Otvoriť hlavné menu

Budova Slovenskej televízie

Budova Slovenskej televízie (ponovom RTVS) je výšková budova v Bratislave v katastrálnom území mestskej časti Karlova Ves v okrese Bratislava IV, v Mlynskej doline.

Slovenská televízia
budova
Stvtower.jpg
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava IV
Mesto Bratislava
Mestská časť Karlova Ves
Súradnice 48°09′24″S 17°04′19″V / 48,156639°S 17,071808°V / 48.156639; 17.071808
Poloha v rámci Bratislavy
RedHut.svg
Poloha v rámci Bratislavy
Freemap.sk: mapa
Mapový portál GKU: katastrálna mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Budova Slovenskej televízie

Bola dostavaná v roku 1975, má 28 poschodí a výšku 108 metrov, dlho to bola najvyššia budova v Česko-Slovensku.

HistóriaUpraviť

V roku 1961 bol výhercom architektonickej súťaže o nový komplex Slovenskej televízie, ktorá dovtedy sídlil na viacerých miestach v Bratislave, architekt Jozef Struhař. Týmto sa stal architektom celého komplexu Slovenskej televízie. V roku 1965, 5. apríla sa začala výstavba areálu Slovenskej televízie v Mlynskej doline. I. etapa bola dokončená 25. novembra 1970, II. etapa s výškovou budovou bola dostavaná 11. decembra 1975, pri príležitosti 30. výročia Slovenského národného povstania. III. etapa sa dokončila v roku 1981.

SúčasnosťUpraviť

V súčasnosti je výšková budova nepoužívaná a zakonzervovaná, takže náklady na udržiavanie sú minimálne. Zamestnanci, ktorí v nej ešte pracovali boli v roku 2015 presunutí do bývalého zdravotného strediska, ktoré tiež patrilo k televízii a ktoré bolo prestavané na administratívnu časť. Na najvyššom, 28. poschodí, sa nachádza reštaurácia, ktorá je rovnako, ako zvyšok budovy, opustená a zanedbaná.

BudúcnosťUpraviť

Podľa najnovších zverejnených informácií je osud výškovej budovy STV nateraz nejasný. Je odstavená od energií a prechody k ostatným traktom televízie sú uzamknuté. V minulosti sa špekulovalo o odpredaji súkromnému investorovi. RTVS je však povinná ju primárne ponúknuť štátnym inštitúciám. Snahy o výstavbu nového mediálneho centra, ktoré by združovalo verejnoprávny rozhlas aj televíziu pod jednou strechou v zóne Pribinova boli pozastavené, nakoľko by to bolo technologicky, ale najmä finančne náročné riešenie.

Zdá sa však, že budova bola už v dobe svojej výstavby odsúdená na skorý zánik, narozdiel od Kavčích hor bola stavaná ako administratívna budova podľa požiadaviek doby. V dnešnej dobe, kedy oddelenia, ktoré mali v nej sedieť sú vďaka rozvoju počítačov možné realizovať o menšom počte zamestnancov a zvyšná tvorivá časť sa ľahko presunie do "home office"je vysoká budova zbytočná. Navyše keď bola energeticky nevýhodná už v dobe kedy bola na papieri.



ReferencieUpraviť

Pozri ajUpraviť

Externé odkazyUpraviť