Otvoriť hlavné menu

Chinaski je česká pop rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1987 pod názvom Starý hadry, založili ju Pavel Grohman a Michal Novotný (neskôr pod pseudonymom Malátný). Do kapely v roku 1989 prišli dvaja spolužiaci Michala Novotného z DAMU, dlhoročný frontman Peter Rajchert a Jiří Seydler. V roku 1994 sa pod vplyvom Charlese Bukowského premenovali na Chinaski a vydali rovnomenný debutový album. V októbri 1995 bol k piesni Pojď si lehnout natočený prvý videoklip skupiny. Jeho réžie sa ujal Jan Hřebejk.

Chinaski
Chinaski na koncerte – vyhlásenie ankety Žebřík 2007

Chinaski na koncerte – vyhlásenie ankety Žebřík 2007
Základné informácie
Pôvod Česko Praha, Česko
Žáner(-re) Pop rock
Alternative rock
Pôsobenie 1987
Webstránka chinaski.cz
Členovia skupiny:
Michal Malátný
Pavel Grohman
František Táborský
Ondřej Škoch
Štěpán Škoch
Petr Kužvart
Bývalí členovia
Petr Rajchert
Jiří Seydler
Adam Stivín
Martin Kulhavý
Marcela Chmelířová

Bubeník skupiny Pavel Grohman zahynul 25. júla 2008 vo veku 38 rokov pri dopravnej nehode na motorke.[1]

20. novembra 2017 kapela vyhlásila, že v stávajúcom zložení končí. Posledný koncert Chinaski v stávajúcom zložení sa konal 18. decembra 2017 v Brne (CZ).

Členovia skupinyUpraviť

  • Michal Malátný (Novotný) – gitara, spev
  • František Táborský – sólová gitara, spev
  • Tomi Okres
  • Lukáš Pavlík
  • Jan Steinsdörfer

Bývalí členoviaUpraviť

  • Otakar „Marpo“ Petřina – bicie (2009-2017)
  • Pavel Grohman († 2008) – bicie
  • Ondřej Škoch  – gitara
  • Štěpán Škoch  – saxofón, spev
  • Petr Kužvart  – trúbka, spev
  • Petr Rajchert
  • Adam Stivín
  • Marcela Chmelířová
  • Martin Kulhavý
  • Jiří Seydler

DiskografiaUpraviť

  • Chinaski, 1995
  • St. hadry, 1997
  • Dlouhej kouř, 1997
  • 1. signální, 1999
  • Na na na a jiné popjevky, 2000
  • Originál, 2002
  • Premium 1993-2003, 2003
  • Docela vydařenej den, 2004
  • Autopohádky, 2004
  • Music Bar, 2005
  • Movie Bar, 2006
  • 07, 2007
  • Když Chinaski tak naživo, 2008
  • Autopohádky 2, 2008
  • Není na co čekat, 2010
  • Písničky z filmu Autopohádky, 2011
  • Best of Chinaski - 20 let v síti, 2013
  • Rockfield, 2014
  • Není nám do pláče, 2017
  • 11, 2019

ReferencieUpraviť

Externé odkazyUpraviť