Džalál ad-Dín Rúmí

(Presmerované z Džálál ad-Dín Rúmí)

Džalál ad-Dín Rúmí, zvaný Maulaví/Moulaví/Mawlawí/Maulawí (* 30. september 1207 Balch – † 17. december 1273 Konya; bol perzský básnik, teológ a mystik, zakladateľ sufistického rádu tancujúcich dervišov.

Džalál ad-Dín Rúmí
perzský básnik a mystik
perzský básnik a mystik
Narodenie30. september 1207
Balch, dnes Afganistan
Úmrtie17. december 1273 (66 rokov)
Konya, dnes Turecko
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Džalál ad-Dín Rúmí
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Džalál ad-Dín Rúmí

Mená upraviť

Meno Rúmí nesie význam z Rúmu, čo bolo súhrnné arabské označenie pre Východorímsku ríšu, respektíve Balkán a Anatóliu. Uvádza sa aj pod menami Džáláluddín Rúmí, Muhammad Džaláluddín, Chodávendegár, Mauláná Chodávendegár (Náš majster), Mevlana (tur.) alebo Celaddin Rumi (tur.)

Učenie upraviť

Obsahom Rúmího učenia je sufizmus. Napísal, že keď rozbijeme atóm, nájdeme v ňom zmenšeninu našej slnečnej sústavy. Podla Rúmího sa Zem otáča okolo Slnka a planét je deväť.

Rúmí prežil všetky útrapy pohnutej doby pustošenej vojnami a katastrofami; z vlasti ho vyhnal tatársky vpád, ušiel do cudziny, v mladom veku zostal vdovcom s malými deťmi; pod údermi vrahov, medzi ktorými bol aj jeho vlastný syn, stratil duchovného účiteľa, ktorého miloval viac než seba samého. Napriek tomu všetkému Rúmí vydáva svedectvo o tom, že život má zmysel, že láska a radosť transcendujú všetko utrpenie, a že nič nie je absurdné.

Literatúra upraviť

  • Vitray-Meyerovitch, E. de: Rúmí a súfismus. Úvod do islámské mystiky, 1993

Externé odkazy upraviť

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.