Dakota Johnsonová

americká herečka a modelka

Dakota Johnsonová (celým menom Dakota Mayi Johnson; * 4. október 1989, Austin, Texas, USA) je americká herečka a modelka.[1]

Dakota Johnsonová
Dakota Johnson Venice 2018 (cropped).jpg
Celé menoDakota Mayi Johnson
Narodenie 4. október 1989 (30 rokov)
Austin, Texas, USA
Povolanieherečka, modelka
Roky pôsobenia1999 – súčasnosť
RodičiaMelanie Griffithová, Don Johnson
Zlatá malina
Najhoršia herečka v hlavnej roli
2015 Päťdesiat odtieňov sivej

Osobný životUpraviť

Dakota Johnson je dcérou hereckého páru Melanie Griffithovej a Dona Johnsona.[1] Z oboch rodín ich rodičov má šesť nevlastných súrodencov. Po absolvovaní vysokej školy sa vrhla na hereckú kariéru. Úspešne sa presadila aj v modelingu. Od roku 2008 predvádzala odevy a doplnky značiek Mango, Wish, Oliver Peoples alebo reťazca Uniqlo. Dodnes je vyhľadávanou modelkou.[2]

KariéraUpraviť

Dakotin filmový debut Leto v Alabame (1999) bol prakticky rodinnou záležitosťou. Réžie sa ujal Antonio Banderas, filmovú sestru hrala Stella Banderasová a matku Melanie Griffithová. V oscarovom filme Sociálna sieť (2010) mala niekoľko scén s Justinom Timberlakom. Ďalšie drobné role stvárnila vo fantasy variácií na rozprávku Kráska a zviera (2011) a v teen komédii 21 Jump Street (2012). Objavila sa aj v komédií o problematike dospievania Date and Switch (2012), kde hrala jednu z hlavných ženských postáv.[2]

V roku 2013 prijala ponuku si zahrať v erotickej romantickej filmovej dráme Päťdesiat odtieňov sivej, ktorá bola uvedená do kín vo februári 2015. Zahrala si aj v trileri Sparné leto po boku hereckých kolegov ako Tilda Swintonová či Ralph Fiennes. V roku 2016 sa objaví vo filme Ako byť single, kde s ňou spoločne zahviezdia aj herečky Alison Brieová či Rebel Wilson.

FilmografiaUpraviť

  • 1999 – Leto v Alabame
  • 2010 – All That Glitters
  • 2010 – Sociálna sieť
  • 2011 – Kráska a zviera
  • 2012 – 21 Jump Street
  • 2012 – Ben a Kate (TV seriál)
  • 2012 – Five-Year Engagement, The
  • 2012 – For Ellen
  • 2012 – Goats
  • 2014 – Cymbeline
  • 2014 – Date and Switch
  • 2014 – Need for Speed
  • 2015 – Black Mass: Špinavá dohoda
  • 2015 – Chloe and Theo
  • 2015 – Just a Minute
  • 2015 – Päťdesiat odtieňov sivej
  • 2015 – Sparné leto
  • 2015 – Vale
  • 2016 – Ako byť single
  • 2017 – Pätdesiat odtieňov temnoty
  • 2017 – Suspiria
  • 2017 – The Sound of Metal
  • 2018 – Fifty Shades Freed

ReferencieUpraviť

  1. a b Dakota Johnson – Biography [online]. Internet Movie Database, [cit. 2016-10-06]. Dostupné online. (anglicky)
  2. a b Dakota Johnson [online]. Praha : Česko-Slovenská filmová databáze, [cit. 2016-10-06]. Dostupné online.

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť