koncertoval; začínal s vlastnými klubovými šnúrami a stal sa predskokanom na českom turné skupiny Peha po 35 mestách.

Zahájil klubové turné Bez servitky tour a spolu sa ďalšími mladými umelcami vydal výberovku Mladá Vlna, na ktorú prispel skladbami „Bez servítky“, „Len si daj“ a „Bolo tu fajn“. Rok 2008 zakončil ziskom Zlatého slávika v kategórii Objav roka.

2009 - 2010Upraviť

Adam Ďurica získal prvé zahraničné ocenenie; hlavnú cenu Grand Prix za najlepšiu pieseň, live vystúpenie, spevácky výkon a ohlas publika na festivale Carpathia v poľskom Rzeszówe. Spomedzi 20 finálových účastníkov z 9 európskych krajín vyberala medzinárodná odborná porota v zložení Dorota Szpetkowska, Zygmunt Kukla, Egon Póka, Peter Lipa, Attila Weinberger a Jerzy Dynia.[chýba zdroj] Na jeseň odohral spoločné turné so skupinou Komajota po 10 slovenských mestách. V roku 2009 skončil v ankete Zlatý slávik v kategórii spevák roka na 5. mieste.

Koncertný rok 2010 vyvrcholil koncertnou šnúrou Zuzany Smatanovej Gemini Tour, kde sa predstavil so svojou skupinou. V ankete Zlatý slávik sa umiestnil na 6. mieste. Nahral nový album vo vlastnom štúdiu SONIQ.

2011 - 2012Upraviť

V roku 2011 vydal vo vlastnej réžii album Dávno zomrel rock'n'roll (pokrstili ho Zuzana Smatanová a Peter Nagy). Na albume hosťujú slovenskí speváci a hudobníci ako Peter Cmorík, Bystrík, Majo Slávka, Miro Hank, Viktor Hidvégi, Pali Smolka, Martin Žiak a ďalší. Propagoval ho klubovým koncertným turné po 14 mestách, ktoré odohral v špeciálnej „Adam Ďurica TRIO“ zostave s Mirom Hankom - bicie a Martinom „Apíčko“ Žiakom - basa.

V roku 2012 bol pozvaný do hudobnej relácie Legendy popu, aby si uctil pamiatku Karola Duchoňa; interpretoval jeho pieseň „Mám ťa rád“.

2013 - 2014Upraviť

Vydal skladby „Víla“ a „Ak mám o teba prísť“ a zúčastnil sa ako hosť na turné IMT Smile Vulm Tour, kde vystúpil sám s gitarou.

V roku 2014 naspieval spolu s Zuzanou Smatanovou pieseň „Miesta“.[3] Jej autorkou je Zuzana, producentom Marek Rakovický.[4] V máji 2014 vydal pieseň „Neľutujem“, ktorá sa sa stala najhranejšou skladbou v slovenských rádiách.[5] Hudbu k nej si zložil sám, autorom textu je Vlado Krausz. S Vladom Krauszom spolupracoval aj na albume Dávno zomrel Rock ‘n’ Roll.

Spolupráca s Vladom Krauszom postupne priniesla album Mandolína (2015), z ktorého pochádzajú hity Neľutujem, Mandolína, Láska-Veda, Predpoveď počasia, Tak to vidím ja a tiež album Spolu (2016), ktorý v éteri reprezentujú pesničky Spolu, Dovtedy, Navzájom, Tvoj syn.

Adam Ďurica patrí medzi najúspešnejších slovenských spevákov, čo dokazuje zisk prestížneho ocenenia OTO v kategórii Spevák roka (2015, 2016, 2017) a takisto zisk ceny SOZA za najhranejšiu skladbu roka 2015 za skladbu Neľutujem.

Adam Ďurica sa prezentuje aj ako úspešný koncertný umelec, čoho dôkazom je 17 vypredaných koncertov Mandolína Tour s návštevnosťou 10 000 ľudí a takisto 12 koncertov Spolu Tour.

Osobný životUpraviť

Jeho matka PaedDr. Milena Ďuricová je výtvarná umelkyňa.[6] Otec je inžinierom BOZP. Adam je vyštudovaný inžinier BOZP. Má brata Michala, s ktorým hral v kapele Analógia. Michal je klavirista a zvukár.

Adam Ďurica žil a tvoril v Horných Zeleniciach, kde má aj vlastné nahrávacie štúdio. Venuje sa aj štúdiovej práci s inými kapelami. Vo voľnom čase hrá stolný tenis. Momentálne už býva v Trnave.

OceneniaUpraviť

  • 2008 - Zlatý slávik v kategórii Objav roka
  • 2009 - ocenenie na poľskom festivale v Rzeszówe
  • 2009 - nominácia v kategórii spevák roka spolu s Petrom Cmoríkom, Mirom Žbirkom, Richardom Müllerom a Pavlom Haberom v ankete Zlatý Slávik 2009
  • 2015 - OTO za speváka roka
  • 2016 - OTO za speváka roka
  • 2016 - cena SOZA za najhranejšiu slovenskú skladbu (Neľutujem)
  • 2017 - OTO za speváka roka

DiskografiaUpraviť

  • 2006: Cukor a Soľ - Universal Music 985 745-0, CD
  • 2011: Dávno zomrel Rock ‘n’ Roll - Universal Music
  • 2015: Mandolína - Universal Music 474 212-8, CD, LP
  • 2016: Spolu - Universal Music, CD [7]
  • 2018: 30 - Universal Music
  • 2019: Akustické koncerty - Universal Music

SingleUpraviť

  • 2006: Tam kde slnko (Koľko zákrut majú cesty) [8]
  • 2006: Urob ma lepším
  • 2008: Bez servítky
  • 2009: Bolo tu fajn
  • 2012: Chýbaš mi
  • 2013: Víla (apríl 2013)[9]
  • 2014: Miesta - Zuzana Smatanová a Adam Ďurica (máj 2014)
  • 2014: Neľutujem (jún 2014) (IFPI SK #63)
  • 2014: Mandolína - Universal Music (september 2014)[10] (IFPI SK #38)
  • 2015: Láska-Veda - Universal Music
  • 2015: Predpoveď počasia - Universal Music
  • 2015: Tak to vidím ja - Universal Music
  • 2016: Spolu - Universal Music (jún 2016)[11] (IFPI SK #52)
  • 2016: Dovtedy - Universal Music (IFPI SK #12)
  • 2017: Navzájom - Universal Music (IFPI SK #12)
  • 2017: Na Vianoce - Universal Music (IFPI SK #8)
  • 2018: Holubička (IFPI SK #2)
  • 2018: Jazero (IFPI SK #29)
  • 2019: Dávno si preč (IFPI SK #30)
  • 2019: Zatancuj si so mnou (IFPI SK #4)

Kompilácie a spolupráceUpraviť

SpolupráceUpraviť

  • 2006 - album I.M.T. Smile Niečo s nami je („Patrí len nám“ spieva Adam spolu s Táslerom, Cmoríkom a Tomečkom)
  • 2008 - nahrávanie albumu Jarove pesničky na počesť Jara Filipa - pieseň „Cez Okno“
  • 2011 - spevák Peter Cmorík prijal pozvanie na album Dávno Zomrel Rock ‘n’ Roll (pesnička „Pôvabná“)
  • 2011 - spevák Bystrík prijal pozvanie na album Dávno Zomrel Rock ‘n’ Roll (pesnička „Anjel“)
  • 2014 - duet „Miesta“ so Zuzanou Smatanovou

Zostavy/hudobníciUpraviť

  • 2006: Jozef Zima, Peter Bič, Daniel Ľahký, Marián Fero
  • 2007: Lucia Cvengrošová/Jozef Zima, Daniel Ľahký, Jakub Tvrdík , Peter Bič/Marián Fero
  • 2008: Peťo Šulek, Milan Hredzak/Martin Šulek , Marián Fero
  • 2009: Sanchéz, Martin CIbulka, Maroš Pompura
  • 2010: Sanchéz, Martin CIbulka, Rado Holúbek/ Majo Slávka
  • 2011: Adam Ďurica Trio - Miro Hank, Martin Žiak
  • 2012: Miro Hank, Martin Žiak, Martin Buko Bukový
  • 2015: Miro Hank, Michal Šimko, Martin Buko Bukový, Milan Medek

ReferencieUpraviť

  1. Adam Ďurica: "Žijem svoj sen každý deň!" (rozhovor) - ZdolaHore.sk. ZdolaHore.sk, 2015-10-04. Dostupné online [cit. 2017-03-16].
  2. WWW.GSGROUP.SK, Global Services Slovakia s.r.o.,. Adam Ďurica mal aj dve letné brigády naraz | Diar brigadnika na Brigada.sk [online]. www.brigada.sk, [cit. 2017-03-16]. Dostupné online.
  3. AZET.SK. Zuzana Smatanová a Adam Ďurica predstavujú novú skladbu a klip Miesta. aktuality.sk. Dostupné online [cit. 2017-03-16].
  4. Zuzana Smatanová & Adam Ďurica - Miesta
  5. GROUP, MUSIC ZONE. Adam Ďurica neľutuje ani jedinú chvíľu! | Music-zone.eu - hudobný portál [online]. music-zone.eu, [cit. 2017-03-16]. Dostupné online.
  6. REDAKCIA@TRNAVSKYHLAS.SK. VIDEO: Vitajte v Záhrade snov! | TRNAVSKÝ HLAS. Trnavský Hlas. Dostupné online [cit. 2017-03-16].
  7. ENTERDESIGN. Adam Ďurica vydal nový album a zverejnil termíny SPOLU Tour. | Kam Do Mesta [online]. www.kamdomesta.sk, [cit. 2017-03-16]. Dostupné online.
  8. Koncertujeme s ADAMOM ĎURICOM [online]. www.emottion.sk, [cit. 2017-03-16]. Dostupné online.
  9. Pozrite si, ako sa točil nový klip Adama Ďuricu k pesničke Víla [online]. hudba.zoznam.sk, [cit. 2017-03-16]. Dostupné online.
  10. Adam Ďurica zverejnil skladbu Mandolína - info.sk
  11. GROUP, MUSIC ZONE. Adam Ďurica zverejnil nový singel a videoklip Spolu! | Music-zone.eu - hudobný portál [online]. music-zone.eu, [cit. 2017-03-16]. Dostupné online.
  12. Mladá vlna

Externé odkazyUpraviť