Bibiana Wallnerová

Bibiana Wallnerová, rodená Kováčiková (* 14. december 1932, Bratislava – † 20. júl 2014, Bratislava) bola slovenská rozhlasová redaktorka, spisovateľka, básničkárka, textárka, a prekladateľka.

Bibiana Wallnerová
prekladateľka, spisovateľka a dramaturgička, básničkárka, textárka, politická väzenkyňa
Rod. menoBibiana Kováčiková
Narodenie14. december 1932
Bratislava, Slovensko
Úmrtie20. júl 2014 (81 rokov)
Bratislava, Slovensko

Zo životaUpraviť

Narodila sa v Bratislave do rodiny advokáta. Do ich života výrazne zasiahol komunistický prevrat. Otec sa už hneď po ňom rozhodoval odísť do zahraničia, ale jeho dcéry nesúhlasili. Názor zmenili až začiatkom 50. rokov. V máji 1951 sa odhodlali na útek do Rakúska. Bibiana mala tesne pred maturitou. Prevádzač spolupracoval s pohraničníkmi. Pri nočnom prechode cez hranice pri Kopčanoch bola celá skupina utečencov dostihnutá hliadkou pohraničnej stráže - jej sestru Dorotu pohraničníci zastrelili a zvyšok rodiny zavreli.

Následný súd poslal do väzenia otca na 12 rokov, matku na 5 rokov a Bibianu na 2,5 roka. Z väzenia sa dostala na amnestiu v roku 1953, otec vo väzení zomrel. Jej mamu pustili neskôr.

Bibiana Wallnerová zmaturovala až keď mala 28 rokov. 10 rokov si dávala každý rok žiadosť o maturitu. Po prepustení z väzenia pracovala v laboratórnych potrebách neskôr ako šepkárka v divadle. Pracovala v rozhlase a neskôr, keď ju prepustili z politických dôvodov (kvôli pokusu o útek v päťdesiatych rokoch), pracovala ako sprievodkyňa v Čedoku [1].

Stala sa autorkou piesňových textov, rozhlasovou redaktorkou, prekladateľkou, dramaturgičkou a od 70. rokov tiež spisovateľkou. Patrila medzi známych autorov rozhlasových hier, najmä pre deti.

Zomrela 20. júla 2014 [2][3]. Bola nominovaná na Cenu pamäti národa 2014.

TvorbaUpraviť

BibliografiaUpraviť

Rozhlasové hryUpraviť

  • Symfónia v „haf dur„, 1974
  • Obžalovaný, nalejte nám čistého vína, 1974 [7]
  • Danka-Vranka, 1975
  • Bocianí pahorok, 1976
  • Cirkus ide, 1977
  • Yetti sa pätí, 1979
  • Horúce linky, 1980
  • Ako si nezabiť sestru, 1981
  • Na rozhraní, 1983
  • Žena z rukavičky - rozhlasová poviedka

PrekladyUpraviť

  • Zlatý kľúčik alebo Buratinove príhody, preklad: Kveta Slobodníková, Bibiana Wallnerová, Mladé letá v 1975 5. vydanie
  • Zlatý kantár, Mongolské rozprávky, preklad: Kveta Slobodníková, Bibiana Wallnerová, Mladé letá, 1976, 1. vydanie

DivadloUpraviť

MuzikályUpraviť

  • Lalalila, 1985, Rozhlasový rozprávkový muzikál

PiesneUpraviť

Literatúra, dokumentyUpraviť

  • 2011: Takí sú rozhlasáci – Bibiana Wallnerová, Redaktorka: Tamara Chlebová, Pásmo z cyklu Takí sú rozhlasáci

ReferencieUpraviť

Externé odkazyUpraviť