Dylan O’Brien

americký herec a hudobník

Dylan Rhodes O’Brien (* 26. august 1991, New York, New York, USA) je americký herec. Je známy najmä vďaka svojej role Stilesa Stilinskiho v televíznom seriáli stanice MTV, Teen Wolf a preslávil sa tiež ako Thomas v dystopickej sci-fi filmovej trilógii Labyrint (Maze Runner). Ďalej si zahral vo filmoch ako Love and Monsters (2020), The First Time (2012), American Assassin (2017), Stážisti (The Intership; 2013) či Deepwater Horizon (2016).

Dylan O’Brien
na San Diego Comic Con International 2014
Narodenie 26. august 1991 (32 rokov)
New York, New York, USA
PovolanieHerec, hudobník
Roky pôsobenia2011 – súčasnosť

Skorý život

upraviť

O’Brien sa narodil v New Yorku ako syn Lisy (rodenej Rhodes), bývalej herečky, ktorá tiež prevádzkovala hereckú školu a fotografa Patrika.[1][2]Vyrastal v Springfielde v New Jersey, až do veku dvanástich rokov, kým sa so svojou rodinou presťahoval do Hermosa Beach v Kalifornii.[3][4][5]Jeho otec je írskeho pôvodu a matka má talianskych, anglických a španielskych predkov.[6] Skôr ako sa dostal k herectvu, chcel chodiť na filmovú školu a byť kinematografiám, ako jeho otec, ale nakoniec sa rozhodol pre herectvo.[7] Dylan okrem herectva hrá aj v kapele Slow Kids At Play, v ktorej je bubeníkom a je veľkým fanúšikom New York Mets.

Filmografia

upraviť
2011 High Road Jimmy
2011 Charlie Brown: Blockhead's Revenge Charlie Brown Krátky film
2012 The First Time Dave Hodgman Hlavná rola
2013 Stážisti Stuart Twombly
2014 Labyrint: Útek Thomas Hlavná rola
2015 Labyrint: Zhorenisko Thomas Hlavná rola
2016 Deepwater Horizon Caleb Holloway
2017 American Assassin Mitch Rapp Hlavná rola
2018 Bumblebee Bumblebee (hlas)
Labyrint: Smrteľná liečba Thomas Hlavná rola
2020 The Education of Fredrick Fitzell Fredrick Fitzell
2021 Love and Monsters Joel Dawson Hlavná rola

Televízia

upraviť
Rok Názov Rola Poznámky
2011 – 2017 Teen Wolf Stiles Stilinski Hlavná rola
2013 First Dates with Toby Harris Peter Epizóda: „Roommates“
2013 New Girl The Guy Epizóda: „Virgins“
2019 Weird City Stu Maxsome Epizóda: „The One“
2020 Amazing Stories Sam Taylor Epizóda: „The Cellar“

Referencie

upraviť
  1. STUZIN, Anne Chorske. Skidmore Scope Fall 2009 [online]. [Cit. 2014-03-23]. Dostupné online.
  2. BARKER, Lynn. Teen Wolf's Dylan O'Brien "In real life, I'm the werewolf." [online]. July 27, 2011, [cit. 2011-07-27]. Dostupné online. Archivované 2011-08-02 z originálu.
  3. Dylan O'Brien [online]. [Cit. 2013-09-04]. Dostupné online. Archivované 2020-10-21 z originálu.
  4. Dylan O'Brien [online]. Viacom, [cit. 2013-10-17]. Dostupné online.
  5. JACOBS, Jay S.. Dylan O'Brien interview about 'The First Time' and 'Teen Wolf.' [online]. October 19, 2012, [cit. 2013-09-04]. Dostupné online.
  6. JOHNSON, Jason. Sidekick supreme [online]. June 4, 2012, [cit. 2012-06-04]. Dostupné online.
  7. JOHNSON, Jason. Sidekick supreme [online]. June 4, 2012, [cit. 2012-06-04]. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dylan O'Brien na anglickej Wikipédii.