Anna Hulejová

Anna Hulejová (rodená Littvová;[1] * 8. december 1939, Liptovské Sliače) je slovenská speváčka folklórnych piesní a laborantka.

Anna Hulejová
Anna Hulejová pri vystúpení
Anna Hulejová pri vystúpení
Základné informácie
Rodné meno Anna Littvová
Umelecké mená Hanka Hulejová
Narodenie 8. december 1939 (80 rokov)
Liptovské Sliače, Slovensko
Pôsobenie speváčka, laborantka
Žáner ľudová hudba
Vydavateľstvá Opus

ŽivotUpraviť

Narodila sa v roku 1939 ako posledné z piatich detí. Od útleho detstva, ju sprevádzali hudba a spev, vyrastala v rodine, kde bola vždy prítomná hudba. Jej otec bol známy kolár, heligónkar a bubeník[2] Augustín Littva a matka Emílie bol tiež milovníčka folklóru. Keď mala Hanka len šesť rokov, tak si ju do sliačanskeho školského súboru ako sólistku vybral riaditeľ školy Štefan Kubačka. Zanedlho mala prvé vystúpenie v Olomouci.

Štúdium absolvovala na Strednej zdravotníckej škole v Ružomberku.[3] Pôvodne začala pracovať ako laborantka vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku. Jej prvé umelecké pôsobiská boli folklórne súbory Sliačanka, Liptov a Partizán. Vo Folklórnom súbore Liptov začala účinkovať v roku 1950 ešte ako žiačka na základnej škole.[4] Neskôr účinkovala so súborom Radosť spod Salatína. Súbor viedol jej manžel, renomovaný očný lekár MUDr. Miloslav Hulej, ktorý bol tiež aj folklorista. Zoznámili sa v ružomberskej Vojenskej nemocnici, kde Hanka Hulejová, vtedy ešte Littvová, pracovala od roku 1957 po absolvovaní Strednej zdravotnej školy. V 70. rokoch študovala v Ústave pre ďalšie vzdelávanie v Brne špecializáciu psychologický laborant. V tomto povolaní neskôr pracovala v Posádkovej správe Ružomberok. Čoraz ťažšie bolo pre populárnu speváčku spojiť rodinu, prácu a veľké množstvo vystúpení, a tak začala od roku 1976 pôsobiť v slobodnom povolaní.

 
Anna Hulejová

Čoskoro si ju všimli skladatelia a aj iné folklórne telesá. Ešte počas jej pôsobenia v ružomberskej nemocnici sa stala členkou Armádneho umeleckého súboru Víta Nejedlého v Prahe. Nastalo veľmi dlhé a produktívne obdobie, kde sa dostavili mnohé úspechy na Slovensku, ale aj v zahraničí. Po prvom vystúpení v Bulharsku nasledovali vystúpenia v Rusku, Francúzsku, Nemecku, Španielsku, USA, Kanade, Alžírsku, Mexiku. V tom čase bola už matkou dvoch detí syna Miroslava a dcéry Noriky a časté vystúpenia a odluky od rodiny ju trápili.

Keď sa dcéra Norika rozhodla študovať filmovú kritiku na univerzitu v Honolulu na Havaji, tak ju od toho odhovárala. Študentkou Chaminade University of Honolulu bola Norika len tri mesiace, keď prišla z Havajských ostrovov tragická správa. V byte v centre Honolulu zastrelil Noriku odmietnutý partner. Aj s pomocou vlastných veršov sa Hanka Hulejová snažila vyrovnať s nepredstaviteľným zármutkom nad tragickou smrťou svojej milovanej dcéry. Svoje trápenia dala na radu známej na papier: Norike venovala množstvo krásnych, dojímavých básní, ktoré uľavili jej duši. Najväčšou úľavou zo svojho smútku sa jej stali vnučky Simonka a Natálka, dcéry syna Miroslava - „Ony napĺňajú moju dušu pocitom šťastia, ony mi dali silu znova žiť.“ Obidve si našli cestu k ľudovej pesničke. So staršou vnučkou Simonkou absolvovali množstvo vystúpení vytvorili veľa spoločných nahrávok. S vnučkou Simonkou majú aj podobnosť ich speváckych hlasov.

Nezostala ani mimo pozornosti rozhlasu a televízie, kde sú dodnes mnohé z jej neopakovateľných záznamov. Neobišiel ju ani film. Nahrávala na hudobné nosiče (LP, MC, CD) – známe sú jej nahrávky ako Marmuriena naša, Čo robíš, Hanka, Hanička, Hanka, Červené jabĺčko, Komu to, Hanička to perečko viješ?, Šťastie zdravie, pokoj svätý, vinšujeme vám a rad ďalších. Je autorkou autobiografickej knižky Rozospievaná balada Hanky Hulejovej. V súčasnosti sa táto výnimočná umelkyňa venuje aj výchove mladých spevákov. Spolupracovala aj na albumoch Prekrásne Slovensko, Ave Maria, Diabolské husle - pozdrav zo Slovenska, Ján Berky-Mrenica ml. ...na dobrú náladu a iných.

OceneniaUpraviť

  • Prix De Musique Foklorique De Radio Bratislava
  • Plody práce za popularizovanie slovenskej ľudovej piesne doma i v zahraničí
  • 1985 - Zlatý erb Opusu za najpredávanejšiu platňu roka s názvom Čo robíš, Hanka, Hanička, Hanka
  • Ocenenie Hudobnej únie na Slovensku - Gramy za najlepší album roka Ave Mária 2
  • 1989 - Titul zaslúžená umelkyňa
  • 2019 - Štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR a prínos v oblasti ľudového umenia.
  • 2019 - Cena obce, Liptovské Sliače[5]

DiskografiaUpraviť

  • Z klenotnice ľudovej hudby - Dievčenské Sliačanské trio - Opus, 90 37 0018, 1971, EP (Dievčenské Sliačanské trio: Anna Hulejová, Marta Littvová, Mária Vicianová)
  • Marmuriena naša - Opus, 9117 0928, 1980, LP[6]
  • Nesiem Vám noviny - Opus, 9137 0259, 1982, EP, aramžmány: Igor Bázlik, OĽuN strana A - Nesiem Vám noviny, diriguje: Zdeněk Macháček, OĽuN strana B - Už k nám prišla zima, diriguje: Július Karaba[7]
  • Čo robíš Hanka, Hanička, Hanka - Opus, 9117 1606, 1985, LP
  • Komu to, Hanička, to perečko viješ? - Opus, 9117 2165, 1990, LP
  • Marmuriena naša – Čo robíš Hanka, Hanička, Hanka - Opus, edícia Opus 100 91 0170-2, 2014, 2CD[8]

Spolupráca na albumochUpraviť

  • Prix de musique folklorique de radio Bratislava 1975 - Opus, 9117 0463, 1976, LP, A3. Marmuriena - Anna Hulejová.
  • Peter Kuric a jeho hostia - Peter Kuric - Music Master Slovakia, 2010, CD[9]
  • Veru sa tie Sliače pekná dedinôčka - Folklórna skupina Sliačanka & Veseličky - Pavlík Records, 2014, CD[10]
  • Hory moje hory - Folklórny súbor Liptov - Pavlík Records PA 0146-2-731, 2016, CD, podtitul: Piesne z Liptovských Sliačov, 04. Svieť mesiačku, spev, výber piesne, dramaturgia piesne

FilmografiaUpraviť

  • 1977 - Vianočné oblátky, spolupráca na produkcii[11]
  • 1981 - Predstavujeme vám Annu Hulejovú
  • 1998 - Piesne domova
  • 1978 - Krutá ľúbosť - Sivé oči[12]
  • 2002 - Narodil sa Kristus Pán

KnihyUpraviť

  • Rozospievaná balada Hanky Hulejovej

ReferencieUpraviť

Externé odkazyUpraviť

  • Folklorika.sk - Spolok hudobného folklóru
  • Extraplus.sk - Pesnička z maľovanej truhlice, Hanka Hulejová: Verím, že folklór prežije – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok
  • Liptovmagazin.sk - Správy o Vás a pre Vás, Ocenenie pre speváčku ľudových piesní A. Hulejovú
  • Žijem v Ružomberku - S Annou Hulejovou o rozospievanej balade, životnom jubileu i zážitkoch zo života