Otvoriť hlavné menu

Dáša Vokatá (* 27. január 1954, Karviná) je česká pesničkárka. Detstvo prežila v Ostrave.[1] Po otcovej smrti v roku 1976 sa usadila v Rychnove. Tu stretla svojho neskoršieho manžela Zdeňka Vokatého známeho pod prezývkou „Londýn“. V roku 1980 s rodinou emigrovala do Rakúska, kde striedavo žije dodnes.[1] V 80. rokoch 20. storočia vydala svoj prvý album pomenovaný Láska. Po roku 1989 sa občas vracia do Česka, kde okrem iného často vystupuje na festivale Trutnov Open Air Music Festival. Dvadsať rokov žila s básnikom Ivanom Martinom Jirousom.[1] V roku 2000 vydala eponymné CD. Ďalší album pomenovaný Bojovníci snů nasledoval až po ôsmich rokoch v roku 2008. Pokrstil ho Václav Havel na trutnovskom festivale.[1] Jej zatiaľ posledný album vyšiel na jar 2014 pod názvom Dva divoký koně

Dáša Vokatá
Dáša Vokatá (2013)
Dáša Vokatá (2013)
Základné informácie
Narodenie 27. január 1954 (65 rokov)
Karviná, Česko
Žáner Folk rock
Hrá na nástroje Gitara
Vydavateľstvá Guerilla Records
Súvisiace
články
Ivan Martin Jirous
Webstránka dasavokata.com

Obsah

DiskografiaUpraviť

  • Láska (1985)
  • Dáša Vokatá (2000)
  • Bojovníci snů (2008)
  • Najdi místo pro radost (2011)
  • Dva divoký koně (2014)

ReferencieUpraviť

  1. a b c d DRÁPAL, Vladimír „Lábus“. Dáša Vokatá [online]. Xantypa, [cit. 2012-08-10]. Dostupné online. (po česky)

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dáša Vokatá na českej Wikipédii.

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť