Electro-industrial je hudobný žáner, ktorý sa vyvinul zo žánrov Electronic body music (EBM) a industriálnej hudby v polovici 80. rokov. Kým EBM má minimalistickú štruktúru a čistú produkciu, electro-industrial má hlboký, komplexný a viacvrstvový zvuk. Tento žáner je propagovaný umelcami ako Skinny Puppy, Front Line Assembly a inými, najmä z Európe, Severnej Amerike a Austrálsky. V polovici 90. rokov sa z electro-industrialu odčlenili dark electro a aggrotech.[1] Fanúšikovská základňa je zviazaná s tzv. „rivethead“ subkultúrou (hoci nie každý, kto počúva industrial je rivethead).

Electro-industrial
Pôvod v štýlochElectronic body music, industrial, darkwave, electro
Kultúrne pozadieStred 80. rokov – Európa, Severná Amerika, Austrália
Typické nástrojeSyntetizátor - Bicí automat - Sekvencer - Klávesy - Sampler - elektrická gitara (zriedkavo)
Všeobecná popularitaNízka
Odvodené štýlyDark electro, Aggrotech

(Zoznam elektronických hudobných žánrov)
Zmes štýlov
Power noise
Iné témy
Industriálny metal - IDM - Dark ambient

Deriváty upraviť

Dark electro upraviť

Dark electro je podobný štýl, vyvinul sa v polovici 90-tych rokov v strednej Európe. Termín opisuje skupiny ako sú yelworC[2] a Placebo Effect[1] a bol prvýkrát použitý v decembri 1992 keď skupina yelworC vydala svoj debutový album Brainstorming.[3] Štýl bol inšpirovaný electro-industrialom a skupinami The Klinik a Skinny Puppy. Skladby obsahovali zvukové palety z hororov, vrčanie alebo skreslené vokály. YelworC bola hudobná skupina z Mníchova vytvorená v roku 1988 a položila základy dark electro hnutia v skotých 90-tych rokoch a boli prvou skupinou nemeckého vydavateľstva Celtic Circle Productions. V nasledujúcich rokoch dark electro bolo odsunuté techno štýlmi ako aggrotech a futurepop. Iná skupiny v praxi hrajúce temto štýl boli Trial, Evil's Toy, GGFH (Disease), Ice Ages & The Electric Hellfire Club.

Aggrotech upraviť

Aggrotech (tiež známy ako hellektro[1] alebo Terror EBM) je vývoj electro-industrialu a dark electra so silným vplyvom hardcore techna, ktorý sa prvýkrát objavil v polovici 90-tych rokoch. Zvuk je typický drsnými štruktúrami piesní, agresívnymi beatmi a militantným, pesimistickým alebo explicitným charakterom. Typické sú skreslené vokály a chrapľavý, drsný alebo syntetický zvuk. Medzi aggrotech umelcov patria Aghast View, Aesthetic Perfection, Unter Null, Alien Vampires, Amduscia, Agonoize, Psyclon Nine, Combichrist,[4][5][6][7] Hocico, Virtual Embrace, Tactical Sekt, Funker Vogt, God Module, Grendel, Aslan Faction, Tamtrum, Asphyxia, Feindflug, Cenobita, Dawn of Ashes, Detroit Diesel, Suicide Commando, X-Fusion, Wumpscut a Cruciform Injection. NoiTekk a Out of Line sú dve Nemecké aggrotech vydavateľstvá. Alfa Matrix je Belgické aggrotech/dark electro/synthpop vydavateľstvo.

Referencie upraviť

  1. a b c Interview with Axel Machens, Vendetta Music, April 23, 2007. [1] Archivované 2008-07-03 na Wayback Machine Access date: December 23, 2008.
  2. Metropolis Records, yelworC bio. [2] Access date: October 24, 2008.
  3. Zillo Music Magazine · Issue No. 12/92 · Album announcement of "Brainstorming" · Pages 43 · Germany · December 1992. The term was repeated in a review of the same album in Zillo Music Magazine · Issue No. 2/93 · Review of the album "Brainstorming" · Pages 49 · Germany · February 1993.
  4. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2010-09-25]. Dostupné online. Archivované 2015-06-30 z originálu.
  5. [3]
  6. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2010-09-25]. Dostupné online. Archivované 2009-06-18 z originálu.
  7. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2010-09-25]. Dostupné online. Archivované 2009-03-03 z originálu.