Otvoriť hlavné menu

C. S. Leigh

britsko-americký režisér a kurátor

C. S. Leigh, známy tiež ako Kristian Leigh a Christian Leigh (* 1964 – † 2016) bol britsko-americký umelecký kurátor, filmový režisér a módny návrhár.

C. S. Leigh
Iné menáKristian Leigh, Christian Leigh
Štát pôsob.Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Francúzsko
Narodenie1964
Úmrtie2016
Londýn, Spojené kráľovstvo

KariéraUpraviť

Svoju kariéru začal v prvej polovici osemdesiatych rokov ako módny návrhár, jeho šaty údajne nosilo niekoľko známych herečiek (Meryl Streepová, Jessica Langeová, Jane Fondová). Kvôli finančným problémom túto kariéru ukončil a na nejaký čas o ňom nebolo počuť.

V roku 1987 sa znovu objavil na scéne, tentoraz ako kurátor výstav umenia. Po niekoľkých menších výstavách zorganizoval v roku 1989 v Salzburgu veľmi nákladnú prehliadku The Silent Baroque.[1] Nasledovali ďalšie výstavy, ktoré často bývali inšpirované filmom. Štyri z nich dokonca dostali svoje názvy podľa filmov Alfreda Hitchcocka.

Kurátorskej činnosti sa prestal venovať po výstave v Benátkach v roku 1993, ktorá za sebou zanechala dlhy a na dlhú dobu sa ani tu vystavené diela nevrátili do rúk vlastníkov. V tomto období tiež editoval katalógy svojich výstav a prispel článkami do niekoľkých časopisov o umení (Artforum, Flash Art, Artscribe).[2]

Od druhej polovice deväťdesiatych rokov sa zameriaval na réžiu filmov, pričom väčšina nebola nikdy dostupná verejnosti. Najdostupnejším z nich je film Process (2004), ktorý bol uvedený aj na niekoľkých veľkých filmových festivaloch. V rokoch 2009 a 2010 vydal dve čísla vlastného rozsiahleho magazínu Syntax. Ku koncu života pracoval na niekoľkých ďalších filmoch a tiež bolo usporiadaných niekoľko výstav zameraných na jeho kariéru.

FilmografiaUpraviť

  • Sentimental Education (1998)
  • Far from China (2001)
  • Nude, Descending… (2002)
  • Process (2004)
  • See You at Regis Debray (2005)
  • I Was Jack Goldstein (2007)
  • Cannes 6808 (2008)
  • American Widow (2009)
  • Nobody Fucks Nico (2011)
  • A Quiet American: Ralph Rucci & Paris (2012)
  • A Letter to H (2013)

ReferencieUpraviť

  1. ROPAC, Thaddaeus; MORRIS, Sarah. Exhibition Histories: "The Silent Baroque", 1989, Galerie Thaddaeus Ropac, Salzburg. Spike Art Quarterly, Jeseň 2018, čís. 57, s. 40-45. (anglicky / nemecky)
  2. Re: Towards a Minor History of Exhibitions and Performances. Ed. Fabien Pinaroli. 1. vyd. London : It:éditions, 2018. ISBN 978-2-917053-32-4. Kapitola CS Leigh: I Was Jack Goldstein, s. 136-172. (anglicky)

Iné projektyUpraviť

  •   Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o C. S. Leigh

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku C. S. Leigh na českej Wikipédii.