Otvoriť hlavné menu

Dušan Cinkota (* 13. október 1970, Banská Bystrica) je slovenský divadelný a filmový herec.[1]

Dušan Cinkota
Narodenie 13. október 1970 (48 rokov)
Banská Bystrica, ČSSR
Alma materVysoká škola múzických umení v Bratislave
Povolanieslovenský herec

Po absolvovaní herectva na VŠMU v Bratislave (1988 – 1992) účinkoval v Radošinskom naivnom divadle (1991 – 94). Od roku 1994 bol členom Činohry SND. Režiséri ho obsadzovali rovnako do komediálnych ako aj dramatických postáv. V roku 1995 získal Cenu Litfondu za najlepší mužský herecký výkon roka v hre Alergia. Vďaka jeho pohybovým a speváckym dispozíciám mu zverili ako hosťovi viacero titulných postáv v muzikáloch na Novej scéne v Bratislave – Pokrvní bratia, Cigáni idú do neba, Cyrano z predmestia a Hamlet.

Vytvoril veľa postáv v dabingu a v roku 2000 dostal Cenu Litfondu za najlepší dabing Toma Hanksa. V rokoch 2003 – 05 bol členom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. V roku 2006 uvádzal v televízii JOJ reality show Vyvolení 2.

Obsah

DabingUpraviť

Dušan Cinkota má veľmi jemný, charakteristický hlas, vďaka ktorému často daboval. K jeho najznámejším rolám patrí Chandler Bing (Matthew Perry) zo seriálu Priatelia. Nadaboval taktiež robota Sonnyho vo filme Ja, robot. Veľmi často dabuje Adama Sandlera a Toma Hanksa, ktorého nadaboval vo viac ako 15 filmoch.

Prechovávanie drogUpraviť

V roku 2001 bol odsúdený za prechovávanie drog na dva roky nepodmienečne, odsedel si trinásť mesiacov. Koncom mája 2007 bol opätovne zatknutý pre drogovú trestnú činnosť. Keďže už bol pre rovnaký čin trestaný, hrozilo mu desať až pätnásť rokov vo väzení.[2]

V marci 2012 ho odsúdil prvostupňový Okresný súd Bratislava IV na osem rokov odňatia slobody nepodmienečne, Cinkota sa však voči rozsudku odvolal. 5. decembra 2012 Krajský súd v Bratislave zamietol odvolanie a potvrdil rozsudok súdu 1. stupňa za správny a zákonný.[3]

11. júla 2018 bol z väzenia podmienečne prepustený. Odpykal si tri štvrtiny z trestu a podľa súdu počas výkonu preukázal polepšenie. Súd zároveň určil skúšobnú lehotu 30 mesiacov, počas ktorej bude sledovať, či podmienečne prepustený vedie riadny život.[4]

FilmografiaUpraviť

  • 1990 – Sila lásky (TV film); Tichá bolesť; Ujo maliar pozýva (TV seriál)
  • 1991 – Štúrovci (TV seriál)
  • 1992 – Klinec (TV film); Veľkonočný sen
  • 1993 – Výlety v pamäti (TV film)
  • 1994 – Dlhý, Široký, Bystrozraký (TV film)
  • 1995 –... kone na betóne
  • 1996 – 100 percentne čistá láska (TV film)
  • 1998 – Za mestskými múrmi (TV seriál); Dožinky (TV film)
  • 2000 – Čarovala ryba, aby bola chyba (TV film);
  • 2001Hana a jej bratia; Vadí, nevadí; Kováč Juraj (TV film)
  • 2004 – Zlatý hlas (TV film)
  • 2005 – Rodinné tajomstvá (TV seriál)
  • 2007 – Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
  • 2008 – Profesionáli (TV seriál); V poli
  • 2009 – Odsúdené (TV seriál); Rádio (TV seriál)
  • 2010Aféry (TV seriál)
  • 2011 – Zita na krku (TV seriál); Lóve; Druhý dych (TV seriál); Delta (študentský film)
  • 2012 – Spiknutie

ReferencieUpraviť

  1. Keď si Dušan Cinkota uvedomil, že ho drogy zabijú,. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2006-05-12. Dostupné online [cit. 2018-07-17]. ISSN 1335-4418.
  2. Herec Dušan Cinkota je opäť za mrežami [online]. Bratislava : TA3, 2007-06-01, rev. 2007-06-02, [cit. 2018-07-17]. Dostupné online.
  3. TASR. Dušan Cinkota pôjde do väzenia, odsedí si osem rokov. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2012-12-05. Dostupné online [cit. 2018-07-17].
  4. TASR. Herca Dušana Cinkotu podmienečne pustili z väzenia. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2018-07-11. Dostupné online [cit. 2018-07-17]. ISSN 1335-4418.

Externé odkazyUpraviť